Er is geld!

Met die uitspraak (“λεφτά υπάρχουν”) heeft Georgios Papandreou wellicht de parlementsverkiezingen gewonnen in 2009. Ondertussen heeft de Griekse bevolking daar nog niet veel van gemerkt, of althans toch niet op de manier waarop ze dat gewend was.

Nochtans blijkt er wel geld te zijn. En heel veel zelfs.  Volgens een artikel in Der Spiegel (alweer die dekselse Duitse journalisten) zouden Griekse spaarders namelijk een bedrag van ongeveer 600 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen hebben staan.

600 miljard euro… dat is een veelvoud van wat de Grieken op de Griekse banken hebben staan.

600 miljard euro… dat is bijna het dubbele van de schuld van Griekenland.

Volgens het artikel zou Papandreou nu met de president van Zwitserland zijn overeengekomen dat de bevoegde diensten van beide landen gaan samenwerken om na te gaan of een deel van deze centen verworven zijn met wettelijke activiteiten en of er belastingen worden betaald op de interesten van de rekeningen in beide landen.

Ja zeker, er is geld… maar je moet er maar zien aan te geraken…

10 thoughts on “Er is geld!

  1. Sedert al een zekere tijd gaan er verhandelingen over het bankgeheim om.Het is niet alleen CH natuurlijk , er zijn nog veel andere paradijzen maar zouden ze niet eens beginnen met het bezit en rekeningen van politiekers te roskammen want hun fraude is toch zo zichtbaar maar ze blijven onraakbaar . Die regel dat je moet bewijzen vanwaar je geld hebt om dit-of-dat ondernomen te hebben , is dat alleen maar voor de alledaagse man die misschien wat geklungeld heeft met z’n belastingaangifte?:)Daar kun je wel aan geraken maar de volle potten blijven hermetisch gesloten.

  2. Vandaag staat er is in to Vima een artikel over Bloomberg. Bruno kun je daar iets over zeggen?
    Groet, Marja

  3. Nog zoiets vreemds : alleen de Nationale Bank van Griekenland heeft het recht vreemde munten uit te wisselen voor Euro . Verleden zomer wou m’n schoonzus USD wisselen tegen Euro en kwam onverricht terug omdat banken alleen maar het recht hebben zulke verrichtingen uit te voeren voor personen die zelf een rekening hebben bij die bank .Toevallig had ik daar een rekening en ben dan zelf maar gaan wisselen . Idem voor schoonbroer die ook iemand moest inschakelen . En we zouden hier een toeristenland zijn ?
    Ik stel me voor ooit eens controle over de vloer te krijgen om te vragen waar ik die paar duizend dollar vandaan had !:) Het begint plezant te worden .

  4. Ik neem aan dat je op dit artikel doelt, @Marja?
    http://www.bloomberg.com/news/2011-02-10/greek-reconstruction-lures-barclays-credit-suisse-euro-credit.html

    Ik ben er niet zo in thuis, maar het is wel een feit dat de Griekse banken heel wat minder problemen hebben dan bv. de Ierse banken. Eigenlijk doen ze het best goed, maar er dient natuurlijk een stabiel investeringsklimaat te zijn om ze leefbaar te houden. Of dat er komt?
    Voor Piraeus Bank is het een opsteker. De Griekse bevolking zal er uiteraard niets van merken.

    Overigens wel vreemd dat datzelfde Bloomberg 2 weken geleden nog een enquête publiceerde waaruit bleek dat de meeste ondervraagden verwachten dat Griekenland zijn schulden niet zal kunnen terugbetalen.
    http://greece.greekreporter.com/2011/01/26/bloomberg-poll-predicts-greek-default/

  5. het wissellen van vreemde valutas is in nederland ook zo. tenmiste in Hoogeveen heb ik vaker meegemaakt al jaaren geleden dat griekse chauffers dat vaak in Polen met dollars werden betaalt in Hoogeveen niet konden wisselen. ik deed dat ook op mijn eigen rekening. vergeet niet er is ook een soort controle voor vals geld. geld wordt apart in een envelop gezet en zo weten ze wie kunnen aanspreken als later blijkt dat vals geld is.
    dat hoeft niet een probleem te zijn ,de meeste touristen ,kunnen overal ter wereld pinnen.

  6. off topic,dankzij jou link op greece.greekreporte,lees ik het droevig bericht dat Miltiadis Evert ,ex burgemeester van Athene van Nea Dimokratia gisteren is overleden.

  7. Inderdaad @Tzimi, na een slepende ziekte is hij gisteravond overleden. Ik dacht dat je dat al zou geweten hebben.

  8. Kun je in Griekenland een USD rekening pinnen ?
    Had ik geen weet over en moet dan even m’n familie gaan briefen ! Voor rekeningen binnen EEG geen probleem maar het gaat over ‘vreemde’ munten .
    ****
    Een vraagje : hebben jullie Vlamingen in de Wereld een ” Enqukte” verzoek gekregen voor Verkiezingen Belgen in het buitenland ? Bij mij blokkeert het m’n PC ,daarbij moet je het niet nauw nemen met de spelling !:) We zijn toch expats nietwaar ?:)

  9. als een nederlandse pas in amerika kan pinnnen ik zie de reden niet waarom een amerikan niet kan pinnen in griekenland. ik ging ook met dat gedachte naar Turkije en op de grenzen staan niet eens meer wissel kantoren. iedereen kan pinnen met welke pasje dan oook en je krijgt warme turkse liras. ik zou niet weten waarom een Usa citizen met een amerikanse pasje welke zeker heeft hij ,niet in griekenland kan gebruiken.ik pin in Servie zelfs servishe dinnars en ze worden keurig afgeboekt van mijn rekening met bijna hetzelfde wisselwaarde als ik zou ze op een bank wisselen in servie.

  10. Wel @Tzimi , bedankt voor de info en als je het over een pasje hebt , bedoel je waarschijnlijk een bankkaart ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *