Een dag van zuiverheid

Vandaag is het een officiële feestdag, zoals de meesten onder u wellicht wel zullen weten. Het is Καθαρή Δευτέρα – Propere Maandag. “Proper/zuiver” omdat vandaag de Vasten begint en het spijsverteringsstelsel wordt schoongemaakt. In hoeverre de Grieken zich echter nog houden aan de vasten, is nog maar de vraag. Ondanks het feit dat er vandaag geen vlees of vis wordt gegeten, is het toch een reden om te feesten. Vandaag worden er namelijk massaal week- en schaaldieren verorberd, en alles wordt overgoten met wijn of ouzo. Tegelijkertijd gaan de kinderen de straat op om hun traditionele zeshoekige windvlieger op te laten. Vandaag is dat wat minder, want het is berekoud in Griekenland en op sommige plaatsen valt er zelfs sneeuw. Zelfs de weergoden schijnen de Grieken in de steek te laten. En uiteraard wordt er muziek gespeeld en gedanst.

Ook wij doen mee aan dit feest, maar we gaan daarvoor niet naar vistaverna’s (die vandaag afgeladen vol zitten). Op tafel komen:

  • gegrilde octopus
  • gevulde inktvisjes
  • taramosalata – een pasta van viseitjes, meestal roze, maar ik zelf verkies de witte versie
  • lagana (een groot rond ongedesemd brood bestrooid met sesamzaadjes – smaakt een beetje zurig, maar is erg lekker)
  • fava bonenpuree
  • gepekelde groenten, zoals rode biet
  • halvas als dessert: dit is een dikke droge pasta van tahini en sesamzaad en suiker – de beste halvas wordt hier vlak bij in Drapetsona gemaakt: daar stonden in de loop van de week de klanten in een lange rij aan te schuiven

Allemaal gezond voedsel, maar opgelet! Halvas is enorm zwaar en zit boordevol calorieën. Fava en tarama bevatten veel olijfolie, dus moet je ook oppassen. Om maar te zeggen: een vastenmaaltijd is hier duidelijk een feestelijke maaltijd.

Smakelijk!

4 thoughts on “Een dag van zuiverheid

  1. advies al vrees ik dat te laat is.
    halvas moet je probeeren met een paar drupeltjes lemonaki sap.
    gepekelde groenten!!!heb je ook laxano?? melitzanes???zelf gemaakt (pethera??)???
    Xarta aeto ?? heb je geprobeert?? of wel Amolises Kaloumpa??

  2. @Tzimi: altijd citroen op de halva! Uiteraard!
    Nee, de gepekelde groenten komen van de agora hier in Piraeus. Die maken we niet zelf.
    En xarta-aetos: veel te koud vandaag. Het is momenteel al aan het sneeuwen in Malakassa!

  3. Ja en ik luister naar Skai. het duurt allemaal zo lang ,de diodia moet open. zulke dingen gebeuren niet in Europa ,well Duitsland te verstaan. wat een zuurderlijke volk. echt waar. als je luister naar die lui ,die op de weg staan met deze sneeuw ,denk ik geniet er van ,zuur niet.
    Alsof het iedere dag sneeuwt in Attiki.
    ik denk ,Poso malakas eine o neoelinas???
    het enige dat ik nog niet gehoord is ,waar is de staat om ons met het helikopter naar huis te brengen.

  4. @Bruno: volgens mijn schoonfamilie wordt er op Kathara Deutera geen olijfolie gegeten: dus fava en tarama zonder olijfolie…?

    De aetos hebben we wel opgelaten, maar er was zoveel wind dat die alle kanten uitging en uiteindelijk is hij weggevlogen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *