Lakis Santas

De naam Lakis Santas, of Apostolos Santas (de naam Lakis komt van Apostolakis) zegt u misschien weinig, maar als ik hem in verband breng met Manolis Glezos, gaat er misschien wel een lichtje branden.

In de nacht van 30 mei 1941, 3 dagen nadat de nazi’s Griekenland waren binnengevallen, klommen Santas en Glezos, beiden nog geen 20 jaar oud, op de Akropolis en haalden daar de nazi-vlag naar beneden en vervingen ze door een Griekse vlag. Een stoutmoedige daad, en wellicht de eerste verzetsdaad in Europa  en beiden werden daarvoor door de nazi’s ter dood veroordeeld in absentia.

Santas vervoegde in 1942 de Nationale Verzetsbeweging EAM en nadien het Griekse Volksbevrijdingsleger (ELAS). Samen met die laatste beweging vocht hij samen met de geallieerden tegen de Duitse bezetter in Centraal Griekenland.

Na de bevrijding werd hij door de Grieken verbannen naar het eiland Ikaria, wegens zijn linkse overtuigingen. Dit is hoe Griekenland wel vaker haar “kinderen” behandeld. Nadien ging het naar Psyttalia (een eilandje voor de kust van Piraeus) en in 1948 werd hij naar Makronissos gestuurd.

Hij slaagde er in om te ontsnappen naar Italië en nadien naar Canada. Pas in 1962 keerde hij terug naar Griekenland. Santas overleed vanochtend vroeg. Hij werd 89.

3 thoughts on “Lakis Santas

  1. net gelezen en ik zie dat je dat al hebt op geschreven.
    Zei!!!Αθανατος!!!!!

  2. juist als geschiedenis gegeven, dank u Bruno, wist niet dat hij overleden was

  3. Kαλό ταξίδι , ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *