Ze zijn wakker

Zouden ze dan toch eindelijk uit hun sofa gekomen zijn, en hun frappe laten staan hebben? Het lijkt er op. Naar schatting waren ze met 40.000 gisteren op Syntagma. Rond de 20.000 in Thessaloniki. En 8.000 in Patras. Mensen van alle leeftijden. Ouders en grootouders met kleine kinderen. Het leek weliswaar een beetje op een massale wandeling, waar iedereen wat kwam keuvelen over de economische situatie. Op Syntagma kregen we af en toe wel de gebruikelijke mountzes te zien, en werd er regelmatig “Dieven” geroepen.

Het werd tijd dat mensen eens op de straat kwamen in plaats van zich allerlei onzin door de verschillende politiek gekleurde nieuwskanalen te laten voorschotelen. Aanleiding zou een boodschap op de Spaanse facebook pagina van de Indignados zijn geweest, waaarin stond “ssst, stil zijn, zodat we onze Griekse lotgenoten niet wakker maken”. Het blijkt nu dat die boodschap er door een Griek is op gezet, maar dat doet er verder niet toe. Er was een a-politiek protest. Een protest voor ware democratie (zie wat Blogger Pitsirikos vorig jaar al over dit soort protest had geschreven) en een oproep aan Georgos Papandreou om eindelijk eens te regeren en knopen door te hakken. De man snijdt voordurend in de lonen en de pensioenen, maar heeft nog geen enkele structurele aanpassing doorgevoerd (hij gelooft blijkbaar zelf van wel, maar misschien leeft hij in een parallel universum). En bovenal: weg met een memorandum dat de Griekse bevolking regelrecht in de armoede drijft.

Even leek het er op dat de vakbond van de Openbare Elektriciteitsmaatschappij, GENOP-DEI, het protest zou kapen toen ze met spandoeken kwamen opdagen, maar ze werden snel naar de rand van het Syntagma-plein gevoerd. Misplaatst, jongens!

Het mag dan wel lijken dat de Grieken minder vastbesloten zijn dan hun Spaanse collega’s, omdat rond middernacht de laatste actievoerder weg was, maar gisteren was eigenlijk een generale repetitie. Op facebook werd pas eergisteren een oproep gedaan en niemand was zeker hoeveel mensen er precies zouden op af komen. Vanavond is er opnieuw afspraak om 18u, en het zou kunnen dat het vandaag wat bitsiger zal worden. Er is gevraagd om tenten en kussens mee te brengen. Misschien blijven ze wel. Er is ook gevraagd of een bedrijf bereid kan worden gevonden om chemische toiletten te leveren. We zullen zien wat het wordt. Laat ons hopen dat het hier niet uitdooft.

18 thoughts on “Ze zijn wakker

  1. ze zijn verontwaardig ,boos maar vooral verraden door de griekse politici.
    ik zelf heel erg. ik herriner mij goed de Junta. ja het was better ,met 50 drachmas per week salaris van mijn vader ,na dat hij zijn schoenen winkel moest sluiten en kiezen tussen emigreren of Duitsland of Athene ,werkende op de schoenen fabriek in Athene konden goed van leven. ik zag hun ruilen de ice kast ,echte met ijs bloken met een elektrishe koelkast en een tv ,ik ben met hem meegegaan naar de winkel. mijn moeder later bij de textiel fabriek ,allebei werkende bij fabrieken waar voor 100% werd geexporteert. maar als je de verkeerde krant las ,ging je op lange vakantie. de reding van mijn linkse vader was zijn broer die bij de politie werkte. zelfs na 1974 de eertse 7 jaaren van oude Karamanlis kon je niet vrij de krant lezen en als je moest ergens werken moest je een goed gedrag bewijs van de Securite (Asfaleia) halen.
    ik weet nog die dag october 1981 dat Pasok had gewonnen. mijn moeder dronk water in de gezondheid (Stin Ygeia tou) Andrikou ,tou Aki zo waren ze toen. met hun kleine naam werd er over gesproken, ze waren van ons ,de Polytexneio generatie.
    het doet veel pijn als Maria ,ja Maria want zo kennen wij haar en niet als mvr Damanaki ,als zij ons vertel dat wij moeten kiezen tussen de Scylla en de harybdis. die stem die gebrand in ons hersennen met de kreet Edo Polytexneio kan dat niet zeggen.
    Προδωμενοι ,αυτο ειναι χειρωτερο απ ολλα.

  2. Yep, @Saki, en vanavond ga ik weer. Met fototoestel.

  3. ik durfde niet te vragen,want ik wou geloven dat je te bij was en weer zou gaan.
    Γι αυτο σ αγαπαω.(φιλικα ,μην παρεξηγηθουμε,ε!!!)

  4. ‘Wegbreken uit dat dodelijke twee-(defacto één-)partijenstelsel.
    Iedere zondag na de kerkdienst met alle families de straat op, door hele land heen.Met eisen voor een vrijer en rechtvaardiger land.

    Iedereen die dat niet doet heeft geen recht van spreken, laat staan van klagen’.

    Dit schreef ik op 28/04/2011 hier op deze bruno-blog. Gelukkig toch navolging nu.

  5. Ε, είμαι και εγώ αγανακτισμένος! Η ανικανότητά τους φτάει για το μπάχαλο που έχουμε και που μας στερεί από ένα μέλλον.

  6. @Martin, het is gewoon het meest logische, maar om dat Byzantijnse complex van zich af te gooien, hadden de Grieken blijkbaar een memorandum nodig…

  7. deze Byzantijnse complex samen met de opvolgende eeuwen onder de Turken zijn zo diep gewortelt dat zou moeilijk zijn ,om afstand van te nemen.
    niet onmogelijk.ik heb nog geen griek tegen gekomen met als ringtone op zijn Blackbery het volgende.
    http://www.youtube.com/watch?v=KmT9DDCIBNE

  8. @Bruno : Denk je dat dit byzantijnse(waarvan de grieken eeuwenlang doordrenkt werden) kan weggespoeld worden door een simpel memorandum ?
    Ik denk dat dit enkel kan door een jarenlange westeuropese brainwashing en bewustwording. De media zouden daar een zeer sterke rol moeten in spelen met soaps, nieuwsduiding (Analoog aan het charmeoffensief -een paar jaar geleden- tov de Turken via een aantal Griekse soaps).Uiteraard zou de polieke macht dezelfde kleur openlijk moeten bekennen.
    Maar ja, gemakkelijker gezegd dan gedaan.

  9. Hm, de media die moet indoctrineren? Dat is wel erg kort door de bocht gaan, @Kaliopi. Als we echt goede politici hadden die er van overtuigd waren dat het systeem dan nu wordt opgelegd het goede is, dan zouden ze de Grieken er misschien wel van kunnen overtuigen dat dit de juiste weg is.

  10. Heel begrijpelijk al die protesten, maar de schulden zijn nu eenmaal aangegaan en moeten afgelost worden.
    In België dreigen de gemeentebesturen geen inkomsten te krijgen vanuit hun aandeel in Dexia, dat investeerde in Grieks staatspapier. Dat zal dus vlug vertaald worden in hogere gemeentenbelastingen. Je kan de modale Belg er dus moeilijk de schuld van geven dat de Grieken in de problemen zitten omdat ze hun nieuwe 4X4 niet kunnen afbetalen.
    Voor de rest; Europa steekt misschien wel geld toe, maar dan niet de Italianen, de Ieren, de Spanjaarden. Wie blijft er dan nog over? De brave Vlaming misschien die ook zijn zuiderburen moet onderhouden en voor wie een vakantie in Griekenland stukken duurder is geworden en daar dan nog geplaagd wordt door allerlei stakingen.
    Voor het Grieks probleem zie ik enkel een oplossing in een regering die met volmachten werkt. Ook hier in België hebben wij enkele indexsprongen moeten overslaan en een devaluatie moeten slikken.
    edhu

  11. ik denk niet dat de brave Vlaming of duitse of nederlander zo dom is om de zuide buren te onderhouden.
    bv zuivel en vlees kopen wij goedkoper in australie en zuid amerika . om een hint te geven.

  12. Beste Tzimis,

    Met zuiderburen bedoel ik natuurlijk onze naaste zuiderburen, nl. onze Waalse landgenoten.
    Volgens verschillende artikels kost het Griekse wanbeheer per Vlaming al 278 euro, zeer voorzichtig gerekend.

  13. ik heb er toch geen 100% goed gevoel bij – positief is in elk geval dat de Grieken eindelijk eens die eeuwige onverschilligheid en oogkleppen lijken af te schudden en eens rondkijken wat ze er eigenlijk van gemaakt hebben (niet enkel de mensen op het plein, vele Grieken lijken de laatste weken wakker te worden); anderzijds gata het weer enkel over de politici; die zijn uiteraard een hoopje nuttelozen, en naar nu blijkt ook nog eens schaamteloze leugenaars, maar ik blijf vinden dat de grote oorzaak van de situatie nu niet bij de politici ligt, maar bij de Grieken zelf, die er decennialang zelf een zootje van hebben gemaakt en een maatschappij gecreeerd hebben waarin ze zichzelf plots niet meer herkennen… ;’mazi to fagame’ mag dan al overdreven zijn, ‘mazi to xalasame’ is al dichter bij de waarheid. Op een plein protesteren lijkt me nogal zinloos in dat geval, tenzij het tot een soort massale katharsis zou komen, maar dat ligt volgens mij niet in de natuur van de hedendaagse Athener. Opvoeding en opleiding, en alles opengooien, de ogen naar buiten in plaats van naar binnen, dat is de enige remedie. En voor GAP is het duidelijk, maar hij durft niet: 500,000 ambtenaren weg, OSE sluiten, belastingen omlaag ipv naar omhoog, steun aan de zwakkere groepen in plaats van bij hen het geld te gaan rapen,etc…

  14. Mensen, waarover hebben jullie het toch, Byzantijnse/Ottomaans complex. Tuurlijk draag je je geschiedenis met je mee, je kan dat niet zomaar afschudden. We kunnen niet allemaal hetzelfde zijn van aard, globalisering werkt niet en onze bril evenmin. Ik preek hier niet voor gelatenheid tov de situatie, in de zin van ‘het is nu eenmaal zo’. Een Belg zingt zoals hij gebekt is, een Fransman ook, net zoals een Duitser, de Europeaan of de werledburger die heeft zijn nest nog niet verlaten, is nog maar pas uit zijn ei gekropen, en heeft van zingen nog geen kaas gegeten, hoewel de wormen ons wel opgedrongen worden.

  15. Het blijft mij verbazen dat het met de Cyprioten, die behalve de Byzantijnen, kruisvaarders en Ottomanen, ook nog tegen de Britse kolonisatie moesten opboksen, het er zoveel beter van af brengen dan de Grieken! Ligt dat net aan de Britten? Of het bewustzijn -door de Turkse inval- dat je al je rijkdom van de ene dag op de andere kan verliezen?

  16. Dus volgend jaar geen 12 punten for Greece?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *