Over asiel en asiel

Zo, de 300 immigranten zijn overgebracht van de rechtsfaculteit van de Atheense universiteit naar een ander gebouw, waar ze hun hongerstaking verder kunnen zetten. Hun actie is eigenlijk compleet mislukt, want ze hebben de kwestie van het asiel weer in de actualiteit gebracht.

Alleen gaat het niet over politiek asiel (waar ze op uit waren), maar wel over het asiel binnen de Griekse universiteiten. Na de val van de Griekse junta werd er namelijk een wet gestemd dat de politie of het leger niet op het grondgebied van de universiteiten is toegelaten, tenzij de rector dat expliciet vraagt. Dat was een rechtstreeks gevolg van de gebeurtenissen van 17 november 1973, toen een legertank de poort van de Metsovio Universiteit (ofwel Polytechnio) ramde en de universiteit binnen reed om een opstand van de studenten neer te slagen. Daarbij zijn zeker mensen omgekomen, hoewel dat officieel nooit is duidelijk gemaakt.

Nu dus: de debatten van de voorbije dagen werden beheerst door het feit dat immigranten het asiel misbruikten (net zoals de gemaskerde oproerkraaiers dat deden bij de talloze rellen de voorbije jaren). Zoals we dat van de partij gewend zijn, riep de extreem-rechtse partij LAOS dat het asiel op de universiteiten moest worden afgeschaft. Een onderwerp dat nog steeds erg gevoelig ligt en dat bijna een hoeksteen van de nieuwe Griekse democratie wordt beschouwd.

Hoe dan ook: gisteren heeft de rector van de Universiteit van Athene aan de overheid gevraagd om de immigranten te verwijderen. Uiteindelijk, na lang onderhandelen, zijn ze allemaal vertrokken rond 3:30u vanochtend, zonder al te veel complicaties. Ze zitten nu wel op een nieuwe locatie en ze zetten hun actie verder, maar je mag er zeker van zijn dat de Griekse publieke opinie er zich nu niet meer mee bezig houdt. Het gaat nu nog steeds over dat andere asiel…

4 thoughts on “Over asiel en asiel

  1. O ja, het gebouw waar ze nu zijn ondergebracht, heeft geen verwarming of toiletten. Of wat had u gedacht…

  2. Het is wel een zeer mooi gebouw in Jugendstill ,wonderbare lambriseringen en glasramen . Snap niet dat ze zulk een huis veil hebben voor hongerstakers.Daarbij hebben ze mobiele toiletten gekregen en toilet benodigheden.
    Vanmorgen is er me wel een licht opgegaan want die heren zien er belangrijk niet als vluchtelingen uit,ze zijn georganiseerd met matrassen en dekens en spreken daarbij behoorlijk Grieks : het zijn illegalen die al jaren in GR wonen en werken maar geen legale documenten hebben .

  3. dat is weer een voorbeeld dat europa moet aannemen van griekenland. in nederland zijn zulke illegale arbeiders gedwongen om te leven in dure vochtige kampings .
    en wie in griekenland deze dagen medicijnen nodig heeft moet niet in de rij staan wachten bij de dienstdoende apotheker omdat de rest is dicht door de staking ,(to ksexnate auto???) maar daar bij die jongens hebben ze een open apothekers dienst.
    Καλη η πλακα αλλα μια βολτα στην Αθηνα θα εκανε καλο σε ολλους εδω.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *