Geweld

“Binnenkort gaat Athene nog lijken op het Beiroet uit de jaren 70”, zei burgemeester Kaminis in een interview op TV vanochtend. Hij verwees daarmee naar het geweld dat we de voorbije dagen hebben gezien in het centrum van Athene.

En we hebben heel wat geweld gezien. Eergisteren was er de 44-jarige man die werd neergestoken door 3 immigranten om een camera die hij bij zich had om de geboorte van zijn tweede kind te gaan filmen. Gisteren was er nog maar eens een betoging tegen de besparingsmaatregelen van de regering, waarbij de politie een 31-jarige jongeman met een schedelbreuk het ziekenhuis heeft in geklopt. De toestand van de jongeman is kritisch en hij zal minsten een week in coma worden gehouden. De politie was overigens bijzonder agressief gisteren en maakte geen onderscheid tussen betogers. Iedereen kreeg klop.

En vanochtend is er een jonge immigrant van Bangladesh neergestoken door 2 mannen die zich snel uit de voeten maakten op een bromfiets. De steekpartij deed zich voor niet ver van het punt waar de 44-jarige man eergisteren werd vermoord.

Over de betoging gisteren kunnen we kort zijn: het waren voornamelijk de vakbondsleden die op straat kwamen. Andere Grieken zijn moegestaakt: zij moeten rennen om de 700 euro per maand op hun rekening te krijgen en hebben niet langer de “luxe” om te staken en te betogen. Er was weer een hele bende anarchisten op de been, die de bekende rellen nog maar eens uitlokten. Niets nieuws onder de zon, behalve dat de oproerpolitie er flink op los klopte. Misschien zitten ze nog met opgekropte frustraties van hun interventies in Keratea.

En vandaag zijn de bewoners van de 3 Septemvriou straat weer gaan protesteren tegen het geweld en tegen de moord op de 44-jarige, net zoals eergisteren. De situatie in het centrum van Athene, vooral rond het Omonoia-plein is gewoon onhoudbaar geworden. Na zonsondergang waag je je daar beter niet meer.

De reactie vanuit de overheid is lauwtjes. De minister van Bescherming van de Burger (nooit eerder heeft de naam van een ministerie zo hol geklonken) heeft niet echt een plan, en de burgemeester zal de gemeentelijke politie vanaf eind juni meer laten patrouilleren in de problematische buurten. Maar die mogen dan weer geen wapens dragen of iemand arresteren. In hoeverre zij dan iets zullen kunnen bijdragen aan de indijking van het geweld is nog maar de vraag.

2 thoughts on “Geweld

  1. Het is ook de vraag wat werkelijk zou helpen. Vaak lokt geweld nog meer geweld uit. Het wordt dan een kwestie van wie is de winnaar. Aan de andere kant is consequent zijn, grenzen trekken en alles daarboven echt niet accepteren misschien een remedie. Ik vermoed dat je de situatie in Athene alleen kunt aanpakken door een consequente en samenhangende aanpak van gemeente en landelijke overheid gecombineerd met het zoeken naar alternatieven voor de onvrede. Die toch ook een oorzaak heeft in de ongelijkheid die er bestaat: aan de ene kant de grote groep mensen die van 700 euro rond moeten komen, aan de andere kant de rijken die door belastingontduiking en uitbuiting van andere alleen maar rijker worden. Komt er nu echt nog eens een effectieve aanpak van de belastingontduiking en omkoping??
    En ja, die club anarchisten is natuurlijk echt een zorg.

  2. Vergeet niet het geweld van de staat via de politie aan de demonstranten.
    ik vraag mij af naar voorbeeld van Libye en Syrie ,nu dat de politie de demonstranten slaat zou de Navo komen ook bombarderen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *