Oscarkandidaat

Vanavond worden in Hollywood de Oscars uitgereikt en het is zelden gebeurd dat er in Griekenland zo reikhalzend werd uitgekeken naar deze ceremonie. De reden? Een Griekse film is genomineerd voor de categorie “Beste buitenlandse film”. Het gaat om de film “Dogtooth” (Κυνόδοντας in het Grieks) van de regisseur Giorgos Lanthimos.

Het verhaal gaat over drie kinderen van een fabrieksdirecteur die worden opgevoed in een uiterst geïsoleerde omgeving van hun huis en tuin. Het enige contact met de buitenwereld komt er via een veiligheidsagente die de seksuele wensen van de zoon moet bevredigen. De ouders geven de kinderen een bizarre voorstelling van de werkelijkheid buiten de omwalling van de tuin en geven andere betekenissen aan begrippen. De kinderen wordt verteld dat ze enkel de wereld in mogen wanneer ze er klaar voor zijn, en dat is wanneer hun hoektanden (dogtooth dus) uitvallen. Wanneer de kinderen echter meer volwassen worden, beginnen ze de grenzen die hun ouders hebben opgelegd, af te tasten.

De film, die met een heel beperkt budget is gedraaid,  heeft al een aantal internationale bekroningen binnen gehaald, o.a.  de “Prix un Certain Regard” en “Prix de la Jeunesse” op het filmfestival van Cannes.

Het is niet de eerste keer dat een Griekse film is genomineerd voor een Oscar. Die eer vielen eerder al Iphigenia, Blood On the Land (Το κόκκινο χώμα βάφτηκε κόκκινο), The Red Lanterns (Τα Κόκκινα Φανάρια) en Electra te beurt.

Zelf ben ik niet zo dol op de film – ‘t is echt wel voor de hardcore cultuurfreaks, lijkt me. Maar uiteraard duim ik dat hij het begeerde beeldje mag binnenhalen, natuurlijk!

2 thoughts on “Oscarkandidaat

  1. Het heeft niet mogen zijn…. Ik vond de film wel heel goed, naar zeker geen meesterwerk (vandaar dus ook geen oscar” Voor hardcore cultturfreaks is hij ook zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *