Alweer verkiezingen

Kostas Karamanlis zal zijn toespraak op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki enigszins moeten aanpassen. Hij heeft namelijk net nieuwe verkiezingen uitgeroepen op 4 oktober. Het lijkt bijna op een truuk: eerst branden grote delen van Griekenland af en nadien roept hij verkiezingen uit. In 2007 won Nea Dimokratia die verkiezingen nog. Dit keer is dat lang niet zeker.

Het is me eigenlijk niet duidelijk waarom hij verkiezingen aankondigt. Niet dat de regering goed draaide; dat heeft ze de voorbij 5 jaar nooit gedaan. Misschien is Karamanlis moe? Dat is ook al geopperd. Misschien wil hij de verkiezingsgeruchten, de wereld ingestuurd door PASOK sedert geruime tijd, de kop indrukken omdat ze de economie verlammen (omdat heel veel bedrijven afhankelijk zijn van de regering en vooral van de partijen, durft niemand echt nog iets te ondernemen).

In ieder geval: de Grieken mogen weer eens naar de stembus. Wat het dit keer zal worden, is bijzonder moeilijk te voorspellen. Ik herinner u er aan dat een partij 41% van de stemmen moet halen om de absolute meerderheid in het parlement te hebben (democratie in het nieuwe Griekenland). Op dit ogenblik ziet het er niet naar uit dat zoiets zal lukken. Dat betekent dat er compromissen zullen moeten worden gesloten en dat er wellicht zal moeten worden samengewerkt, over de partijgrenzen heen. Als dat binnen 1 partij al niet wil lukken, dan kunt u zich voorstellen hoe moeilijk het zal worden.

13 thoughts on “Alweer verkiezingen

  1. Bettere kado kon Giorgakis niet krijgen voor morgen 3 Sept. De partij gaat feesten.
    Nu nog op zoek naar tickets.

  2. En toch @Tzeni, denk ik dat Giorgakis (PASOK) niet de volgende eerste minister wordt.
    Het zou best kunnen dat Nea Dimokratia met de extreem-rechtse narrenbende van LAOS een coalitie gaat vormen.

  3. Dat de Nea Dimokratia zo snel mogelijk verkiezingen wil, komt vooral omdat ze bang zijn bij latere nog meer stemmen kwijt te raken. Angst voor een combinatie van ND en LAOS heb ik niet, want een coalitieland is Griekenland niet. Wat me wel zorgen baart, is meer dat veel Grieken schouderophalend dit nieuws aan zich voorbij laten gaan. Het interesseert ze niet meer, ze hebben alle vertrouwen in de Griekse politiek (of het nu van links of vn rechts komt) verloren en concentreren zich meer op het dagelijkse overlevingsgevecht. Ik woon in Argos, een stad op de Peleponnesos van sinasappelboeren en arbeiders. Meer dan 40% van de bevolking hier bestaat uit Oost-Europeanen voor wie het moeilijker en moeilijker wordt om werk te vinden. Winkels moeten sluiten en familiebedrijven redden het alleen nog maar indien oma en opa, vader en moeder en natuurlijk alle kids 24 uur p/dag zich rot werken.
    De politiek slaapt, de ambtenarij heeft het te druk met zichzelf en de burger zoekt het zelf maar uit. In het rijtje nieuwe namen voor Griekenland lijkt me “Bananakistan” ook een hele aardige.

  4. @Bruno, acht je dat werkelijk mogelijk dat ND zou samenwerken met LAOS ?
    Dringend tijd voor een soort cordon sanitaire dan.

  5. Alles om aan de macht te blijven, @Mario.
    Of het moest zijn dat PASOK toch 41% van de stemmen kan halen, dan is het natuurlijk beklonken.

  6. Affiches gezien waarbij de lambda van LAOS “verlengd” was tot een chi 😉 Getekend Kassandra?

  7. Lees de brief van ksadelfos ex minister van cultuur, Liapis.

  8. kijk in Maart gaan wij weer naar de stembus,zie kaltses.
    dan is iedereeen al klaar ook met pasok, Dora is de nieuw premier van Griekenland. Souflias is dan blij en de partij ook. en niet te vergeten ,grousouzis ook.
    en de pasok slaapt tot een Leuteris (olifant) de touwtjes neemt.

  9. Signómie, ik snap het nu eventjes niet.
    Verkiezingen 4 oktober, ND afgestraft vanwege het ongelooflijke wanbeleid van de laatste jaren. Dus al dan niet 41% voor PASOK. Waarom geen meerderheid met de andere linkse partijen?
    Welke Griek aanvaardt de erfgenamen van het kolonelsregime in combinatie met LAOS aan de macht ?
    Hebben de Grieken (jongeren?) dan zo weinig historisch besef dat ze dat nog zouden tolereren ?

  10. vergeet niet dat de jongeren hebben de ouderen in griekenland nodig om aan een baan te komen. voor kasiere bij de super in welke stad dan ook heb je al een ,meson ,visma ,kennis van de partij nodig.

  11. Tsja @Mario, maar PASOK heeft ook zijn wanbeleid gevoerd en ook dat is men niet vergeten. PASOK probeert al een hele tijd de linkse partijen op 1 lijn te krijgen, maar het links politieke landschap is zwaar versplinterd. PASOK zelf is al lang niet meer links.
    KKE is links, maar blijft het op een loopgravenstrategie houden en wil met niemand samen werken. De partij is wellicht nog niet bekomen van het ND-KKE avontuur onder leiding van Mitsotakis begin jaren 90.
    SYRIZA is een bonte verzameling van linkse partijen die het onderling nergens over eens kunnen worden, behalve over het feit dat ze niet met PASOK willen samenwerken.

    Dus blijven er nog 2 mogelijkheden over om een regering te vormen die een meerderheid heeft (als we natuurlijk er van uit gaan dat geen van de grote partijen 41% van de stemmen haalt):
    1. ND samen met LAOS
    2. ND samen met PASOK

  12. Cheri Cheri
    me ton Karatzaferi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *