Hongerstaking

Sinds gisteren wordt de Rechtsfaculteit van de Atheense Universiteit (het neo-classisistische gebouw dat u ziet wanneer u uit het metrostation Panepistimiou komt) bezet door 300 Afghaanse illegale vluchtelingen. De 300 zijn in hongerstaking en eisen dat hun papieren in orde worden gebracht zonder verdere voorwaarden. 250 onder hen zijn zelfs speciaal van de Kretenzische hoofdstad Iraklion gekomen.

Het is nogal een sterke eis, natuurlijk, maar het wijst wel op de dramatische en uitzichtloze situatie waarin deze immigranten zich bevinden.

De rector van de universiteit wil dat de overheid zo snel mogelijk ingrijpt en de Afghanen op de straat gooit, maar vraagt er meteen ook wel bij dat de regering een oplossing zoekt voor het vluchtelingenprobleem.

Er werden beelden getoond van de Afghanen die in de gebouwen kampeerden. Opvallend was dat ze alles aan het poetsen en schoonmaken waren. Wat een tegenstelling met Griekse oproerkraaiers die bijvoorbeeld tijdens de rellen in december 2008 het gebouw bezet hielden en toen alles kort en klein sloegen!

18 thoughts on “Hongerstaking

  1. Algemeen secretaris van het ministerie van Bescherming van de Burger, Grigoris Tasoulas, heeft in een officiële aankondiging laten weten dat hij door de rector van de universiteit niet op de hoogte is gebracht.
    Waardoor hij wil aangeven dat men van zijn ministerie geen reactie moet verwachten op de situatie.

  2. Geachte Bruno,

    Betreft je artikel “Hongerstaking” wil ik wel vermelden dat Belgie vorige maand vanwege Europa een boete gekregen heeft van niet minder dan 32.000 (tweeendertig duizend) euro omdat Belgie een Afgaan die in Griekenland werd afgewezen als politiek vluchteling en die daarna naar Belgie gekomen was. Waarbij Belgie deze terugstuurde naar Griekenland, zijnde het eerste Europees land waar de Afgaan zich aangeboden had. Dit alles in overeenstemming mat de Europese richtlijnen.
    De boete werd gegeven “omdat Griekenland het aantal asielzoekers niet aankan”

    In afwachting dat Belgie in beroep gaat tegen deze Europese beslissing durft geen enkel Europees land nog asielzoekers naar Griekenland terugsturen.

    !!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Ik weet het @Fred; het is inderdaad een feit dat Griekenland het aantal asielzoekers niet aan kan. Ik heb trouwens ook niet de indruk dat Griekenland hier iets wil aan doen. Maar er komen dagelijks wel honderden immigranten illegaal het land binnen – hoe kan je die op een menswaardige manier opvangen?
    Heb je de video gezien waarnaar ik verwees in deze post: http://btersago.com/blog/?p=3977 ?

  4. Geachte Bruno,

    We kunnen inderdaad onze Belgische houding en verdraagzaamheid voor “xenos” niet vergelijken met de Griekse houding er tegenover.

    Het is gewoon deze Belgische openheid die er toe geleid heeft dat we veel vreemde talen beheersen, wat dan weer een positief gevolg heeft op onze internationale relaties (Brussel is toch de hoofdstad van Europa ; Herman van Rompuy is toch President van Europa ; het hoofdkwartier van de NATO ligt in Brussel ; enz…)

    En dit alles heeft ook geleid tot onze zeer sterke export.

    En hoe staat daarentegen Griekenland tov het gebruik van de Engelse taal ?

    Hoe staat Griekenland tov Turkije ? tov Amerika ? tov Duitsland ? tov Engeland ? Ja, zelfs tov Europa ? (Worden de Europeanen niet bezien als wij die Griekenland gaan opeten -TROI in het woordje TROIKA betekent toch OPETEN – Ook al zal men beweren dat troika de afkorting is van perestroika !!!!!!!! )

    Fred

  5. Fred,dat hele geval met die 300 illegalen is een perfect georganiseerd opgezet spel . Bruno schrijft over schoonmaken en vegen . Ik heb alleen maar gebalde vuisten en V-tekens gezien van heren die zich schijnbaar in het Grieks kunnen behelpen.Het was zo fijn uitgestippeld dat er zelfs een passagierslijst( belangrijk hoor!) is van de schepelingen die Piraeus ex Kreta aandeden , ze liggen op matrassen , hebben dekens ,zien er zeker niet behoeftig uit , enz.Alles perfect georganiseerd van verweg ????
    En dan als illegaal in het land ,het asielrecht in univ gebouwen opeisen en regularisatie willen .Op welke basis ? Dit gaat toch wel ver in een land dat zelf al zo diep in de put zit en er niet uitgekrabbeld geraakt.
    En als “xeni” in GR heb ik geen fobie ondervervonden tenzij je je als buitenlander niet aanpast. In tegendeel zelfs, zijn Grieken behulpzaam maar er zijn grenzen. En wat de taal betreft , spreken Belgen zo goed Pakistaans,Arabisch , enz ? Zijn ze zo welwillend hun deuren te openen aan alle vluchtelingen ? Belgie is mooi beschermd door haar gelimiteerde grenzen en verweg van Azie en N.Afrika waar alles kookt maar waar die fameuze EU hoofdstad , NIKS onderneemt om de EU GRENZEN te beveiligen en dat aan landen met eindeloze grenzen overlaat.
    Sorry , @Fred , ik ben eerst en vooral Belg , maakt m’n beklag over wat er hier omgaat,MAAR ben niet erg tuk op kritiek van buitenaf .
    Vooral niet met TOV’s .

  6. pesta re jenny je was me weer voor
    Openheid geachte Fred???????????????? Mss in die zakenkringen (hoogopgeleide) dat de mensen meer open zijn ja, voor hun zakenbelangen maar bij de gewone burgerbevolking heb ik niet echt veel van gemerkt. En wat de talen betreft hoogopgeleide mensen beheersen inderdaad meestal twee talen op zijn minst, en dat ook alweer om te kunnen communiceren met buitenlandse belangen,de gewone burger (oude generatie) spreekt alleen maar het nederlands onze Belgische vrienden met buitenlandse roots hier in Limburg spreken meestal meer dan twee talen nml hun moedertaal,nederlands en meestal nog een derde taal uit hun onmiddellijke omgeveing bv Italiaans,turks,spaans bv van collega’s of duits (grensarbeider) mijn ouders spreken perfect nog een derde taal nml het italiaans geleerd op de werkvloer en dat voor laaggeschoolde….

    Volgende punt Hoe staat Hellas tegenover turkije,usa,duitsland,engeland? De vraag is hoe staan deze landen tegenover Griekenland,

    Laatste punt hoe staat daarentegen Griekenland tov het gebruik van de Engelse taal ?
    als ik gast ben in een vreemd land probeer ik als respect voor mijn gastland hun taal te spreken, me aanpassen gelijk de belgen tegen de vreemde zeggen…………………
    ps en als ik minister van Onderwijs was zou ik wel weten wat ze op school moesten leren nml Oud Grieks, vroeger op school hadden wij een leraar die ook Oud Grieks gaf en zei wie deze taal beheerst heeft een andere denkwijze een ander beeld op de wereld en noem maar op. Dat is natuurlijk mijn mening uit mijn ftoxo mialo……………………

  7. En nog wat @Europa , Belgen die talen spreken zijn de Vlamingen ! Een franstalige is TE hoogmoedig om zich met een andere ‘minderwaardige’ taal bezig te houden.
    Wat me hier in GR fel opvalt is dat de Griek schijnbaar verlegen is een vreemde taal te spreken zogauw ze doorhebben dat je grieks spreekt.In het buitenland geschoolden vermijden je in het Frans, Engels , Duits aan te spreken als ze snappen dat je Grieks spreekt.Ik denk niet dat het gemakzucht is, eerder een schuchterheid en angst ‘gaffe’ te maken terwijl we samen hartelijk lachen als ik er in hun taal eentje uitslaag maar daar moeten zij leren overheen komen.
    W.Europeanen , gedraag jullie toch niet zo erg meerderwaardig tegenover het oosten want de rotheid ligt er bij jullie ook onderin , misschien beter nog altijd beter verdoken !

  8. Ik weet het echt niet Jenny denk je echt dat het te maken heeft met verlegen zijn en angst hebben ,ik weet het niet wat denk jij Bruno??????????????

  9. Hoe kan je uitleggen dat een dokteres gediplomeerd in Montpellier vloeiend frans spreekt met m’n ouders maar niet met mij ? Een longspecialist met erg leuke comics over hemzelf door een vriend in Londen getekend die me vol aandacht in het Engels volgt als m’n grieks niet voldoedt maar in het Grieks antwoordt, dat onze apothekeres leuk in het Duits keuvelt met m’n Belgische vriendin maar dichtklapt als ik erbij kom? Schijnbaar zijn hooggeschoolden angstiger dan de indertijdse gastarbeiders of zeelui die er zelf plezier in scheppen nog wat vreemds uit te kramen ,dialect incl en geen angst hebben en zowat herinneringen ophalen .
    Ik denk waarlijk dat het verlegenheid is,angst zich belachelijk te maken . ‘k Heb nogal wat Grieken leren kennen die gebrekkelijk een vreemde taal spraken maar daar ietwat fier over waren , zonder complex en we veel pret hadden het ‘met handen en voeten uit te leggen’ maar dat durven die afgestudeerden van vreemde talen instituten niet. De Griek is erg bedeesd in eigen land , als je wat rondgereisd hebt , dan kom je overal een hooggeplaatste Griek tegen.
    @Bruno heeft het erover gehad dat Grieken in het buitenland het zo goed doen. Zitten die 4 eeuwen bezetting nog zo vastgebonden in dit land ?

  10. @Fred: “troika” betekent driespan, en heeft niets te maken met perestroika, dat “ombouw” of “heropbouw” betekent (pere=opnieuw, stroit=bouwen), maar toch een leuke woordspeling 🙂

  11. @Jenny, had je verwacht dat die immigranten in lompen Athene zouden binnenstrompelen? Er komen hier heel veel dingen in het nieuws die in beeld zijn gezet, maar wat de vluchtelingen betreft, heb ik toch mijn twijfels. Ze zijn goed genoeg als goedkope werkkrachten en worden zwaar uitgebuit door de Grieken. Maar als ze dan om een paar rechten vragen, moeten er zo snel mogelijk zwaar worden opgetreden.
    Ik ga hier niet prediken wat er moet gebeuren, maar de hypocrisie van de Grieken moet maar eens ophouden. Ofwel wil je ze gewoon niet, maar neem ze dan ook niet aan als goedkope werkkracht. Ofwel aanvaard je dat ze hier zijn, en zorg je dat ze op een menswaardige manier worden opgevangen, zodat ze geen overlast gaan bezorgen in bepaalde wijken.

    En wat die talen van hoogeschoolden betreft. Ik heb al gemerkt dat hoogopgeleide Grieken die in het buitenland (vooral UK en US) hebben gestudeerd, helemaal niet zo goed Engels spreken. Althans toch niet zo goed als je mocht verwachten na 4 jaar in het buitenland. Ik heb in Londen gezien waarom dat komt: de hele Griekse gemeenschap hangt er samen en heeft nauwelijks contact met andere nationaliteiten.
    Maar ondanks dat alles spreken Grieken toch maar vreemde talen, want ze vinden het belangrijk om te kunnen communiceren. Dus zullen ze communiceren in eender welke taal, zelfs met handen en voeten. Van verlegenheid heb ik in ieder geval nog nooit iets gemerkt (verlegenheid en Grieken lijken me trouwens 2 incompatibele begrippen).

  12. Ja @Bruno, je formuleert dat goed. Er wordt hier nogal snel over tragisch humane fenomenen als immigratie heen gestapt. Plattitudes en veralgemenen alom maar op wat gebaseerd? Het is gewoon een feit dat de immigratie (die van sociaal-economische aard is) een immens probleem is dat nauwelijks te beheersen is, laat staan dat de ‘gaten-kaas’ Griekenland het zou aankunnen.
    Ik lees hier ook van iemand die ooit eens in Turkije in een (all in?) hotel zat en dan maar denkt de volksaard te kunnen verklaren?
    Wij hebben jaren geleden rondgetrokken met rugzak in Turkije en hebben daar prachtige herinneringen aan maar ook soms negatieve. En dan? Hoe kan je op basis daarvan een volk catalogeren, laat staan beoordelen?
    Wij gaan nu al meer dan 25 jaar naar Griekenland op vakantie, hebben op 30 eilanden verbleven en spreken redelijk Grieks, en hebben eigenlijk nauwelijks een “verlegen” Griek tegengekomen. Gelukkig.
    Maar waar gaat het hier dan feitelijk over?

  13. @Mario, ik vermoed dat je mij bedoelt, die één keer in Turkije was (prima all-in hotel) en nooit meer naar Turkije zal gaan. Ik zou volgens jou de volksaard niet kennen ? De reden waarom wij toen naar Kusadasi gingen, was omdat een Turks meisje hier illegaal in ons land was en absoluut met mijn zoon wilde trouwen, maar vermits ze geen papieren had, illegaal was, kon dat niet. Ze was lief en knap, en onze zoon was echt verliefd. Mijn vrouw en ik zijn toen naar Turkije gereisd om voor haar officiële documenten te gaan halen. Zelf kon ze niet mee, want dan werd ze ongetwijfeld in Zaventem opgepakt wegens illegaal, geen paspoort enz. We zijn in haar dorpje bij haar ouders geweest, fijne mensen, erg vriendelijk ontvangen. Toen we de nodige papieren hadden, waren we erg blij, en dan zijn onze zoon en zij kunnen trouwen in Hasselt. Geen half jaar later ging het huwelijk kapot: terwijl zij hier oorspronkelijk heel westers gekleed rondliep, moest er ineens een hoofddoek komen. Onze zoon mocht geen varkensvlees meer eten, geen pintje bier meer drinken. Snap je het een beetje? Meer details wil ik niet vertellen. Ik weet ook best dat hier echt fatsoenlijke Turken leven, die hard werken en zelfs goed Nederlands spreken. Helaas heb ik ook ervaring met Turken van een heel ander kaliber… Vandaar mijn besluit om niet meer naar Turkije te gaan. Ik heb dus ervaring genoeg, Mario.

  14. @Leo, je hoeft je echt niet persoonlijk aangesproken te voelen, dat was mijn bedoeling uiteraard niet.
    Maar door je (veralgemenende)reactie, gebaseerd op dit heel persoonlijke geval, bewijs je toch juist mijn stelling?

  15. GEACHTE FRED EN IK WEET NIET WAT GRIEKENLAND DOET MET DIE BUITENLANDERS EN VOORAL MET DIE WAT ILEGAAL IN HET LAND ZIJN MAAR IK WEET WEL WAT BELGIE DOET MET EEN AANTAL BUITENLANDSE GEZINNEN WAT AL IN BELGIE AANTAL JAREN VERBLIJVEN EN WAT AL HEEL GOED DE TAAL BEHEERSEN ZELFS BETER DAN EEN GROOT AANTAL WALEN EN ZELFS BELGISCHE VRIENDINNEN HADDEN EN ZO MENSEN WILT BELGIE NAAR HUN THUISLAND STUREN WAT ZICH AL FERM HADDEN AANGEPAST ZELFS BETER DAN ANDERE WAT IN BELGIE GEBOREN ZIJN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *