De weerwraak van de kasticketjes

Meer dan een jaar geleden had de regering Papandreou een plan bedacht om de kleine alledaagse belastingontduiking te bestrijden. Het was algemeen geweten dat er in Griekenland weinig kasticketjes werden gegeven als je iets kocht. Zeker als je een “speciale prijs” kon bedingen, bleef het kasticket achterwege. U kent de verhalen wel.

Nu zou de burger dus kasticketjes bijhouden en bij zijn belastingsformulier voegen. In ruil daarvoor zou hij een grotere vrijstelling van belasting bekomen en tegelijkertijd zouden de handelaars gedwongen worden om zo goed als al hun inkomsten bij de belastingen aan te geven (het was vooral de bedoeling om achter die handelaars te gaan).

Dat deze maatregel wellicht niet het beoogde effect zou hebben, bleek al snel. Heel wat mensen (en dan heb ik het niet alleen over de handelaars) geven liever niet hun volledige inkomen aan bij de belastingen. Vaak is de helft van dat inkomen trouwens ook zwart geld, dus kan je ‘t ook gewoonweg niet aangeven. In dat geval kunnen die mensen natuurlijk niet al te veel kasticketten indienen. Er gaat uiteraard een belletje rinkelenbij de belastingsdienst als iemand kasticketjes indient voor een bedrag dat hoger ligt dan zijn officiële inkomen. Je kreeg daarop het verschijnsel dat mensen overtollige kasticketjes gingen verkopen via internet, aan hen die ze wel nodig hadden, waardoor ze een hogere belastingsvrijstelling konden krijgen. Een echte farce, dus.

En nu is het ogenblik aangebroken om de belastingsformulieren in te dienen. Ik heb het voorbije jaar netjes kastickets bijgehouden en ze in een excel spreadsheet gegoten. Dat gaat om een aanzienlijk bedrag. Deze excel heb ik bij mijn belastingsformulier gevoegd. Anderen hebben de kastickets in een grote enveloppe gestopt. Bij een eerste schatting werd al meteen duidelijk dat de teruggave van belastingen een stuk hoger zal liggen. Zo heb ik met een boekhouder uitgerekend dat ik dit jaar ongeveer 40% meer geld zal terugkrijgen van de belastingen dan voordien! En of het loonde om die kasticketjes bij te houden!

Dat leidt natuurlijk tot een probleem: de overheid is er niet in geslaagd om meer inkomsten te genereren via de belastingen (het kasticket-systeem heeft dus niet het beoogde resultaat). Integendeel: er zal nu meer moeten worden uitgegeven! Mensen die meer dan 1500 euro van de belasting terugkrijgen (en ja, daar hoor ik bij), zullen onderworpen worden aan een strenge controle. Hen zal worden gevraagd om alle kasticketjes bij de belastingsdienst te komen binnen brengen, zodat alles in details kan worden nagekeken. Ik zie me dus met mijn schoendoos vol papiertjes nog naar de betrokken dienst stappen.

U kunt zich voorstellen dat deze procedure heel veel tijd zal in beslag nemen en ook flink wat geld zal kosten. Belastingsambtenaren die de hele dag kasticketjes moeten uitvlooien, kunnen geen ander werk verrichten.

Natuurlijk is het nog lang niet zeker of de overheid dat geld wel zal kunnen uitkeren. Als de 5de afbetaling van de lening van het IMF, ECB en de EU er niet komt (en voorlopig tasten we daarover nog in het duister), dan is het geld tegen 18 juli op en dan doet de overheid het licht uit.

2 thoughts on “De weerwraak van de kasticketjes

  1. @Bruno: neem toch maar een kopietje vooraleer je ze indient 🙂

  2. Ik denk dat ze er ‘bonfires’ gaan mee maken.Het is toch werkelijk ondenkbaar dat om het even welke dienst , kastickets van de uitgaven van alle Grieken gaat kunnen controleren.Ze kunnen nu al de gewoon lopende zaken niet bijhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *