Verder onderzoek is nodig

Dat is het verdict na 12 maanden werk van de parlementaire onderzoekscommissie naar het smeergeld van Siemens dat naar Griekse partijkassen is gevloeid. Siemens zelf heeft al te kennen gegeven dat het om 100 miljoen euro ging. 1 voormalig partijsecretaris van PASOK heeft gezegd dat er 1 miljoen Duitse Marken naar de kas van de partij zijn gegaan. De partij zelf weet van niets – nee, het waren de anderen. En die anderen, Nea Dimokratia, zeggen dan weer: “Nee, niet wij, het waren de anderen”.

Maar goed: er is dus blijkbaar één en ander onderzocht. In een rapport van 2500 pagina’s staat dat er smeergeld is gestort, maar dat men niet weet naar wie het gegaan is. Dus 100 miljoen euro is zo maar verdwenen? En de Grieken moeten dat dan maar geloven? Een lid van de onderzoekscommissie kwam eergisteren op het nieuws vertellen: “Er is iets gebeurd. Misschien is het ernstig.” Echt waar, ik verzin het niet.

En wat moet er nu gebeuren? Wel, PASOK stelt voor dat er verder onderzoek moet komen naar de handel en wandel van voormalige ministers Mantelis, Verelis, Papantoniou, Christodoulakis en Tsochadzopoulos van PASOK, en naar voormalige ministers Liapis, Voulgarakis, Alogoskoufis, Pavlopoulos, Polydoras en Papathanasiou. Ze worden verdacht van misdrijven en “verkeerde politieke inschattingen.”. De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie heeft gezegd dat de conclusie is dat er verder onderzoek moet komen, maar niet naar de financiën van de politieke partijen, want de commissie heeft die bevoegdheid niet. Uiteraard niet: de partijen hebben die haar niet gegeven.

Maar we weten hoe dat gaat: ministers genieten immuniteit voor alles wat voor de voorlaatste nationale verkiezingen is gebeurd (en dat was 2007). Nu wordt het duidelijk waarom men zo vaak vervroegde verkiezingen houdt, natuurlijk! En het mag ook duidelijk wezen dat PASOK en ND hier onder 1 hoedje spelen. Dus: niemand zal veroordeeld worden.

Ondertussen schreeuwen de politici het wel van de daken dat er niets is wat ze kunnen doen, want de grondwet laat het niet toe. Die grondwet hebben ze wel zelf aangepast. En nog maar eens hopen ze dat de Grieken er zullen in trappen.

Maar het tij lijkt te keren. Zelfs journalisten die door de politieke partijen worden betaald, worden kritischer. Je kunt het allemaal niet meer verkopen aan de kijker. Die pikt het niet meer. Integendeel, die weigert nog langer te betalen: zie de beweging “δεν πληρώνω” waarover ik het een paar dagen geleden had.

Nog een anekdote: wie wordt er dan wel bestraft? Iemand die een ovenschotel met een varkensham in een dienstvoertuig naar de bakker bracht om het daar te laten braden in de oven. Omdat het een dienstvoertuig betrof en de man geen bestelbon had, werd er van uit gegaan dat hij misbruik maakte van dat dienstvoertuig. Boete: 1200 euro.

In Iraklion is een immigrant beboet omdat hij vuilnis stal uit een container voor recycleerbaar afval. Blijkbaar is dat eigendom van de overheid.

Goed bezig.

6 thoughts on “Verder onderzoek is nodig

  1. Geachte Bruno,

    Dit is de rode draad -of beter de ZWARTE draad- van de Balkan cultuur. Hoe dit er bij elke Balkan burger uit krijgen ?

    Is deze Balkan cultuur te integreren in het nieuwe Europa ?

    Europa moet reeds heel wat water in de wijn doen om haar Germaanse en Latijnse culturen te verzoenen.

    Maar is de Balkan cultuur er nog bij geen stap te ver ?

    De -steeds maar nabijer komende- toekomst zal het uitwijzen. Hierbij wil ik naar Bloomsberg’s
    visie hierop alluderen.

  2. Alweer de verkeerde vraag gesteld Fred, de Balkan is Europa als je het nu graag hebt of niet. Daar is alles begonnen en als het lot het wil gaat daar ook alles eindigen. Waarom zou de Balkan cultuur er nog bij, een stap te ver zijn? Deze culturen SAMEN vormen EUROPA en als ze het in brussel niet bevalt dat ze dan maar nog meer water bij de wijn doen totdat de wijn niet drinkbaar meer is SO BE IT en van mij mogen ze daarin nog verdrinken.
    Mazi Den Kanoume Ke Horia Den Boroume gelijk ze in Griekenland zeggen.

  3. @Fred, nu komen we eigenlijk uit bij de definitie van wat Europa is. Hoe kunnen we dat definiëren? Geografisch? Dat is misschien nog het makkelijkst? Qua mentaliteit? Wat is dat precies? Balkan? Zuideuropees? Noordeuropees? Katholiek? Protestants?

    Mij lijkt het dat we nu opeens op zoek moeten gaan naar een definitie om te rechtvaardigen dat “Europa” een bepaald economisch model volgt. Sommige delen van Europa volgen dat model niet zo goed, maar het is hen nooit opgelegd of nog maar uitgelegd hoe ze het zouden moeten doen.
    Mijn persoonlijke mening is dat het economische model een puur protestants model is en misschien nog wel een White Anglo Saxon Protestant (WASP) model. Iemand die in een protestantse cultuur is opgegroeid, heeft er geen moeite mee. Katholieken kunnen ook nog mee. Mensen die andere modellen gewend zijn, kunnen al veel moeilijker mee. We noemen die mensen dan gemakshalve lui, of bedriegers, of wat dan ook. Het lijkt me een interessante boom om op te zetten. We worden alsmaar nationalistischer, en de economie lijkt de verschillende volkeren niet te verenigen; integendeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *