Je zal maar ziek wezen

Kijk eens aan: geen enkele staking bij het openbaar vervoer vandaag! U zult het al wel gemerkt hebben in de ticker bovenaan. Maar in die ticker geef ik eigenlijk niet alle stakingen op. Zo hebben de apothekers de voorbij weken al vaker hun deuren gesloten. Ze protesteren daarmee tegen het openstellen van hun beroep (ook apotheker is een gesloten beroep zoals vrachtwagenchauffeur). Het gevolg hiervan is dat er slechts een heel beperkt aantal apotheken open is, en dat daar eindeloze rijen wachtenden staan om hun medicijnen op te pikken. Als je medicijnen zijn voorgeschreven door een dokter die aangesloten is bij een bepaalde ziekenkas, dan moet je slechts een beperkt bedrag betalen bij de apotheker. Het overige deel wordt dan door de ziekenkas terugbetaald aan de apotheker. Veel apothekers moeten bijzonder lang wachten op dat bedrag en hebben daarom besloten om mensen die aangesloten zijn bij de slechte betalers nu de volle pot moeten betalen. Daarna kan de verzekerde zijn geld gaan terugvorderen bij zijn ziekenkas (en we weten nu al dat dit een zo goed als onmogelijke taak is). Zo moeten nu de ambtenaren, die hun eigen ziekenkas hebben, de volle pot betalen in de apotheken.

Maar goed: er zijn nog altijd dokters die je de medicijnen moeten voorschrijven. En nu zijn veel van die dokters, met name diegenen die voor IKA werken,  al dagenlang in staking. Dat is niet ongewoon: bij IKA wordt er meer gestaakt dan gewerkt, zo lijkt het wel. IKA is de grootste ziekenzorgverlener en grootste ziekenkas van Griekenland. Als je een loontrekkende bent in Griekenland, dan ben je zeer waarschijnlijk bij IKA aangesloten. Wil je een afspraak met een dokter, dan moet je een IKA-centrum bellen, en de afspraak wordt voor je geregeld. Soms moet je 8 weken wachten tot je een dokter kunt zien. Als de dokter op die dag dan nog eens besluit om te staken, dan moet je een nieuwe afspraak maken. U begrijpt dat het een drama is voor mensen die zware gezondheidsproblemen hebben. Uit pure ellende lopen die dan naar privé-dokters, die extra veel geld aanrekenen. Om maar te zeggen: het heeft weinig zin om je IKA-bijdrage te betalen: de service die je er voor krijgt, is onbestaande.

Maar goed: de IKA dokters dus, hebben besloten om te staken en om het ministerie van Gezondheidszorg te gaan bezetten. Ze willen niet dat alle ziekenkassen (tot voor een paar jaar, waren dat er 177, nu zijn het er nog een paar tientallen) onder 1 nationaal zorgsysteem komen, want “daarmee zou de dienstverlening achteruit gaan”. Welke dienstverlening, denk ik dan?

En nog een bedenking, die niet echt iets met de inhoud van dit artikel heeft te maken. De spoorwegvakbond heeft een radiospotje gemaakt, waarin hij van leer trekt tegen de “trojka” (IMF, ECB, en Europese Commissie), want 44 machinisten worden van de Griekse Spoorwegen overgeplaatst naar een andere openbare dienst. Hun opleiding zou volgens het spotje “miljoenen euro” hebben gekost. Nu weet ik niet hoeveel een machinistenopleiding kost, maar het lijkt me wel bijzonder duur. Misschien zijn het de bonussen van onze machinisten (die, zoals ik al eens had vermeld, meer verdienen dan een universiteitsprofessor) die zo veel hebben gekost?

9 thoughts on “Je zal maar ziek wezen

  1. Net terug van de dokter, die me zei dat hij door de ziekenkas van de ambtenaren al niet meer was betaald sinds augustus 2009.

    Na het doktersbezoek nog op de valreep een apotheek gevonden. Vanaf morgen staken de apothekers voor onbepaalde tijd.

    De H1N1-variant rukt ondertussen naar het schijnt flink op hier in Griekenland.

  2. “This is my land, this is your land…” onbeschrijvelijk mooi verwoord door Woody Guthrie (Tzimis zoek de beste YuTube erbij!)Maar dit mooie Griekenland is en gaat ten gronde.

    @Bruno.Je beschrijft de ondergang in alle facetten en toonaarden met in staal kervende pen al sedert 2004.Meer en meer gaat de nuancering en de lichtere toets ontbreken.Af en toe denk ik wel eens: “Stop it,Man.Do’nt rub it in any further”.

    Maar ik wil het tóch allemaal weten, en uit de eerste hand.Daarom:

    “Kom vanavond met verhalen/hoe Ellada verdwenen is/en herhaal ze honderd malen/alle malen zal ik wenen”.(vrij naar Leo Vroman,Gouda 1915 – nu).

  3. “Docter,Docter …” van Nazim Hikmet/Maria Dimitriadi, zou een goede illustratie zijn, maar daar heb ik mijn ogen al zo vaak op stuk gehuild.

  4. Al die heel ingewikkelde systemen en bureaucratie verplichten te bevolking te gaan manipuleren en uitwegen te zoeken.Kun je de man in de straat beschuldigen van corruptie?
    ‘k Heb onlangs ook wat tijd doorgebracht bij IKA Volos en je staat waarlijk verbaasd dat daar niet meer gescholden en gevloekt wordt van mensen die van het ene bureau naar het andere moeten,telkens met wachttijden en dat dan gewoonweg voor een stempel en een krabbel,zonder dat de bediende het document een blik waardig acht.ttz , Een waar tijdverlies voor de werkende mens die daar uren kan doorbrengen en bij wie het bloed stilaan begint naar het hoofd te stijgen :frustrerend op z’n zachts uitgedrukt. Het viel me op dat er vele oudere dames waren die een volgnummer kwamen trekken en dan zaten op hun kinderen,familie of vrienden te wachten om hen de wachttijd te besparen. Zo’n rompslomp is een verlamming voor het funtioneren van de maatschappij. Zoals m’n man zegt , iedere Griek heeft er een andere nodig om kantoren rond te lopen indien hijzelf toch op post wilt blijven om te werken.
    Stel je daarbij voor zelfstandige te zijn en je zaak voor een morgen sluiten om kantoren aan te doen .

  5. @Martin, het wordt steeds maar moeilijker om een lichtere toets te vinden. Griekenland zit al volledig aan de grond. Vrienden van me ((die vrouw en kind hebben) zoeken noodgedwongen hun toekomst in het buitenland, want ze vinden gewoon geen werk. In de privé sector begint zich langzaam een slachting te voltrekken, want geen enkele bedrijfsleider wil uiteraard zijn winsten zien dalen.

    Maar ondertussen komt onze minister van Economische Zaken/Financiën nog wel vertellen dat Griekenland concurrentiëler moet worden en dat daarvoor de lonen in de privé nog maar eens naar beneden moeten.
    Aan de bureaucratie, zoals @Jenny beschrijft, wordt niet geraakt, in ware socialistische PASOK traditie. Er is geen enkele buitenlandse investeerder die door dat systeem wil en je zult dus ook geen investeringen krijgen.

    Het is moeilijk om positief te blijven.

  6. Kop op mensen : mijn ervaring vandaag !:)
    ‘k Heb gisteren ook een lijstje met medicatie gekregen en ben er in de sneeuwregen mee naar huis gerend , in de bedoeling alles vanmorgen gaan aan te kopen Dan lees ik van Bruno dat de apothekers staken , oei, oei , kon daarbij m’n voorschrift niet vinden , bel m’n arts op om te vragen of hij dat voorschrift per fax naar m’n man wilt sturen en dan geprobeerd onze apothekeres te bereiken . Die mensen hebben niet veel zin om te staken en brengen heel wat tijd achter gesloten deuren in hun winkel door en helpen verder wie ze kennen , zo langs het achterpoortje uit angst aangeklaagd te worden .
    Dan per fax , het voorschrift naar de naaste buur gestuurd (een goeie vriend) die het dan onder het rolluik van de apotheek gaan slippen is en gewacht op een seintje dat alles klaar was en op welke wijze de bestelling kon afgehaald worden !!!Alles op fluistertoon , net als een wit-zwart film uit de jaren stillekens.
    Niet huilen , situaties maken mensen vindingrijk en zelfs als het kankerend voorkomt , lachen we allemaal om , zijn we de helden uit een soort ‘resistance’ commedie !Zo trekken wij ons plan : vrienden van vrienden , enz . OK , het wordt vriendjespolitiek maar dikwijls onontbeerlijk , vooral als je ziek of in nood bent ! En dan leer je je vrienden kennen !!! Da’s iets positiefs trekken uit negatieve omstandigheden ! Does it ring a bell?:)

  7. In ons naburig dorp maakten ze er een heuse kleurenfilm van @Jenny. De gemeente staakte, maar met de nodige “connecties” werd je gewoon langs de achterkant binnen gelaten in de ‘keuken’, waar alle ambtenaren de hele dag gezellig bij elkaar koffieklets zaten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *