Stuurloos

Wat een politiek gestuntel zien we de laatste dagen (om eerlijk te zijn, zien we het al jaren, maar de voorbije dagen loopt het echt wel de spuigaten uit)!

Gisteren kondigde premier Karamanlis aan dat er vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Vanochtend is hij zijn ontslag gaan indienen bij de president. Die moet overigens zijn goedkeuring geven voor vervroegde verkiezingen. Het was illustratief hoe sterk deze president betrokken is. Hij zou tegen Karamanlis hebben gezegd: “als u denkt dat vervroegde verkiezingen een goed idee zijn, dan doet u maar”.

En ja, waarom zijn vervroegde verkiezingen nodig? Nu was het wel zo dat er in maart zeker verkiezingen zouden worden gehouden, want PASOK had al aangekondigd dat het de presidentsverkiezing dan zo lang zou blokkeren tot het parlement moet worden ontbonden volgens de grondwet. Persoonlijk vind ik dat wel een sabotage van de democratie, maar goed. Karamanlis zegt dat het een daad is die van verantwoordelijkheid getuigt om het land geen 6 maanden in een koers naar verkiezingen te leiden, want dat zou niet goed zijn voor de economie. Maar vanochtend nam de Atheense beurs wel meteen een duik van 3,81% – wat dus inderdaad ook niet goed is voor de economie.

En in deze crisistijd wordt het parlement nu al voor de 3de keer in 2 jaar gesloten. Dat lijkt me nu ook weer niet een daad van verantwoordelijkheid. Het land is nu eigenlijk compleet stuurloos geworden. Voordien was er wel een kapitein, hoewel niemand precies wist waar die was en het was ook niet duidelijk welke richting het schip uitging. Op dit ogenblik dobbert het schip en het is ook nog eens aan het wegroesten.

De economische crisis en de gevolgen van de verwoestende branden zijn in de kranten ondertussen naar de achterste pagina’s verdwenen. Journalisten doen nu wat ze het liefst doen: hypotheses maken, hun persoonlijke ideeen over de politiek als feit presenteren en theorieen smeden over wat er gaat gebeuren na 4 oktober.

Het zal de meeste Grieken overigens compleet worst wezen. Echt iedereen met wie ik spreek, zegt me dat het hem geen zier meer kan schelen wat er gebeurt. De politiek is rot en ziek en ze zien niemand die in staat is om de toestand te veranderen. Kostas Karamanlis was een zwakke premier. PASOK stelt zijn voorzitter als nieuwe premier voor, maar Giorgos Papandreou weet ook al niemand te inspireren. Hij wordt trouwens nog altijd Giorgakis genoemd (klein Giorgosje), omdat hij constant raad vraagt bij zijn moeder en omdat hij nooit het charisma heeft gehad van zijn illustere vader: oprichter van PASOK Andreas Papandreou.

En buiten deze 2 is er nog 2 kandidaat van die andere dynastie – die van Mitsotakis: Dora Bakoyiannis staat al in de gang te trappelen om het voorzitterschap van Nea Dimokratia van Karamanlis over te nemen.  Maar ook van haar verwachten de Grieken geen enkel heil. Ze zien in haar een pion van haar vader Konstantinos Mitsotakis die als een van de meeste corrupte politici wordt beschouwd en bovendien ook de naam heeft dat hij een ongeluksbrenger is.

16 thoughts on “Stuurloos

  1. dat het niemand een zier kan schelen, ligt voor de hand: ND heeft bewezen het niet te kunnen (en niet te willen), PASOK biedt geen enkel concreet alternatief (behalve ‘verandering’) en heeft in het verleden bewezen het niet te kunnen (het zijn veel dezelfde mensen). De kleinere partijtjes zijn in feite niet meer dan wat roepers omringd door een circus van clowns. Het is dus normaal dat niemand zich interesseert: het gaat geen enkel verschil maken. Het ergste wat kan gebeuren is een coalitie, want dan zijn we echt verloren…

  2. “Journalisten doen nu wat ze het liefst doen: hypotheses maken, hun persoonlijke ideeen over de politiek als feit presenteren” Dat stoort me vooral, met de Napoleon van Ant1 (kan nu eventjes niet op zijn naam komen) voorop. Hypotheses ja, analyses, hm, maar dat is blijkbaar een trend in de journalistiek in alle landen.

  3. je onderschat Giorgakis. hij heeft een sterke moeder achter zich en de naam van zijn opa.
    en zeker niemand intreseert zich geen eene moer. in Maart zijn toch weer verkiezingen.
    zo lang als deze staat bestaat ,niemand maar niemand heeft ooit interesse gehad over de staat. enkel mischien mensen als Kapodistrias .het belang van IK, grieks Ego, gaat eerst

  4. @TZeni, toen Giorgakis nog minister van Buitenlandse Zaken was in de laatste regering Simitis, kon ik veel respect voor hem opbrengen. Sinds hij echter voorzitter van PASOK is geworden in de oppositie, doet hij me verstomd staan met zijn platvloers populisme.
    Vele Grieken hebben er een probleem mee dat hij niet “zuiver” Grieks is (een Joods-Poolse grootmoeder, een Amerikaanse moeder – sommigen denken zelfs dat Giorgakis een zionist is). Ik heb er vooral moeite mee dat hij zoveel onzin verkondigt, terwijl hij in het verleden toch blijk heeft gegeven van intelligentie.

  5. Papoulias zag er wat teneergeslagen uit en mompelde zoiets wat we te verstaan gekregen hebben.
    Opvallend is dat geen enkele partij met een concreet programma opdaagt . Alleen maar bluf .
    Karamanlis is als een ware zwakkeling voorgekomen die na zovele jaren niks verwezenlijkt heeft .
    Maar die volledige meerderheid hier in GR stoort me ,coalitie willen ze niet aannemen .Vanmorgen zei Karatzaferis dat we de afdaling ingaan en dat er een handrem nodig is . Ik vond het een goede verwoording !

  6. Ach Bruno. mijn jaja kwam uit Adana en spraak aleen Turks. zij heeft grieks geleert samen met ons van de boeken van de basis school. zij was niet minder grieks dat welke Palioeladitis uit de Peloponisos dan ook.Niet aleen haar Griekse naam was Grieks ,Athena,haar ziel en alles,en dat was ook het reden dat zij weg moest toen.
    Ik kan een beetje met je eens zijn ,en ik zou liever Beny als president willen zien ,maar net als Pangalos ,dat is iets met deze groot formaat mensen,in het porselein winkel zijn ze wat onhandig.
    Ps. Karatzaferis komt uit de reclame wereld,slogans ,daar is hij goed in ,maar aleen de idee dat Mpoumpoukos in de Vouli zou kunnen ,daar kan ik echt niet tegen aan. als hij ruilt met Mpoumpouka ,daaar zou ik wel wat kunnen inzien.

  7. en niet te vergeten mijn eigen kinderen. dat hun moeder Nederlands is ,maak ze niet minder griek . wij hebben toch allemaal onze Germanos ( zie Otto Rehagel) nodig.

  8. Mpoumpoukos zit al in de Vouli, hoor! Daar schreeuwt hij ook iedereen de oren van de kop. Ik verwacht dat hij ooit eens neervalt met een hartaanval, zoals hij daar op TV zijn boeken staat te verkopen.
    Benny is verdomd ambitieus, en als Giorgakis de verkiezingen nu niet wint, zien we hem wellicht wel veel prominenter!

  9. @Pieter, je hebt het over Nikos Evanggelatos? Tsja…. niveau….
    Persoonlijk vind ik Yiannis Pretenderis de meest irritante journalist. Hij gedraagt zich bijwijlen als “kingmaker”.

  10. Ja, Yiannis Pretenderis kan er ook wat van

  11. als ik mag een advies geven,of meer een tip. Kijk Skai of Net.

  12. Altijd @Tzeni: radio en TV staan vastgeroest op SKAI bij mij.

  13. Apostolis ,Thymios ke ksero psomi.

  14. Apostolis ,Thymios ke ksero psomi.
    aleen jammer voor ons dat op NOva zit. maar ze hebben een goede archief op het net.

  15. Kun je de live radio niet beluisteren via de site?
    Και το βράδυ τηλεοπτική ελληνοφρένεια!

  16. ik kan luister naar de radio live wel aleen via de pc. ik had ze ook op de sateliet,maar alafouzos wou geld besparen dus nu zitten ze achter de Nova abbonement. en om nu abonement te betalen voor Nova aleen voor Elinofreneia en Lazopoulos op de Alpha ,kijk ik deze met een beetje vertraging op het net.
    Tv ελληνοφρενεια ,is meestal dezelfde avond op het internet te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *