Uitbarsting van racisme

Aan verbaal racisme zijn we ondertussen gewend: Grieken gebruiken niet meteen lovende bewoordingen als ze het hebben over Albanezen, Pakistani’s, Roemenen, Algerijnen of Marokkanen. Maar gisteren bleef het niet bij woorden.

Bewoners van de buurt rond 3 Septemvriou straat, vlak bij Omonoia, kwamen de straat op om te protesteren tegen de onveiligheid in hun buurt. Aanleiding was de moord op een 44-jarige man dinsdagochtend, door 3 immigranten. Er zijn beelden van de roofmoord, en daaruit blijkt dat de overvallers een donkere huid hadden en wellicht Arabische kenmerken.

Het protest werd al gauw gekaapt door de extreem-rechtse beweging Chrisi Avgi die de immigranten zo snel mogelijk weg willen. Overal hoorde je kreten “Immigranten buiten” en “Griekenland voor de Grieken”. De talrijke immigranten in de buurt werden achterna gezeten en ze moesten rennen voor hun leven. Toen de politiek probeerde tussen te komen, gooiden de demonstranten molotov-cocktails.

Dit is anders dan het protest tegen het doodschieten van de tiener Alexis Grigoropoulos in 2008, toen het centrum van Athene letterlijk in brand stond. Dit keer krijg je ontevreden burgers, die het zat dat het centrum van Athene aan het wegglijden is in een moeras van criminaliteit, prostitutie, diefstal en nu ook moord. Dat dit dankbaar terrein is voor extreem-rechts is duidelijk. Een belangrijk signaal, niet in woorden, maar in daden, vanuit de overheid, is nu echt wel nodig. Vraag me niet wat dat moet zijn, maar het is duidelijk dat de gettovorming moet ophouden.

7 thoughts on “Uitbarsting van racisme

  1. wat zou dan kunnen gebeuren met zo veel vremdelingen. als Italie binnen een week duizenden visas uitdeelt aan de Tunesiers op Lambedouza ,waarom zou griekenland deze allemaal niet door kan sturen naar Europa??
    kijk deze incident spreekt iedereen ,omdat iedereen loopt op straat sochtends vroeg en kan ook aangevalen. maar dagelijks lees je op de nieuws van kleine incidenten waar vreemdelingen huizen binnen valen en oude omas worden geslagen voor een paar munten.
    het gaat niet meer.

  2. Maar hoe ontbindt je een getto @Bruno?Het ontstaat door en paar personen , dan komen de families,vrienden,landgenoten,enz.Allemaal desperados en wat doe je ermee? Ze uit het land zetten ?Dat zou de beste oplossing zijn maar …!!! Doen zoals Italie:ze een voorlopige verblijfsvergunning geven waarmee ze naar andere landen kunnen ?Als ze zich hier verspreiden dan kan weldra het hele land een getto worden.Als de grenzen niet sterker beschermd worden,dan is er geen mogelijkheid de vloed te stoppen maar GR is alom begrensd door zee en dicht bij landen waaruit mensen weg willen.

  3. practish wordt zo uitgevierd. je heb vast op Eleusina of Volos een oude schip, welke nieks kost. je stopt ze er in je trek ze naar internationale wateren ,je geef ze water en brood en je wens ze goede reis.
    en je sluit de grenzen . met de leger. al jaaren voert de nederlandse politie grenz controles ,op de A12 richting Arnhem. op de Duiste vliegvelden vraagt de Duitse politie pasagiers van griekse vluchten die raar uitzien naar papieren.
    als je aankomt met de ferry uit griekenland naar Italie kijk maar hoe veel politie op de klep staat. welke Schengen en welke verenigte europa?? ze moeten een bettere grap verzinnen.

  4. de bodem is nog niet bereikt. is een gevolg van de uitbranding van de centrum ,de 3 doden van Marfin de dode griek de dode uit bangladesh de jonge die voor zijn leven vecht nu in het ziekenhuis omdat de politie hem dood heeft geslagen.
    het kan niet anders tot dat de bodem zou bereieken.

  5. Ik weet niet waar Chrisi Avgi tegenwoordig zit maar in de jaren 90 was hun hoofdkantoor een flat op de hoek van Kefallinias en 3 Septemvriou. Niet zo gek ver bij het bekende plek van de laatste paar dagen. “Grappig” detail.

    Overigens, hun gebouw zat onder de hakenkruisen en die gasten liepen toen al heil hitler roepend mensen te beroven en te slaan op straat…

    Had gehoopt dat mijn oude buurt op een betere manier in het nieuws zou komen ooit. Nu kunnen we die garconniere nooit verkopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *