Varvakis

En we blijven bij de film.  Heeft u zich ooit afgevraagd waarom de centrale vlees- en vismarkt in Athene de “Varvakia Agora” wordt genoemd? De naam komt van de Griekse mecenas Yiannis Varvakis. Wie was die Varvakis? Hij werd in 1745 geboren op het kleine eilandje Psara, ten westen van Chios, als Yiannis Leontidis. Zijn moeder kwam om bij de slachting van Chios (op canvas gezet door Eugène Delacroix – u vindt het doek terug in het Louvre – de betekenis van dit werk was onschatbaar, want het zette de westerse machten er toe aan om Griekenland te helpen in zijn vrijheidsstrijd tegen de Ottomanen, maar dat is een ander verhaal).

Op zijn 17de was hij reeds een zeer bedreven schipper en hij koos het pad van de piraterij. In die periode kreeg hij zijn “nom de guerre” Varvakis. Hij was echter erg christelijk en vond dat piraterij niet past in zijn wereldbeeld. Daarom besloot hij naar Rusland te trekken, waar hij een audiëntie bij Katherina II wist te versieren (in Rusland was hij gekend onder de naam Ivan Andreevich Varvatsi). Die was door hem gecharmeerd en gaf hem de toestemming om taxvrij te vissen in de Kaspische Zee. Hij startte een visserijbedrijf in Astrakhan en werd enorm rijk door de vangst van steur en zalm. Hij wist dat Grieken dol waren op kaviaar en vond een manier om het waardevolle goedje te bewaren op schepen, zodat hij er handel kon in drijven.

Hij gebruikte later zijn fortuin om de Griekse onafhankelijkheidsstrijd te helpen. Met zijn geld werd overigens de Varvakia Agora gebouwd. Varvakis keerde terug naar Griekenland in 1824 en stierf op Zakynthos (toen nog geen deel van Griekenland) in 1825.

Wat heeft dit nu allemaal met film te maken? Wel, regisseur Yiannis Smaragdis heeft besloten om een film te draaien over het leven van Yiannis Varvakis. Smaragdis is vooral bekend als de regisseur van de film El Greco (zie hier mijn post over de film) die het wereldwijd erg goed heeft gedaan. Daarom heeft hij nu al de steun van Sony Picture gekregen en bovendien heeft hij al erg veel fondsen weten vast te krijgen vanuit Griekenland, Rusland en Spanje. De film zal de naam “God houdt van kaviaar” krijgen en zal wellicht in de zalen komen in 2012. Als het zo ver is, zal u het hier zeker vernemen.

4 thoughts on “Varvakis

  1. @Bruno, dank voor al die informatie, wat leer ik nog elke dag bij!!!

  2. Klinkt goed en de titel is alvast origineel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *