Voetbal … een feest

Afgelopen zaterdag was er blijkbaar weer het klassieke derby tussen de “eeuwigen”, zoals Panathinaikos en Olympiakos worden genoemd  in het Grieks. Het gaat dan blijkbaar over de eeuwige rivalen. Dit keer werd de wedstrijd gespeeld in het Karaiskaki stadium van Piraeus – de turf van Olympiakos. Rond middernacht hoorde ik de helikopters over de stad cirkelen.

Voetbal: het kost handenvol geld aan de staat. En dan heb ik het niet over de staatssteun die is gegeven aan noodlijdende ploegen, maar wel aan de politiemacht die telkens op de been moet worden gebracht om alles in goede banen te leiden. Wat overigens ook altijd schijnt te mislukken.

Voetbal: een religie in Griekenland. Alle Griekse mannen spreken constant over voetbal. Als gedrogeerden zitten velen in de gokkantoortjes alle mogelijke wedstrijden te volgen. Er is elke dag wel ergens voetbal te zien, en er is geen enkel nieuwsbulletin, noch op de radio, noch op TV dat get niet heeft over iets dat marginaal met voetbal te maken heeft (zoals een speler die een verstuikte teennagel heeft of iets in die zin). Voetbal: staan joelen achter een vlag, zoals volgers van een Griekse politieke partij dat ook plegen te doen. Voetbal: opium van het volk, voor het volk, en immens veel belangrijker dan de huidige economische crisis. Voetbal: de reden waarom je iemand de hersens mag inslaan omdat hij supportert voor een ander team.

Voetbal interesseert me niet, dus ik heb de wedstrijd niet gezien, maar er zouden weer erg veel betwistbare fases zijn geweest en weer zou de scheidsrechter betwistbare beslissingen hebben genomen. Blijkbaar in het voordeel van Olympiakos. Kan best zijn; ik weet het niet, maar sportieve verliezers zijn er in het Griekse voetbal zo goed als nooit. Op alle niveau’s werden er verwijten heen en weer gegooid en de hooligans hadden weer een fantastische dag.

  • De politie heeft 17 relschoppers opgepakt.
  • Een paar uur na de wedstrijd werd een Olympiakos fan neergestoken aan het Monastiraki station.
  • Een van de hulpscheidsrechters werd onderweg naar Korfoe aangevallen.
  • Honderden Panathinaikos fans hebben een tijd de gebouwen van ERT bezet gehouden uit protest tegen het onpartijdige verslag dat de zender bracht van de wedstrijd. Ze eisten verontschuldigingen.
  • Het huis van Olympiakos speler Torosidis werd vandaag met brandbommen bekogeld.

Zinloos en zielig.

5 thoughts on “Voetbal … een feest

  1. Djibril Cissé VAN PANATHINAIKOS HEEFT OOK BESLOTEN OM TE VERTREKEN UIT GRIEKENLAND HIJ HEEFT OOK GENOEG VAN DAT LAND

  2. de kern vraag blijft, ειμαστε για γελια η για κλαματα;;;
    gewoon verkeerd ,de politie was met groot macht bezig op Keratea.dus als de kat weg is dan doen de ratten wat altijd doen.

  3. Brood en spelen, het is een beproefd recept, maar ook vroeger liep het wel eens uit de hand: de rellen tussen de supporters van de blauwen en de groenen (paardenmenners) in het oude Constantinopel waren staatsgevaarlijk. Papandreou weet waarom hij zoveel politie inzet!

  4. gek he!!ik werd wakker en ik dacht ,panem et circenses ,αρτον και θεαματα.
    dat de wereld niet verandert en nu nog over zulke oude recepten en beroepen pratten.
    weet iemand meer over de etymology van de woord hoeligan.

  5. In elk geval was reeds het begin van the match een gevaarlijk spectakel met zoveel rode rookbommen dat het veld niet zichtbaar was .
    En dan die politie stond er bij te kijken en hield zich afzijdig . De security troepen hebben zowat ingegrepen . Het meeste commentaar was er een van schaamte .
    En Cisse volgde z’n beschermers niet maar was zelf ook uitdagend .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *