15 augustus

Vandaag is het de tweede grootste feestdag voor de Grieken. Op 15 augustus herdenkt men de “Inslaping van de Moeder van God”. Het feit dat het Grieks voor het woord “Inslaping” kiest, in plaats van de Hemelvaart van de katholieken, wijst er op dat men hier gelooft dat Maria als mens is gestorven en niet in lichamelijke vorm ten hemel is opgerezen. Dit soort details heeft de oosterse en westerse kerken lange discussies opgeleverd.

Vandaag wordt de naamdag gevierd van Maria, Panagiotis, Panagiota en Despina.

Iedereen gaat vandaag wel ergens een kerk binnen. Op het slaperige Cycladische eiland Tinos is het vandaag bijzonder druk. De icoon van de maagd Maria zou bijzonder mirakuleuze eigenschappen hebben (ze zou o.a. de bewoners aangeduid hebben waar er water te vinden is op het droge eiland). Vele pelgrims kruipen op handen en knieen naar de kerk waar de icoon te vinden is.

Ook de Griekse marine viert vandaag op Tinos met een processie. Vandaag wordt namelijk ook de aanval op de Griekse kruiser Elly herdacht. Op 15 augustus 1940 werd die namelijk gekelderd door een Italiaanse torpedo.

7 thoughts on “15 augustus

  1. Ja, ook op andere websites (o.a. Griekse gids) staan de naamdagen van “Maria” en “Despina” steeds op 15 augustus, maar ik weet niet (meer?) waarom wij thuis de naamfeesten van mijn twee zussen die deze namen dragen, altijd op 26 december en niet op 15 augustus vierden.

  2. Ik ben ooit één dag op Tinos geweest, niet o 15 augustus trouwens. We kwamen ‘s morgens met de boot aan en gingen eind van de middag weer verder (overstap naar Andros). Ik wist toen niet vele van Tinos maar had na een korte wandeling door het stadje wel al door dat het een druk bedevaartsoord moest zijn. Toen we eind van de ochtend bij de haven iets wilden gaan drinken, zagen we net hoe een enorme stoet mensen een boot aan het verlaten was. De rij híeld maar niet op, het ging eindeloos door, er bléven mensen uit de boot stromen. Als in een mierenstraat liepen ze het stadje in. Wij waren stomverbaasd, hadden nog nooit zoiets gezien. Later bleek dat die dag een belangrijke bijeenkomst was waar mensen van allerlei eilanden (en vaste land) op af kwamen. Als ik nu ergens iets over Tinos lees of hoor, zie ik meteen weer deze stortvloed aan mensen voor me!

  3. @Roosje, getrouwde Maria’s en Despines vieren op tweede kerst, ongetrouwde, maagden dus, vieren op 15 augustus. Als je huwt verhuist je naamdag van de zomer naar de winter.

  4. Klinkt aannemelijk @Flupke, dat ze, van het moment dat ze niet meer onbevlekt zijn, verbannen worden uit de maagdelijke sferen en dan maar ter compensatie een occasie-naamfeest-datum krijgen toebedeeld. Nochtans vierden wij hun naamdagen ook vroeger, toen ze nog ongehuwd waren (of ze toen maagd waren, laat ik hier in het midden ;-)) op 26 december.
    Ik las trouwens onlangs nog, @Bruno, dat de dag waarop Maria is ‘ingeslapen’ en haar ziel ten hemel is gestegen niet alleen herdacht maar ook stevig gevierd wordt gezien men dit als een blijde gebeurtenis beschouwt; toen er een paar apostelen om Maria’s doodsbed stonden te huilen, heeft zij hun, omdat ze wist dat ze aanstonds zou herenigd worden met haar zoon, opgedragen: “Maak van mijn vreugde geen verdriet” (uit Ten noorden van Ithaka – Eleni Gage). Ook dat klinkt aannemelijk, alhoewel ik mijn bedenkingen heb bij deze verklaring; Grieken grijpen namelijk èlke gelegenheid aan om te vieren met lekker eten, drinken, muziek en dans 😉

    @Hans, aangezien ik je e-mailadres niet ken, laat ik je even via deze weg weten dat ik herhaaldelijk heb geprobeerd om een reactie te plaatsen op de en-nu-even-elders-GR-blog, maar dat niet wil lukken (error – typepad – page cannot be found).

  5. Die verandering van feestdatum schijnt niet algemeen te zijn want sommigen blijven vasthouden aan 15 augustus,gehuwd of niet .En @Roosje,bij het feesten vooral de snoep niet vergeten !:) Ik zit hier met stapels suikergedoe want schoonzus had naamdag op de 15de en de doop van haar kleinzoon op de 16de . Nu weet ze niet wat ermee aan te vangen want wij zijn geen snoepers en ik ga gewoonlijk in zulke situaties met alles naar het weeshuis of ouderlingen tehuis en het is de vraag WIE er gaat van genieten !:)

  6. @Roosje: op 26 december wordt de “Synaxis” van de Moeder Gods gevierd, da’s een andere feestdag. Maria heeft er trouwens nog wel een paar, net als Johannes (wordt binnenkort onthoofd).
    PS: late reactie wegens net terug uit een internetloze vakantie in GR…

  7. Haha, @Bertinos, wéér feest binnenkort! Waar en wanneer vindt die onthoofding plaats?! ;-)))
    Alle gekheid op een stokje: hartelijk bedankt voor de verduidelijking. (Wat zouden we toch maar zónder jou doen als het op de orthodoxe godsdienst aankomt!)

    Gek hé, hoe snel een mens probleemloos zonder dat computerkastje kan. Leve de internetloze vakanties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *