De kleine premier

Zo wordt Panayiotis Psomiadis wel eens genoemd. Psomiadis is iemand die de politiek in Noord-Griekenland al jaren bepaalt. Tot vorig jaar was hij “nomarchis” van Macedonië, sinds de herschikking van de gemeentes, is hij “periferiarchis” – voorzitter van de hele regio, dus.

Psomiadis is om de één of andere reden bijzonder populair in Noord-Griekenland. Hij wordt steeds herkozen met een overdonderende meerderheid. Toen Kostas Karamanlis ontslag nam als partijleider na de verkiezingsnederlaag van Nea Dimokratia in oktober 2009, stelde Psomiadis zich kandidaat als nieuwe voorzitter. Zijn populariteit in Noord-Griekenland volstond duidelijk niet om verkozen te raken.

Psomiadis is niet van televisie weg te slaan. Hij is vaste gast in de praatprogramma’s op de ochtendtelevisie, waar hij onwaarschijnlijk populistische waanzin uitkraamt, die hem populair maakt bij het kiesvee dat niet geleerd heeft om een beetje kritisch te zijn, alsook bij de makers van de talloze satirische programma’s. In een verleden was Psomiadis charmezanger en dat talent etaleert hij wel vaker. Tijdens het carnavalsfeest is hij steevast van de partij.

Ondanks de nieuws black-out, is volgende bericht toch op de Griekse nieuwssites verschenen: Psomiadis is veroordeeld door de Hof van Beroep in Thessaloniki wegens “schending van plicht”, zoals dat in het Grieks heet, wat min of meer neerkomt op wangedrag en misbruik van zijn positie.

Wat is er gebeurd? Een aantal benzinestations in en rond Thessaloniki werden beboet wegens herhaaldelijke fraude voor een totaal bedrag van 89.000 euro. Psomiadis heeft die boetes persoonlijk teruggebracht tot 5.000 euro.  In zijn verdededing op het proces, gaf Psomiadis aan dat hij volledig wettelijk handelde (of wat had u gedacht).

Hij was al veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel in de rechtbank van eerste aanleg. Indien hij hij dit keer ook schuldig wordt bevonden, dan zal hij nooit meer een openbare functie kunnen uitoefenen. Als dat gebeurt, dan zullen zijn taken worden overgenomen door…. zijn broer (politiek is uiteindelijk een familiezaak in Griekenland). Verwacht wordt dat Psomiadis in beroep zal gaan. En we weten hoe dat dan verder zal eindigen: er zal niet genoeg bewijslast worden gevonden, de zaak zal een stille dood sterven en Psomiadis mag lekker verder doen waarmee hij bezig is. De kleine premier houdt daarmee een spiegel voor hoe de grote politiek in Athene wordt bedreven.

5 thoughts on “De kleine premier

  1. Psomiadis is ondertussen verwijderd van zijn post. Nu zal hij meer tijd hebben om te komen weeklagen op de verschillende televisiezenders waar hij beweert dat belangen in het binnen- en buitenland hardnekkig proberen de stem van Macedonië het zwijgen op te leggen.

    De taken van deze clown worden nu overgenomen door zijn broer. Het lijkt er op dat onze kleine premier zelf ook zijn eigen dynastie heeft gecreëerd (naar analogie met de andere politieke dynastieën Papandreou, Karamanlis en Mitsotakis).

  2. Gisteravond hebben alle TV posten er een klucht van gemaakt .Niet dat het moeilijk was met al dat zelf gebluf dat hij uitkraamde !

  3. Ik geloof dat hij zichzelf vergeleek met de gekruisigde Christus, was het niet, @Jenny? Ongelofelijk dat een dergelijke clown telkens zo veel stemmen weet te vergaren bij de verkiezingen.

  4. Ja,inderdaad @Bruno , hij sprak van zijn calvarieberg maar de wijze waarop hij zichzelf voorstelde als slachtoffer wegens TE eerlijk , oprecht,sterk,vooruitziend,naastenlievend , Macedonische patriot,stijl van “ze zullen mij niet temmen” en gaf al aan dat z’n broer hem zou opvolgen en liet zowat onderverstaan dat het onder zijn auspicien zou zijn !:) Die verkleedt zich waarschijnlijk als Robin Hood !

  5. de vraag is waar gaat hij naar toe?? Karatzafyrer of Ntora?? of eigen partij ??
    en ik geef toe hij is niet karagkiozis ,hij is een echte griekse malakas.
    mischien is een beste man om wat ouzakia en bourekakia te doen met hem ,trouwens met Pangkalos zou ook goed kunnen als je snel kan eten anders pakt hij alles, maar in de polietiek is zo als de meeste ,nieks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *