Besparingen schadelijk voor toerisme

Twee weken was er goed nieuws voor het toerisme: het ministerie van Cultuur has besloten om de Akropolis in Athene dagelijks open te houden tot 19u. Zowel zomer als winter! Dat is een hele vooruitgang, want in de wintermaanden (van oktober tot eind april) was de archeologische site al gesloten om 14:30u en in de zomer gingen de deuren dicht om 17u. De maatregel zal wellicht heel wat meer toeristen aantrekken en geld in het laatje brengen. Ook het nieuwe Museum van de Akropolis heeft lange openingsuren en ook dat is prettig voor de toeristen.

Maar niet alle toeristische bezienswaardigheden hebben goed nieuws te melden. Zo is er het Nationaal Archeologisch Museum. Dat is ‘s zomers alle dagen geopend van 9:30 tot 16:00 en op maandag van 13:30 tot 20:00. Toegangsprijs is 7€. Alleen: voor die prijs krijg je niet de hele collectie van het museum te zien. Het Nationaal Archeologisch Museum heeft 64 zalen waarvan er op zondagen slechts 8 open zijn. Op andere dagen is er geen zekerheid dat alle zalen open zijn. Het museum heeft 130 bewakers nodig om alle zalen open te houden. Momenteel werken er op zondagen slechts 30 bewakers. Er zouden 115 nieuwe bewakers zijn aangenomen, maar men wacht nog op de handtekening van de bevoegde minister. Het jammere is dat het nergens staat aangegeven dat je als bezoeker niet de volledige collectie kan bekijken. Daar sta je dan mooi voor voldongen feiten.

De museumwinkel valt niet onder de bevoegdheid van die minister en wordt open gehouden door 2 werknemers die zijn overgeplaats van Olympic Airways. Die mogen echter niet werken op zon- een feestdagen.

Het personeelstekort heeft alles te maken met de besparingen die zijn opgelegd. Waarmee niet wordt gezegd dat de trojka heeft gezegd dat er museumbewakers moeten worden ontslagen. Nee, alles heeft te maken met de prioriteiten die de PASOK-regering stelt. En die prioriteiten bestaan er in om de vakbonden niet te veel voor het hoofd te stoten. De vakbond van de museumbewakers heeft weinig gewicht in de schaal te werpen, dus moet die het onderspit delven. Dat je daarmee toeristen weg jaagt, schijnt de regering er maar bij te nemen.

Trouwens, het mag al een wonder heten dat er toeristen zijn die het Nationaal Archeologisch Museum willen bezoeken. De buurt rond het museum ligt vol gebruikte naalden van de druggebruikers, die in het parkje in de buurt ineengezakt op de bankjes zitten. Dealers komen er op geregelde tijdstippen voorbij. Niet echt uitnodigend.

Een representatief beeld van het Griekenland dat helemaal wegzinkt in de chaos? Misschien wel.

3 thoughts on “Besparingen schadelijk voor toerisme

  1. Dat de Akropolis langer open gehouden wordt is een regelrechte schande. Wordt er dan helemaal geen rekening gehouden met de stakerspiketten die langer op post zullen moeten blijven en zo waarschijnlijk te laat komen op hun echte job na hun ambtenarenuren??

  2. hahaha , hoho , hi, dit vond ik écht wel een goeie @penimeni !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *