Mea Culpa

Het Vatopedi schandaal houdt al een paar maanden aan en heeft reeds de kop gekost van 2 ministers. Vandaag besluit de onderzoekscommissie in welke richting de schuld moet worden gezocht van het hele schandaal. De regering houdt al maanden vol dat er geen politieke verantwoordelijkheid is in de zaak. 5 partijen zijn vertegenwoordigd in de onderzoekscommissie en er zijn dan ook 5 onverenigbare meningen. Het Nea Dimokratia kamp legt de verantwoordelijkheid bij ex-ministers van PASOK (onder wiens beleid het schandaal al een aanvang had genomen). Het PASOK kamp legt de schuld bij de Nea Dimokratie ministers. En het kamp van de Communistische Partij legt de schuld bij PASOK en Nea Dimokratia.
Maar wat doet premier Karamanlis vandaag? Een mooie communicatiestunt: hij neemt de politieke verantwoordelijkheid voor het schandaal op zich! Jawel, hij zegt dat het zijn fout is dat hij de hele zaak heeft onderschat en dat hij niet op tijd heeft ingegrepen (hij heeft nooit ingegrepen, maar goed). Hij zegt ook dat iedereen het volste vertrouwen moet hebben in de justitie.
Of deze truuk gaat werken in een periode waarin de populariteit van de premier op een dieptepunt zit, is te betwijfelen. De protesten, voornamelijk van scholieren, blijven aanhouden. Vandaag zijn er weer politiewagens in brand gestoken in heel Athene. De gemaskerde relschoppers lijken zich gedeisd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *