Exarcheia, een verloren buurt

We gaan ons aan ronkende verklaringen mogen verwachten over hoe het centrum van Athene weer veilig moet worden. Maar het is allemaal praat voor de vaak. Eergisteren zaterdag was er weer een ernstig voorval in Exarcheia. Vroeger was deze wijk in het centrum een bruisende buurt met veel café’s, boekhandels, taverna’s  en studenten. Maar nu lijkt het wel een belegerde burcht, sinds de “anarchisten” de wijk tot hun hoofdkwartier hebben gemaakt.

Als reactie (en ook wel wegens het feit dat het partijbureau van PASOK zich in de buurt bevindt) worden er sinds 2006-2007 op de straathoeken agenten van de oproerpolitie geplaatst, die zich daar meestal stierlijk staan te vervelen. Pas wanneer ze weg zijn, gebeurt er iets. Zo is het zeker niet toevallig dat in december 2008 de tiener Alexis Grigoropoulos in Exarcheia werd neergeschoten.

Wat was nu dat ernstige voorval op zaterdag? Een aantal anarchisten gooiden brandbommen naar het politiebureau van Exarcheia, net op het moment dat voor dat politiebureau de wekelijkse volksmarkt werd gehouden. Een aantal voorbijgangers werd daarbij gewond. Je zag oude vrouwtjes wegstuiven, en een man werd zwaar gewond toen zijn motorfiets vuur vatte en de benzinetank ontplofte. Alweer een voorval dat de burgers woedend maakt. Molotovs tijdens de laiki agora – dat hadden we nog niet gezien.


Een dag later werd het partijkantoor van PASOK ook nog eens belaagd. Je zou verwachten dat de bevoegde minister Papoutsis eindelijk eens echt zou optreden, maar het enige wat hij doet is de schuld leggen bij de politie die haar werk niet voldoende goed doet. Dat hij zelf als hoofd van die politie een zekere verantwoordelijkheid draagt, komt niet in hem op (even ter herinnering: Christos Papoutsis was minister van Scheepvaart toen in 2000 de ferrieboot Express Samina voor de kust van Paros zonk, waarbij 82 mensen omkwamen).

Ondertussen gaan er geruchten de ronde dat er een rapport bestaat van de Griekse geheime dienst ΕΥΠ waarin melding wordt gemaakt van belangengroepen die er wel bij varen dat er ghetto’s bestaan, omdat ze daar makkelijk hun namaakproducten kunnen verbergen. Verder zouden ook makelaars de situatie in stand willen houden, omdat de prijzen voor het onroerend goed in het centrum van Athene maar blijven zakken en bewoners weg trekken. De makelaars hopen op die manier de gebouwen voor een prikje op te kopen en nadien door te verhuren voor grof geld aan immigranten. Een en ander staat te lezen in een artikel van de krant Ethnos.

2 thoughts on “Exarcheia, een verloren buurt

  1. dat van Papoutsis moet je laten rond gaan op de banner boven tot dat hij naar huis gaat.
    Eksarxeia. je ken Arkoudeas niet,he. het slogan,
    Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι άνθρωπος αυτός είναι ιδέα.
    hij was politie directeur in de tijd van gap zijn vader. ik werkte verder op tegen over Zoodocho pigi ,decenia lang is eksarxeia zo. je weet toch dat er zijn belangen die deze situaties liever zo houden.lees deze artikel en de reacties, ik vond het intresant.
    http://tsimitakis.wordpress.com/2007/03/19/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B9/

  2. ah ,ze moeten wel beslissen of Athene ,Kabul moet worden of Beiroet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *