Grote opkomst verwacht

Vandaag is het de 12de dag van protest door “de verontwaardigden” in Griekenland. De afgelopen week zijn er wat schermutselingen geweest met politici die werden belaagd, en daarom worden er nu zwaardere veiligheidsmaatregelen genomen en zal er meer politie op de been zijn.

Op Syntagma wordt vandaag heel veel volk verwacht – via Facebook wordt trouwens opgeroepen voor een algemeen Europees protest. Vorige zondag zouden er 100.000 mensen op het centrale plein van Athene hebben gestaan (officiële cijfers zijn nooit gegeven, dus het moet wel met een korrel zout worden genomen).

Overigens was er gisteren een protestmars van de twee grote vakbonden GSEE (privésector) en ADEDY (openbare sector). Opkomst: ongeveer 1000 mensen. Vreemd genoeg (of misschien net niet) werd daar op televisie ruim aandacht aan besteed.

Maar het is duidelijk: de bevolking keert zich af van de politici en ook van de vakbonden. Zou er eindelijk een besef komen bij de Grieken dat ze zelf ook voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de zooi waarin ze terechtgekomen zijn? Op Syntagma is dat nog niet duidelijk. De “verontwaardigden” zijn natuurlijk een bonte verzameling van mensen. Sommigen leggen de schuld van de Griekse crisis bij de politiek en het syndicalisme (ik heb de neiging om het met hen eens te zijn: de Griekse economische crisis is vooral een politieke crisis). Anderen leggen de schuld bij de trojka en bij het memorandum dat oplegt dat er moet worden bespaard. Toegegeven, de voorwaarden om de lening te krijgen, zijn bijzonder hard en meedogenloos en zullen zeker op korte termijn voor heel wat ellende zorgen. Maar Griekenland kon moeilijk blijven verder functioneren zoals het de laatste 35 jaar bezig was. Jammer dat het op deze manier moet veranderen.

Hoopvol is wel dat een groep intellectuelen hebben een open brief aan de politici hebben geschreven om eindelijk hun verantwoordelijkheid eens op te nemen en structureel iets te veranderen in Griekenland. Er komt stilaan een besef. Want de taktiek die de politieke partijen tot nu toe hebben gevolgd is heel simpel: ze proberen een systeem in stand te houden waar ze zichzelf kunnen verrijken, en de maatregelen die nu moeten worden genomen, worden opgelegd door de “vreemden”. Die retoriek vindt aanhang bij sommige Grieken, natuurlijk. Maar het probleem zit ‘m bij de Grieken zelf. Wanneer een Grieks minister zegt dat hij het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden en bij de lage lonen, omdat de rijken hun geld zo goed weten te verstoppen, zegt genoeg.

Omdat de vereiste veranderingen vooral in woorden werden aangekondigd, had de trojka de betaling van de vijfde schijf van de lening op de helling gezet. Toen was er paniek. Nu is het alle hens aan dek in de regering om echt iets te doen. Niet dat alle ministers daar al echt van overtuigd zijn. Griekenland gaat uiteindelijk de vijfde schijf krijgen, maar vanaf nu zal de trojka een controleur zetten in elk ministerie, die nauwlettend gaat volgen wat er wordt uitgegeven en waarom. En vooral ook: waar kan worden bespaard. Misschien lukt het zo wel, want er zijn nog genoeg ministeries die privileges blijven uitdelen aan hun politieke achterban.

Deze maatregel van de trojka kon uiteraard al wel op wat reactie rekenen. Minister van Landbouw Skandalidis vond dat het niet kon dat er in zijn ministerie een “μπάστακας” zou zitten – iemand die echt constant zijn neus in andermans zaken gaat steken en zich met alles gaat moeien. Persoonlijk kan ik het initiatief van de trojka alleen maar aanmoedigen. Als ze er zich niet mee moeien, gaat het toch niet lukken, dat hebben de voorbije 20 maanden ons geleerd. Dan moet het maar met harde hand.

25 thoughts on “Grote opkomst verwacht

  1. Doen ouders ook zoiets niet met onhandelbare onverbeterlijke kinderen? Spijtig dat zo’n acties moeten komen als er niks anders meer opzit en het al laat begint te worden .Hopelijk kunnen die “bemoeizieken” de teugels in handen houden.
    Stel je voor dat die lieden verleid worden om onder een hoedje met de Grieken gaan spelen!:)Hier zijn we specialisten in omkoperij .

  2. Niet in de Telegraaf masr op het hyperfatsoenlijke publieke TV-net werden van de week twee vette achteroverleunende mannen van in de vijftig getoond.De ene meneer was de grote nieuwe coördinator voor de privatiseringen, de andere de hoogste baas bij de Centrale Bank of een hele grote Bank in Griekenland.

    Beiden straalden erg veel zelfverzekerdheid,rust en genoegzaamheid uit.Hun boodschap was dezelfde:
    “Ja, er wel heel wat aan de hand, er moet zeker iets gebeuren, maar niet overhaast en
    vooral kalm aan en zeer weloverwogen;op termijn dus”.

    Daar moet Griekenland dan de oorlog(ook die van de PR)mee winnen.

    In de week ervoor was er zo’n Pakistaans/Afghaanse boef op hetzelfde nieuws.
    Naar de uitzichtloze oorlog in die landen gevraagd,wist hij snedig op te merken:

    “Ja, erg die oorlog,maar ja nodig om terrorisme te bestrijden.Helaas ook veel slachtoffers bij de bevolking, ook kinderen (NB in dit vreselijke Nederland worden die snel onzichtbaar gemaakt door ze op Teletekst met ‘burgers’ aan te duiden)jammer genoeg.

    Maar, de oorlog moest toch ook maar niet te snel afgelopen zijn, want u weet (met vette knipoog):zolang als hier gevochten wordt blijft het geld deze kant op stromen”.

    GREECE AT WAR WITH EUROPE.Geloof maar gerust dat de juiste mensen deze crisis als een kans zien om veel geld op hun bankrekening te krijgen.Kassian(Ind.)Ellada!

  3. Beste Bruno,
    “..in elk ministerie een controleur…”
    Wie had het ooit over kolonisatie ?

  4. diezelfde hyperfatsoenlijke publieke TV-net ,waar als eerst de Telegraaf man spraak en daarna een of andere muts van rtl4 met een programa over gezinnen met sculd problemen.niet over Harry Mens over te beginnen.
    wat denken ze ,dat als bij een gezien met schulden ,de huis en de inboedel gaat verkopen op de openbaare veiling??
    wij zoeken wat Kolonelen om ons te reden??
    Ja en mischien in elke ministerie een controleur. wij gaan europees worden. met nadruk op euro en op παιος.
    δεν μας γαμεις!!!μπας και ησυχασεις

  5. @Tzimis.Sorry, maar ik moet even preciseren:

    Het Nederlandse omroepbestel valt in twee stukken te verdelen:

    1)De publieke zenders Nederland 1, 2 en 3.Zeker het gelezen Nieuws hiervan mag in het algemeen redelijk neutraal en fatsoenlijk genoemd worden.Ook over Griekenland dus.

    2)De commerciële zenders RTL 4,5,7 en 8 + SBS 6,Net 5 en Veronica.De doelgroep hiervan is de “rechtsmens” (55-60% van de bevolking).De programmering, nieuws en commentaar zijn uiteraard op deze mensen afgestemd(met als bijna karikaturale extreem de door jouw genoemde Harry Mens)met de gebruikelijke onderbuikberichtgeving over Griekenland.

    Van contrôle gesproken:Mijn belastingaangifte IB & Premie Volksverzekeringen voor 2010 stond voor een groot gedeelte ingevuld in februari reeds op het internet bij mijn ID nummer.Voor jou ook denk ik.Problemen mee?

    Voor Griekenland mag dat systeem van mij per 01-01-2012 zomaar ingevoerd worden.De software is volgens mij gratis in Den Haag te bestellen.

    En nu niet gaan roepen:”Ja, maar in Griekenland werkt dat niet zo”.Dat is dan ook precies het grootste en alles overheersende probleem van dat geliefde land.Je wil bij de EU horen of niet:”You can’t eat your cake and have it”: .

  6. dat zelfde ned 2 op nieuwsuur had Hary Mens en die redactie hoofd van Telegraaf plus die muts van de reality soap.ik was net wakker ,donderdag of vrijdag iets na 22.uur omdat de nachtdienst in moest,en ik wist niet of ik kon dat geloven .
    http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1103552

  7. er was vandaag ook een aflevering van Vpro’s Inport,titel De baas van Europa. ik denk dat is niet terug te zien omdat een deense docu is en rechten op zitten.
    dan wil ik niet bij deze Eu horen ,en ik zeg dat en niet dat niet onze schuld is gedeeltelijk (best groot deel) dat zo ver is gekomen.

  8. en zeker mijn belasting aangifte was klaar al voor februari. zo zie je maar weer niet alle grieken zijn belasting onduikers. deze Bazoukas dus betaalt netjes in naam der Bea al zijn belastingen. anders kunnen ze mischien niet op vakantie en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

  9. @Tzimis.Ja, ik heb het tot mijn grote schaamte nu ook gezien.Je hebt volkomen gelijk.Kun je zien hoever het rechts-reactionaire geluid al geïnfiltreerd is in de tot nu door mij respectabel geachte publieke nieuwsprogramma’s.Ik vind dat heel erg verschrikkelijk en weet ook niet of nog bij het Nederland van Rutte, bij de EU of bij deze Wereld wil behoren.

    Mensen als jij en ik hoeven inderdaad niet bang te zijn voor het jaarlijkse belastingbiljet.Maar dat heeft niet met het Griek of Hollander zijn te maken.Waar het om gaat is of je als burger van een land bereid bent om naast de directe belastingen(BTW, accijns etc.) ook een redelijk percentage van je inkomen af te dragen aan de algemene middelen waaruit de Staat haar onderdanen goede algemene voorzieningen moet bieden.

    Natuurlijk ben ik ook tegen het vererfde Koningschap, maar neem Bea maar voor lief.Ik erger me veel meer aan die idiote fratsen met die zinloze missies in Iraq,Afghanisten,Lybië en de aanschaf van de JSF’s en het gegraai van dat gajus van managers en interim-managers.

  10. @Bruno,
    Zonder doekjes :
    1. De doorsnee griekse bevolking betaalt geen rechtstreekse belasting.(Het grote probleem ligt hem ook in het feit dat de manklopende GR overheid gewoon geen systeem heeft om de inkomsten van zijn onderdanen te controleren.)-IN Belgie, vanaf dit jaar vult de belsstingdienst zelf de belastingaangifte van een zeer groot aantal belgen zelf in)-
    2. In belgie is en het pensioen en de (eventuele) werkloosheidsuitkering gekoppeld aan het inkomen dat je had (dus met de belasting die je hebt betaald)
    3. Dit systeem wil de troika nu ook doorvoeren in GR.(Dit zal uitgevoerd worden door niet-griekse ambtenaren)
    4. in afwachting (want de GR moeten nog “bereid” zijn hun belastingen te betalen) zou europa 12 miljard willen lenen aan GR de eerstkomende weken
    5. Lukt dit en komt er ook schot in de privatiseringen, dan wil de troika verder gaan in de nabije toekomst met GR verder te koloniseren (de media vermeldt heel wat scenario’s hoe dit koloniseren verder zou kunnen gebeuren, doch NIETS is in concreto nu vastgelegd)
    6. Dit alles werd mij persoonlijk bevestigd door de heer Servaas Deroose (boegbeeld van de troika)

  11. als je toch met Servaas spreek ,vraag je hem of hij wat meer vaseline kan gebruiken. het doet zeer zo als ze nu willen.

  12. Beste Tzimis,
    Je zou toch moeten weten dat, wie zijn achterwerk verbrandt, op de blaren moet zitten.

  13. maar ik weet ook als ik verbrandt dan doe ik yoghurt en komkomertjes op. dat verzacht de pijn. zo vraag ik ,serious om hem door te geven ,of hij die vaselini,desnoods door ons betaalt met de lening die hij gaat ons geven ,rijkelijk gaat gebruiken.

  14. @Kaliopi, allemaal goed en wel, maar:
    1. wie is die doorsnee Griek? Elke loontrekkende betaalt in Griekenland belasting. Misschien omdat hij er niet kan aan ontsnappen. Dat is al bij al nog steeds een groot deel van de bevolking, dus voor mij zeker WEL de doorsnee Griek. Dit is de enige categorie die de overheid kan controleren.
    2. pensioen en werkloosheidsuitkering koppelen aan het inkomen zou inderdaad al een hele vooruitgang zijn in Griekenland.
    3. laat ons dan maar hopen dat de trojka er in slaagt om dat systeem hier in te voeren.
    4. de doorsnee-Griek (die ook op Syntagma staat) is wel degelijk bereid om belastingen te betalen. Hij doet dat trouwens al, daarom protesteert hij want hij wordt helemaal uitgeknepen door de maatregelen van de trojka, terwijl de grote belastingsontduikers nog steeds vrijuit gaan. Zolang er geen rechtvaardig systeem is, zal de doorsnee Griek hoe langer hoe weigerachtiger tegenover de maatregelen staan.
    5. als dit lukt, zal het alleen zijn omdat de trojka mensen aanstelt die de Grieken hierbij moeten helpen, want ik zie ze het alleen niet doen – misschien kunnen ze niet, maar er zijn er genoeg die niet willen.

  15. Beste Bruno,
    Ik maak inderdaad geregeld de fout om Rhodos te extrapoleren naar Griekenland, waar het merendeel van de bevolking als zelfstandige werkt (en wier jaarinkomen naar eigen zeggen steeds lager is dan 12.000 euro).

  16. @Kaliopi, wat je zegt, gaat zeker wel op voor de gemiddelde “Roditis”, inderdaad!

  17. Och ja, wat Servaas Deroose me ook zei is dat er duizenden griekse gepensioneerde ambtenaren een stuk boven de honderd jaar zijn. Een onderzoek zou ingesteld worden.

  18. wat dat betreft ik zou 100% mee eens zijn als ze Rhodos voor 100 jaaren leasen aan de Duitsers.

  19. @Kaliopi, als menheer Deroose na al die maanden werken nog steeds van oordeel is dat de doorsnee Griek geen belastingen betaalt, dan zijn we met de trojka blijkbaar niet veel beter af dan met de clowns die we al hebben; en dan zeg ik: ‘eigen clowns eerst’!
    Zoals Bruno zegt, betalen de meeste Grieken wel degelijk belastingen: het wordt net als in Belgie ingehouden van het loon… In de inkomstenbelasting zijn het denk ik vooral dokters, advocaten en dienstverleners die grote bedragen in het zwart verdienen (is dat in Belgie niet net zo?). De grote fraude zit bij de vennootschappen: heel veel winstgevende bedrijven betalen helemaal geen belasting, ofwel door regelrechte fraude (bv valse facturen) of door offshore-constructies. Ook wordt vaak het geld uit zo’n bedrijf gezogen en verkast naar het buitenland, waarna het bedrijf fraudulees bankroet gaat: hier zijn het het parket en het gerecht die het laten afweten eerder dan de belastingdiensten. Maar dat vereist allemaal veel geld en vernuft: gewone mensen, inclusief de middenklasse, betalen wel gewoon belastingen en zijn de dupe van het gedrag van de anderen: daarom komen ze op straat, en daarom willen ze er een paar aan de ‘kremala’ zien hangen. Zeg maar tegen je vriend Servaas dat hij mij mag uitnodigen voor een mezze in zijn hotel, Grande Bretagne neem ik aan, dan zal ik het hem wel eens uit de doeken doen.

  20. Ah !dat laaste heeft Loverdos met Servaas geregelt. met de zorg dat Loverdos nu levert binnen enkele jaaren ,vind je geen griek ouder dan 75 jaar. ik denk dat binnenkort de enige oude Griek ,Mitsotakis ,zou zijn.

  21. Πλακα κανεις και εσυ ρε Χανς;;;dezelfde Duitse ,Nederlandse Franse of waar vandan lamogia van Siemens ,Renault of wat dan ook werd verkocht door de staat bedrijven ,of dat treinen waren of telephon centrales of ziekenhuizen apparatuur ,betaalen de mizas aan de griekse lamogia. om niet over de defensie material te beginnen. als ze eerlijk waren gingen ze de klokken luiden.

  22. (vervolg mijn blog 16:16)
    maw de griekse staat betaalt duizenden ambtenarenpensioenen aan mensen die reeds jaren overleden zijn

  23. @Hans,
    1. Zie m’n antwoord 15:50
    2. In elk land wordt er wel wat in het zwart gewerkt. Toch zijn de totale rechtstreekse belastingontvangsten in Belgie zo’n drie maal hoger dan in Griekenland (zelfde aantal inwoners)

  24. Wat die gepensioneerden betreft: Mitsotakis trekt 3 pensioenen. Een eerbaar man, verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *