Red het Altaar van de 12 Goden

Een kleine maand geleden schreef ik hier dat de vermoedelijke resten van het Altaar van de 12 Goden was gevonden onder de rails van het treintje dat Piraeus met Kifissia verbindt (de groene lijn 1 van de metro).  De laatste tijd wordt er over die vondst nauwelijks wat gerept in de Griekse media, en dat is niet verwonderlijk. De overheid heeft namelijk besloten om de resten zo snel mogelijk te bedekken, de nieuwe rails aan te leggen en te hopen dat een volgende generatie ooit het Altaar van de 12 Goden weer zal opgraven om er dan iets mee te doen.

Natuurlijk geeft het geen goeie indruk naar het buitenland, als de media beginnen te berichten over de manier waarop de overheid het erfgoed en het verleden (het is zowat nog het enige wat Griekenland nog rest) behandelt.

Er zijn echter een heel aantal mensen die het niet eens zijn met deze aanpak, en die dan ook protesteren. Er een internetpetitie opgesteld, die u hier kunt terugvinden. Maar deze petitie kan wel een beetje problematisch zijn, in die zin dat de initiatiefnemers de zogenaamde Dodekatheïsten zijn (4 jaar geleden had ik het al eens over deze lui gehad – zie hier de post). En met alle respect, maar het is te vrezen dat heel wat mensen deze Dodekatheïsten niet ernstig zullen nemen

Er is verder ook een speciale blog aan de kwestie gewijd: www.bomos.gr, waar u de perstekst kunt terugvinden waarin de initiatiefnemers hun eisen beschrijven. Het klinkt niet eens zo radicaal, hoor. Ook www.thyrsos.gr, de website van de aanhangers van de Oudgriekse religie, vermeldt de actie.

Uiteraard zullen er ook wel archeologen zijn die zich inzetten voor het bewaren en het bestuderen van de resten en ook zij zullen morgen, zondag 13 maart, aanwezig zijn op de bijeenkomst om 11u ‘s ochtends. Iemand die dol is op actie voeren, kan dan misschien nog snel doorrijden naar Rafina, om daar om 13u te gaan protesteren aan het huis van Karamanlis.

5 thoughts on “Red het Altaar van de 12 Goden

  1. Neemt Kolatos de theater group naar Rafina ,morgen?? of is een andere group?? ik heb even Papagianis van extra3 vanmorgen gehoord op realfm maar had nieks gezegt over Rafina.
    Zou de 12 goden griekenland redden?? als die Zeus nu een bliksem naar Angela stuurt!!

  2. Wat een glorieuze stuk muziek. Ga zo mijn harnas aantrekken, mijn gevederde helm op mijn kop zetten, mijn scheenbeschermers aantrekken, mijn schild en speer aan de hand en ga er bij staan…

    Heel Athene ligt bezaaid met oudheid, what’s new. En al jaren is er geel geld om het naar boven te halen en goed te conserveren. What’s new.

    Wel prettig dat er nu wel mensen zijn die in actie komen. Of is het meer de tijd en het geest van nu, een voor allen en allen tegen de staat, dat heerst?

  3. eum, “geel geld” = “geen geld” hierboven, excuus…

  4. Dat bedoelde ik dus, he @Philippos – die dodekatheïsten mogen dan wel sympathiek zijn, maar ze dreigen niet ernstig genomen te worden en bijgevolg wordt de actie daarmee wellicht ook gehypothekeerd.

    @Tzimi, de actie aan het huis van Karamanlis, was inderdaad van Kolatos. Ik weet niet precies wat er gebeurd is vandaag – het is nog niet vermeld in het nieuws. Van zodra ik meer weet, post ik het hier wel.

  5. heeft die dikke mischien de karvouna aan gedaan en allemaal aan een bbq uitgenodigt???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *