Prijsverhogingen en stakingen…

dat zijn de ingrediënten van het dagelijkse leven geworden in Griekenland. Vanaf morgen gaan de prijzen van het openbaar vervoer in Athene omhoog (en wellicht ook in de rest van Griekenland, maar ik kan er u helaas geen precieze informatie over geven).

De nieuwe prijzen voor de kaartjes zijn misschien nog wel redelijk laag voor een Europeaan, maar de prijsstijgingen liggen toch wel in de lijn van 25% tot zelfs 40%. Voeg daarbij nog eens dat werkelijk alles duurder wordt, en u begrijpt dat de Griek hier een hele heisa rond maakt. Hier volgen de nieuwe prijzen:

  • 1,20€ voor een kaartje enkele rit op ofwel bus, tram of trolley
  • 1,40€ voor een zogenaamd eenheidsticket – dat anderhalf uur geldig is op alle openbaar vervoer, voor onbeperkt reizen binnen die tijdsduur
  • 10€ voor een kaart die een week geldig is op alle openbaar vervoer in Athene
  • 45€ voor een maandkaart (geldig vanaf
  • de 1ste dag van de maand – dus het heeft geen zin om een dergelijke kaart te kopen rond de 15de)
  • 450€ voor een jaarkaart (geldig vanaf 1 januari)

Mocht u nog oude ticketten hebben, dan hoeft u die niet weg te gooien! Ze kunnen nog worden gebruikt tot 14 februari, en nadien kunt u ze aan de loketten inwisselen voor nieuwe ticketten.

Maar de komende dagen heeft het weinig zin om ticketten voor het Atheense openbaar vervoer te kopen. We gaan weer een week vol stakingsellende door. Ik schrijf het hier niet nog eens allemaal neer: u ziet het hier boven op de pagina wel voorbij komen. Metro, bussen, trolleys, tram… ze staken allemaal wel eens één of meerder dagen deze week.

3 thoughts on “Prijsverhogingen en stakingen…

  1. τα γαμημενα τα αεροπλανα γιατι δεν απεργουν αυριο,μπορεις να μου πεις;;;;
    waarom staken de vliegtuigen morgen niet??

  2. @Tzimi, stakingen van de luchtverkeersleiders zijn er alleen in het toeristische seizoen. Bedoeling is om zoveel mogelijk impact te genereren met je actie. In deze periode zijn er te weinig toeristen om die impact te hebben.

  3. Mag hopen dat de verkeersleiders niet staken. Zit nu in NL en wil toch wel heel graag dit weekeinde weer terug!
    Overigens merkte ik dat enkeltje bus in Thessaloniki van 0,80 naar 0,90 is gegaan sinds mijn laatste bezoek 1 maand geleden.
    Op vragen van Nederlandse vrienden hoe het nu gaat met de crisis gebruik ik voorbeelden van dit weblog. Zij constateren dan zelf: ja, het is toch echt crisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *