Oxymoron

Politicus: het is en blijft een ras apart. Neem nu de volgende 2 gevallen.

Om middernacht vannacht zal de tol in heel Griekenland nog maar eens omhoog gaan. U hebt uit deze blog al wel vernomen dat heel wat Grieken zich daar tegen verzetten en weigeren te betalen. Misschien vreest de regering voor nog meer gevolgen en daarom verklaart onderminister van Vervoer Yiannis Magkriotis vandaag dat “het geheel van de tol” naar beneden zal gaan. Hij dient daar wel voor te onderhandelen met de onderaannemers die de wegen beheren en met de banken die de werkzaamheden aan de wegen bekostigen. Hoe dat “geheel van tol” naar beneden zal gaan is me totaal niet duidelijk, maar in de politiek kun je dit soort dingen wel op dezelfde dag verklaren wanneer de tol weer duurder wordt.

Tweede geval: een aantal weken geleden heeft Dora Bakoyianni haar eigen partij opgericht. Bakoyianni is de dochter van oud-premier Mitsotakis, ex-burgemeester van Athene en ex-minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Kostas Karamanlis. Ze komt van een “tzaki”, zoals ze dat in Griekenland zeggen: een open haard. Dat betekent dat ze van een politieke familie komt, waar politieke postjes geërfd worden. Vorig jaar, toen Nea Dimokratia een nieuwe voorzitter moest kiezen, was Bakoyianni één van de kandidaten. Ze moest toen het onderspit delven tegen Antonis Samaras, die nog door haar vader uit de partij was gezet in de jaren 90. Algemeen wordt gezegd dat de familie Mitsotakis één van de meest corrupte families is in Griekenland en iedereen gaat er van uit dat deze familie flink wat smeergeld van Siemens op zak heeft gestoken. Wel, deze mevrouw Bakoyianni, als voorzitster van haar nieuwe partij, komt nu doodleuk vertellen dat zowel PASOK als Nea Dimokratia heel wat te verbergen hebben en dat er zeker 10 miljoen euro aan smeergeld van Siemens in bepaalde zakken is verdwenen. Vreemd toch, hoe je zo op je ex-partijgenoten kunt gaan schieten en denken  dat je de indruk wekt dat je zelf een onbesproken politicus bent. En niet alleen ex-partijgenoten! Ook haar vader en haar broer zijn nog lid van Nea Dimokratia en hun naam is al wel vaker gevallen als het over smeergeld ging.  Terwijl ze daar stellingen wereldkundig maakt (weliswaar in een gebouwtje achteraf  in Ioannina) staat er nog stom kiesvee rond haar te applaudiseren!

Alleen in de politiek!

6 thoughts on “Oxymoron

  1. Denk eraan Bruno niks is wat het lijkt dat stom kiesvee staat er niet voor niks te applaudiseren. Voor iets hoort iets.

  2. @Bruno: alhoewel ik van mezelf toch mag zeggen dat ik vertrouwd ben met Hellas, snap ik de toestand bij jullie hoe langer hoe minder. Schandalen, stakingen, aanslagen, minder loon, armoede zelfs… Een troost: ook hier in ons “Belgiekske” begin ik minder en minder te snappen van heel dat politieke gezever met hele negatieve gevolgen voor ons volk en een rotslechte indruk voor de andere landen. De toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

  3. Er moest een crisis komen @Leo , om de waarheid openbaar (min of meer dan toch)te maken zodat ze mekaar bedekt kunnen gaan beschuldigen . Joernalisten dringen er voortdurend op aan dat er NAMEN genoemd worden , dat er wat klaarheid komt maar dat schijnt TE VEEL gevraagd te zijn .
    Komt dat kiesvee misschien applaudisseren voor die fantastische Colgate glimlach van Dora @ Europa ?:):)

  4. Ik snap er ook helemaal niets van @Leo. En nu met die Bakoyianni: mocht ik een Griekse kiezer zijn, dan zou ik me enorm geschoffeerd voelen. Denkt die misschien dat ik stom ben?
    Maar jammer genoeg hebben Grieken al regelmatig blijk gegeven van irreëel gedrag in het stemhokje. De democratie is hier uitgevonden, maar ze leeft hier zeker niet door zoals het hoort. Ik pleit hier dringend voor het opnieuw invoeren van het ostracisme!

  5. colgate glimlach ????????????????? op joker ja, uit de film BATMAN.

  6. ostracisme OK, maar de grafi paranomon (graphe paranomon, γραφή παράνομον) zou al een goed begin zijn 🙂 (ook in B)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *