Leger ruimt vuilnis

Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland (blijkbaar vaak als Salonika vernoemd in de Vlaamse media), wordt weinig vernoemd in deze blog. Ik ben er dan ook nog maar 1 keer geweest: de stad ligt niet bij de deur. Van Athene naar Thessaloniki is het toch al gauw 600 km, en dat over tolweg (er is nauwelijks een alternatief) – en die tol begint ondertussen ook aardig op te lopen. Voeg daar nog eens de hoge brandstofprijs aan toe (super benzine kost ondertussen gemiddeld 1,70 € in Griekenland, en langs de tolwegen nog meer), en het is bijna goedkoper om te vliegen.

Nochtans is het best een mooie stad, met een heus stadscentrum, en niet die wirwar van straatjes zoals Athene. Het eten is er ook bijzonder lekker, in de ladadika-wijk, en over de zoetigheden kan ik uren doorgaan.

Thessaloniki heeft een paar grote problemen. Het eerste is het verschrikkelijke verkeer – misschien nog erger dan in Athene zelf. Het tweede probleem is vuilnis. Dat heeft zich de voorbije maanden opgestapeld, want 73 (drieënzeventig!!!) vuilniswagens van de stad staan in de garage met panne. Er is geen geld om vervangstukken te kopen, naar het schijnt. De nieuwe burgemeester, Yiannis Boutaris (die van de wijnen), lijkt zinnens te zijn om eindelijk iets aan de toestand te doen. Hij heeft na een vergadering verkregen dat het leger zal worden ingeschakeld om het vuilnis op te ruimen. Het is echt wel nodig, want de openbare gezondheid dreigt anders in het gedrang te komen. Boutaris heeft het verkregen dat hij de komende drie maanden beroep zal kunnen doen op het leger, telkens wanneer dat nodig is.

Nu maar hopen dat hij ook fondsen kan vinden om de vuilniswagens te laten herstellen.

8 thoughts on “Leger ruimt vuilnis

  1. Thessaloniki ??? Net nu wij hier beginnen dromen van een zomervakantie naar dat voor ons totaal onbekende gebied, schrijf jij er een stukje over ! We willen naar Chaldikiki, gelijk waar. Via @ Roosje kreeg ik al heel wat info en foto’s, ook @ Jenny vertelde me wat. De kusten moeten er heel mooi zijn, het klimaat is heel gunstig. Wij zijn echt benieuwd en kijken er naar uit. Voor mij zijn er zeker twee “musts”: Thessaloniki bezoeken, en daarnaast absoluut de stad Pella verkennen, omdat daar Alexander de Grote geboren is. Die legendarische veldheer is zowat mijn favoriete historische figuur geworden. Het Hellenisme, nietwaar ! Prachtige cultuur, kunst, bouwwerken. Nog één vraagje: wat is eigenlijk die fameuze “witte toren” in Thessaloniki ? Je ziet die op zowat alle foto’s, maar zelfs via Wikipedia vind ik niet de echte achtergrond.

  2. @Sakis: 😉
    (P.S. Nu vrijdag ga ik een bezoekje brengen aan mijn ex-klasgenoten in de Griekse gemeenschap ~ ik mag er zelfs een ‘proefles’ volgen 🙂 En daarna natuurlijk gezellig bijkeuvelen bij een ouzoke! Misschien ben jij er dan ook?)

    @Leo, hier een fragment over de witte toren uit een reisgids:
    “In de buurt van de cafeetjes staat tussen het struikgewas de Witte Toren, Lefkos Pyrgos , het enig overgebleven fort van de verdedigingswerken aan zee. Binnen de ronde muren van deze toren zat in 1826 een groep Janitsaren gevangen, een korps lijfwachten dat aan het muiten was geslagen. Sultan Mahmoed II de Hervormer besloot deze op macht beluste, reactionaire bende uit de weg te ruimen en liet hen over de kling jagen. Sindsdien werd de rood bakstenen toren Bloedtoren genoemd, tot de Turken hem wit pleisterden. In het park aan de landzijde van de toren ligt een perk met altheastruiken, waarvan de bloemen net pioenrozen lijken. De lange, gekruide bloembladen glinsteren bij maanlicht als lovertjes tussen de donkergroene struiken.”
    En op Ander Griekenland schreef Frederiek Lommen er eens over:
    http://andergriekenland.web-log.nl/mijn_weblog/2009/03/de-kleuren-van.html

  3. kan Boutaris van zijn wijn niet ethanol maken dat ze aan de vuilnis wagens kunnen gebruiken??
    Leve de bourdelo.
    Mpoutaris
    ,ama skoupidia goustaris!!
    Mpoutaris
    tis salonikis
    o arkoudiaris.

  4. Voor (toeristische) vragen over Thessaloniki (en de rest van Noord-Griekenland en omstreken): 1 adres, namelijk het mijne.

  5. @Leo: Pella is een hoop ellende. Er zijn een paar mozaïeken te zien en een minimuseumpje, maar je krijgt nergens zicht op de toch wel grote stad die dat moet geweest zijn. Je rijdt beter de andere richting uit naar Vergina, waar het graf van Filippos II gevonden is. In het museum kan je de goudschat bewonderen.
    Absolute must op Halkidiki is het bergdorp Arnea, al was het maar om een boom waar (bron)water uit komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *