Census

Vanaf vandaag begint de census die 2 weken zal duren. Het is ondertussen 10 jaar geleden dat er nog een volkstelling is geweest. Toen kwam het aantal inwoners van Griekenland op ongeveer 10 miljoen. Een lid van de Europese Unie is verplicht om minstens elke 10 jaar een volkstelling te organiseren.

Er zullen speciale teams op weg worden gestuurd, die een badge dragen met hun naam en telefoonnummer. Ze zullen komen aanbellen voor een interview dat 20 tot 25 minuten zal duren en ze zullen vragen stellen over de samenstelling van het gezin, leeftijd, beroep, opleiding en het soort van tewerkstelling. Mensen die niet willen meewerken zullen zwaar worden beboet: van 1.000 tot 50.000 euro.

Er heerst enorm veel wantrouwen tegenover de census. Heel wat Grieken vermoeden dat de volkstellers willen binnenkomen om de huizen te inspecteren om te zien hoeveel kamers er zijn, en of er geen illegale ruimtes zijn bijgebouwd. Daarom hoor je links en rechts al wel zeggen dat de volkstellers zeker het huis niet in zullen komen.

Bovendien vrezen ook veel mensen voor inbraken. Die criminaliteit is enorm toegenomen (hoe vaak lees je niet in het nieuws dat mensen worden beroofd – tot gepensioneerden toe die nauwelijks geld in huis hebben). Ook daarom doen mensen niet makkelijk de deur meer open.

De waarheid staat op de site (van de journalisten moet je niets verwachten, die doen niets liever dan de mensen bang te maken). Het enige wat zal worden gevraagd, is of het huis je eigendom is, of je huurt. En de gegevens kunnen nergens anders voor worden gebruikt, dan voor de census.

Ik ben eens benieuwd of het allemaal gaat lukken met de immer ongehoorzame Grieken.

7 thoughts on “Census

  1. ειμασται δυο ,ειμασται τρεις ,ειμαστε χιλιοι δεκατρεις……..

  2. op de site heeft een Ilithios griek de folder vertaalt in het afganika, de taal van de afganen. ik heb nooit over deze taal gehoord . spreek de afgaan , afganika??

  3. En niet alleen dat: waar gaan ze die Afghanen interviewen? Op de bankjes in de parken waar ze slapen?

  4. bij de bus van de rode kruis. gratis souvlakia delen.
    trouwens vandaag een ex burgemester heb horen praten over de incident van vanmorgen.
    Πως το λενε στα αφγανικα ,τον πουστη;;

  5. Mooi dat ze zullen vertalen als je geen Grieks spreekt maar je moet het wel kunnen lezen want op hun web schrijven ze wel dat er zal vertaald worden maar ze schrijven het in het Grieks.:)
    En van inbraken gesproken , dat is niet uit de lucht gegrepen.De Pelios was een heel kalme buurt waar mensen hun deur niet op slot deden en ramen lieten open staan maar de laatste tijd wordt er veel ingebroken.Wij zijn ook het slachtoffer geweest en stel voor dat ze langs mij voorbijgestapt zijn terwijl ik sliep en een lamp aanstaan had.

  6. “Afghaans” bestaat net zo min als “Belgisch”. De grootste taal Pathaans (alias Pasjtoen), op de hielen gevolgd door Tadzjieks, maar er is nog een resem kleinere taalgroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *