Griekse vertegenwoordiging in Libië

Ik heb hier al wel vaker geschreven over de Griekse bureaucratie. Het is  geen pretje om er door te worstelen, maar hoe zou het zijn met de Griekse bureaucratie in Libië? Griekenland heeft daar een ambassade en redelijk wat landgenoten die in de oliesector werken. In deze barre tijden wilden die daar natuurlijk zo snel mogelijk weg. Ondertussen zijn de meesten allemaal weer op Griekse bodem, en hier vertelden ze hun wedervaren. Ik geef weer wat er in de Griekse media wordt verteld. Of het waar is weet ik niet, maar ik mag hopen van niet…

Vorige week nog zaten ze vast in de Libische woestijn en ze probeerden in contact te komen met de Griekse ambassade. Die sluit echter om 14:30u, dus na 14u werd de telefoon niet meer opgenomen. Ondanks het feit dat het land in brand staat, houdt de Griekse ambtenaar zich strikt aan zijn uurschema, blijkbaar.

Griekse journalisten wilden dat wel eens onderzoeken en belden de Griekse ambassade in Tripoli op. Bleek dat er maar 1 persoon aanwezig was, en dat was dan nog een vertaler. Toen hem werd gevraagd wat de ambassade doet in geval een landgenoot vraagt om gerepatrieerd te worden, luidde het antwoord: “we noteren alle gegevens van de persoon en daarna zien we wel”.

Op 23 februari werden de Grieken ontzet. Het inchecken in de luchthaven ging bijzonder snel, maar toen ze op het vliegtuig zaten, werd hen gezegd dat ze er weer uit moesten, want dat er een algemene staking was in Griekenland en dat het vliegtuig niet kon landen.  Dit lijkt me echt wel sterk: moet een regering in dergelijke gevallen de militaire luchthavens niet open stellen? Of ging men er van uit dat alles wel weer zou normaliseren omdat de luchtverkeersleiders toch maar een werkonderbreking hielden en geen 24-uren staking? Of was het de opzettelijke bedoeling van de overheid om de stakers op deze manier in een slecht daglicht te stellen, om zo de staking te breken?

Het is een onwaarschijnlijk verhaal en misschien moeten we het met een korrel zout nemen. Maar het zou me niet verbazen mocht er toch wel een kern van waarheid in zitten.

4 thoughts on “Griekse vertegenwoordiging in Libië

  1. Een ‘Grande vadrouille’ film waard maar ook andere nationaliteiten hadden grote klachten over hun ambassades . De Canada heeft een vliegtuig ter evacuatie gestuurd en is ter onverrichter zake terug gekeerd want alle Canadezen hadden een andere wijze gevonden om weg te geraken want hun ambassade gaf geen duidelijke planning .

  2. Ik weet het niet meer Bruno soms zie ik op tv mensen die gered zijn geweest door het Grieks Leger (overheid) en verklaren dan hoe trots ze zijn om Griek te zijn en nu lees ik weer dit…
    Maar als ik me niet vergis had ik toch een Grieks Hercules vliegtuig gezien op het nieuws maar nu weet ik niet als dat in Egypte was of Libië.

  3. Een vriend zat op dat vliegtuig in Tripoli.Ze hebben moeten wachten maar het was minder erg dan ze dachten. Zijn vrouw schreef het volgende.

    O Giorgos girise me Libyan airlines.Apla argise na figei apo tin Tripoli, giati den efevge to aeroplano apo tin Athina, epeidi ekeini ti imera eixan apergia(eggiisi oi Ellines stin kafrila!)
    Den itan oso tragika ta elegan kai edeixnan stin tv, mou eipe, toulaxiston stin Tripoli.Eno o babas mou antistoixos talaiporithike perissotero gia na figei.(Hij zat in Egypte)

  4. Ik vond het ook een vreemd verhaal, @Europa. Als je dan ziet wat @Brann schrijft, dan plaatst dat de zaken toch wat meer in perspectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *