Spitha

De beweging “Δεν πληρώνω/Ik betaal niet” kent u ondertussen wel. De beweging krijgt alsmaar uitbreiding en er wordt geschat dat 1 op 10 automobilisten geen tol meer betaalt aan de diverse tolpoorten op het Griekse wegennet. Het geeft ondertussen de overheid serieuze kopzorgen, en het probleem is ook de buitenlandse media niet ontgaan. Zo heeft Reuters vanochtend een heel artikel aan de problematiek gewijd.

Dit is echter niet de enige beweging waar de Griekse regering nu heeft mee af te rekenen. Gevierd componist Mikis Theodorakis, 85 ondertussen, heeft afgelopen zondag de Griekse burgers opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij vindt dat de Grieken zich moeten verzetten tegen de besparingsmaatregelen en burgerlijke bewegingen moeten oprichten.

Zelf heeft Theodorakis ook al een dergelijke beweging opgericht. Die heet Spitha, en u vindt de website hier terug. Het is een beetje een vage beweging – Theodorakis schrijft dat hij voor een Griekenland is waar de mens op de eerste plaats komt, waar geen plaats is voor egoïsme, dat onafhankelijk is en waar plaats is voor cultuur en onderwijs. Het lijkt me niet meer dan logisch dat iedereen daar achter staat. Theodorakis schrijft niet veel anders dan wat heel wat Grieken met hem denken, maar als hij het doet, zijn er natuurlijk wel wat meer mensen die misschien zullen luisteren. In de artikels op de site beschuldigt hij het Griekse parlement van wanbeleid en hij legt de schuld van de economische en sociale problemen bij PASOK en Nea Dimokratia.  Tevens roept hij het Griekse volk op om zich te verzetten en te strijden tegen de maatregelen die door de trojka worden opgelegd.

3 thoughts on “Spitha

  1. Zouraris is ook lied van . ken je hem??hij preek af en toe bij zougkla.

  2. En of ik Zouraris kent! Het Grieks dat hij spreekt is wel vergezocht!

  3. hij spreek goed grieks. je begrijpt hem toch?en hij is altijd alert en hij weet veel. heeft recht in saloniki gestudeert en politike studies in Parijs . ben niet altijd met hem eens maar hij spreek mooi. een genot om naar te luisteren zijn Zouraris ,Aneblabis en Leonidas Kyrkos.
    vergezocht waarom,omdat hij het tora ,Nyn noemt en het toekomst aei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *