Dag 19

Voor de derde zondag op rij protesteren de Griekse “verontwaardigden” tegen het Griekse politieke systeem, tegen de besparingsmaatregelen en tegen het IMF. Zo luidde het in de buitenlandse pers. Maar we mogen niet vergeten dat het protest al veel langer bezig is. 19 dagen om precies te zijn (de eerste protesten begonnen op 15 mei). En ze stonden er gisteren weer met velen. Conservatieve schattingen gaan uit van 15.000 mensen.

15.000 is een stuk minder dan de honderdduizenden van vorige zondag, maar het is hier voor velen een verlengd weekend en heel wat mensen hebben de hoofdstad verlaten.

Er is veel woede, maar geen agressie. Woede omdat de regering nieuwe besparingsmaatregelen heeft aangekondigd. En weer gaat er gesnoeid worden in de lonen, zowel in de privé als in de openbare sector. Er komen allerlei solidariteitsbijdragen, verhoogde taksen en wat nog meer. Alweer zijn dezelfden de dupe: zij die netjes hun belastingsformulier invullen en hun inkomsten niet kunnen verbergen, worden het hardst geraakt. De overheid heeft zelfs toegegeven dat ze niet in staat is om de belastingsontduiking tegen te gaan. Dat is gewoon zielig en pathetisch. Hoe veel meer kun je mensen uitknijpen, terwijl anderen in je gezicht staan uit te pakken met hun weelde? Dat leidt tot enorme sociale spanningen en dat komt niet goed, mark my words.

Wat wel positief klinkt, is dat de overheid in de komende 4 jaar 150.000 ambtenaren gaan ontslaan. De openbare sector is een opgeblazen, ziek monster waar veel mensen gewoon hun broek zitten te verslijten. Nu wil ik wel eens zien welke werknemers de deur zullen worden gewezen. Eigenlijk zouden ze gewoon een aantal diensten moeten opheffen; diensten die vooral stempels moeten zetten maar verder weinig nut hebben. Probleem is wel waar die mensen naartoe moeten. Griekenland heeft een kreupele privésector en daar kan werkelijk niemand nog terecht. Heel wat extra bonussen zullen ook worden afgeschaft, en werknemers die worden betrapt op het ontvangen van smeergeld, zullen meteen de laan worden uitgestuurd (nu worden ze, als ze al worden gesnapt, voor een interne commissie gebracht, die hen bijna altijd onschuldig acht). Al deze maatregelen zullen worden uitgevoerd binnen het kader van een zogenaamd “middellange termijn programma” dat later op de maand zal worden gestemd in het parlement (en waarvoor instemming wordt gezocht over de partijgrenzen heen, hoewel men binnen PASOK nog lang niet op 1 lijn zit).

Ondertussen zakt de populariteit van premier Papandreou geweldig. Nog 23% van de ondervraagden in een enquête gisteren, vindt dat Papandreou het goed doet (evenveel als Samaras). PASOK kan nog op 27% van de stemmers rekenen (het blijft me verbazen dat het er nog zo veel zijn). Alles wijst er op dat het tweepartijenstelsel zijn tijd heeft gehad.

Laat ons nog even terug gaan naar de straten. Zoals u in de ticker hierboven al heeft gezien, is er een algemene staking aanstaande woensdag. Heel Griekenland dreigt weer compleet lam te komen liggen. Uiteraard zal het ook weer druk worden rond Syntagma – de bedoeling is dat vanaf 7u ‘s ochtends het parlementsgebouw met een menselijke ketting zal worden omsingeld. Plaatsen van afspraak: de metro van Evangelismos, het Kalimarmaro en Syntagma zelf. Gezien de woede die er bij de Grieken heerst, schat ik in dat de actie een succes zal worden.

18 thoughts on “Dag 19

  1. Beste Bruno en lezers,

    Niet alleen verbaast het mij dat de huidige Griekse regering niet verder komt dan alleen maar bezuinigen en echte maatschappelijke, politieke en sociaaleconomische hervormingen op zijn beloop laat. Erger het alsmaar uitknijpen van de ‘gewone man’ zal zeker tot verharding en sociale onrust in de Griekse samenleving leiden, maar de koopkracht wordt regelrecht de nek omgedraaid en zal de economie alleen maar nog harder treffen.

    In plaats van het treffen van maatregelen om ondernemerschap te bevorderen en de consumptiebestedingen te vergroten, wordt hier een enorme rem op gezet. Tevens grijpen werkgevers in het toerisme, hotelwezen en waarschijnlijk in vele andere sectoren de crisis aan om hun machtspositie nog verder uit te buiten en werknemers enorm te duperen. Enkele voorbeelden vanuit Kreta:

    Een werknemer in een ‘professionele’ kaasfabriek ontvangt al 3 maanden geen salais meer maar mag voor het bedrag wat hij aan salaris tegoed heeft boodschappen doen in de winkel van het bedrijf;
    Een buschauffeur bij nu één van de allergrootste touringcarbedrijven ontvangt na al zijn dienstjaren slechts 800 euro en een tegoedbon van 300 euro om bij supermarktketen Xalkadakis boodschappen te mogen doen. Vanwege het geheel ontbreken van werkroosters en enige planning dient hij (en alle tientallen anderen)nu 24 uur standby te zijn, moet hij de hele dag door het kantoor bellen om te vragen wanneer hij nu eindelijk met zijn dienst kan beginnen en draait gemiddeld 12 uur dienst met alle risico’s voor hem, passagiers en overige weggebruikers en in strijd met de rust- en rijtijdenwet waarop geheel niet meer gecontroleerd wordt;
    Een manager reisleiding airportcrew ontvangt zonder enige vorm van overleg gewoon 150 euro minder per maand, geen enkele vergoeding meer voor reiskosten, onregelmatige werktijden etc etc en het loon is honderden euro’s lager dan bij aanvang van haar loopbaan bij het zelfde bedrijf in 2004;
    Een arts in een privékliniek ontvangt al drie maanden geen salaris meer tegen een 6-daagse werkweek;
    Een eigenaar van een architectenbureau wordt als vele onbdernemers door de belastingdienst gedwongen een spoedheffing BTW voor de komende 5 jaar en een extra heffing van 2% inkomstenbelasting te betalen op basis van de vooraangifte van het afgelopen jaar. Of de financiële doelstellingen en dus de inkomsten werkelijk zijn behaald doet er voor de fiscus niet toe. Duizenden euro’s zomaar even voldoen.

    Kenmerkend, vooraf worden de arbeidsvoorwaarden en contracten niet met werknemers overlegd, achteraf durft geen werknemer zijn beklag te doen bij de werkgever uit angst voor ontslag, de ‘arbeidsinspectie’ wordt uit angst voor de zogenaamde ‘blacklist’ genegeerd, de syndicato’s doen al helemaal niets voor de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Door deels betaald te worden in natura (21ste eeuw hoor)worden instanties als de IKA en betrokkenen voor wat betreft hun sociale verzekeringsrechten en pensioenopbouw direct benadeeld. En als op 1 juli van dit jaar het minimumloon teruggebracht gaat worden naar 500 euro per maand dan ben ik bang dat hiervan op grote schaal door werkgevers gebruik van gemaakt zal worden.

    De vraag is dan aan de orde wanneer de burgers nu eens massaal de straat op gaan om aandacht te vragen voor al die andere misstanden in de sociale economie.

    Het wordt met recht een hete zomer.

    Een geschokte HRM-manager vanuit Nederland op Kreta

  2. ik begin stilaan mijn buik vol te krijgen van de hele situatie daar, ben simpele toerist die vn griekenland en zijn volk houd en dit sinds 1989… ga er sindsdien minstens 1 x per jaar voor maand op verlof (steeds de eilanden voornamelijk lesbos) en woonde er zelfs een klein jaar maar mogelijk wordt het dit jaar mijn laatste keer daar…

  3. Een zeer explosieve situatie en er is maar een sprankje nodig om alles te doen ontploffen.Hoed af voor al die mensen die zich en masse nog kunnen beheersen maar hoe lang nog … en wat dan?
    74% Vindt dat geen enkele partij in staat is soelaas te brengen , dus is het uitzichtloos.Vernieuwde verkiezingen kunnen alleen maar grotere chaos aanrichten.De malaise onder de bevolking is toch zo voelbaar zelfs wanneer je over straat loopt.

  4. @Tom.Bedankt voor dit afschuwelijke lijstje wandaden tegen de Griekse werknemers en andere betrokkenen.Een verbijsterende feitenreeks.Dit kan toch niet veel langer zo doorgaan!
    Ik hoop dat “The sea of people” op het Syntagma en elders iedere dag en week blijft groeien.Ze moeten een menswaardiger leven en een toekomstperspectief af weten te dwingen bij de machtshebbers in eigen land en in Europa.

  5. Europa lijkt meer en meer op een reus met lemen voeten. Het is duidelijk dat uit die hoek geen soelaas zal komen. Het volk zal het zelf moeten afdwingen en dat zal niet zonder slag of stoot gaan.
    De lijst die @Tom hier opsomt is helaas niet beperkt tot Kreta. In heel Griekenland worden mensen uitgebuit op een Middeleeuwse manier. Ik heb nog werk tot midden juli. Wat het daarna wordt, weet ik echt niet, maar iedereen zal wel begrijpen dat ik het absoluut niet rooskleurig in zie.

  6. Bruno,
    Ik denk dat niemand het nog rooskleurig inschat. Lees in EUROBENCH (van vandaag) “Miljardenstrop bij omvallen Griekenland” waarin Minister De Jager zijn grote onrust uitdrukt.

  7. Beste Bruno en lezers,

    We kennen elkaar niet persoonlijk maar ook nu schrik ik weer dat ook u wordt bedreigd met werkloosheid. Uw opmerking met Europa en leme voeten…. Europa, althans de politici, hebben een andere agenda. Voor hen gaat het vooral om het ‘grote europa’ voor de ministers om de schade voor eigen land te beperken. Gelukkig zijn er veel economen die stellen dat het beter is geen geld te lenen omdat de mogelijke oplossing voor de huidige sociaaleconomische en maatschappelijk situatie alleen maar enorm vertraagd wordt, met onzekere uitkomst etc. IK zou pleiten voor alleen noodhulp voor de korte termijn en verplichte winkelnering voor Griekenland bij de europesche bondgenoten voor technische hulp. Ik heb het al eerder gesteld, Griekenland moet schijnbaar aan het handje worden genomen om te hervormen, een werkelijk europees land te worden, met alle rechten en plichten, met behoud van haar eigen identiteit passend binnen een modern Europa. Om inderdaad de bevolking te verlossen van de vele wurgconstructies in de samenleving met uitzicht en recht op een volwaardig bestaan met perspectief. Het is oh zo zonde dat de grote ‘interne’ sociaaleconomische misstanden hier binnen Europa nagenoeg geen aandacht krijgen. U, de vele lezers en vele andere kunnen helaas en waarschijnlijk met grote droevenis boekenkasten vol schrijven met voorbeelden van waar het fout gaat. Hopenlijk ook waar de mogelijkheden liggen. Langzamerhand verdwijnt hetgeen wij Westeuropeanen zo graag beleven in het ons geliefde Griekenland als sneeuw voor de zon.

  8. het spel wordt gespeelt, laat de beste maar winnen. zo lang dat niet een paar politici en bankiers worden opgehangen door de volk op het plein, zou de wereld niet veranderen. ik citeer Gkatsos.
    νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
    με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»
    Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
    Καληνύχτα…
    in mijn hoofd blijven de worden draaien van de lied
    εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
    κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
    που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.
    toen ik klein was waren Amerikanse soldaaten nu zijn internationale bankiers.
    Γαμω την ατυχια μου!!

  9. het is water naar de zee dragen, you can’t beat them: http://noviden.info/article_239.html

    elk europees land is tegenwoordig gewoon een kaart in het grote spel. de hele europese unie ook trouwens = opgestart op initiatief van en gefinancierd door de CIA via de American Committee for a United Europe in de jaren ’50 (ACUE) en door Opus Dei (via Otto von Habsburg en zijn Europese Federalisten). voor vrede op het europese continent: mijn hoela!

    in de jaren 70/80 hadden we “Gladio” en de strategie van de spanning, nu hebben we dit. de organisaties en personen achter de schermen krijgen nieuwe namen, het doel blijft gelijk. dit is een spelletje van de meest verderfelijke soort.

  10. Ik ervaar het als volgt: Europa is er niet uit wat er met Griekenland moet gebeuren. Je hoort dagelijks verschillende tegenstrijdige berichten van allerlei “kenners”. De ECB zegt iets, Duitsland spreekt dat dan weer tegen, Nederland wil dan weer geen geld meer ophoesten… Er is geen eensgezinde politiek en iedereen zit op zijn eigen turf. Dan kun je toch bezwaarlijk spreken van een Europese Unie.
    Het lijkt alsof het noorden Griekenland wil laten stikken – de voorbije decennia was het land echter goed genoeg om allerlei materieel te kopen: tanks, metrostellen, C4I – de bedrijven uit datzelfde dat nu vindt dat Griekenland zijn eigen boontjes moet doppen, hebben rijkelijk verdiend aan deze aankopen. Ze schrokken er nooit voor terug om massaal veel smeergeld aan de politici te geven. Een totaal hypocriete houding natuurlijk, maar in deze harde kapitalistische wereld speelt dat niet eens mee.

    Dat er hervormingen moeten worden doorgevoerd in Griekenland, staat als een paal boven water. Maar op de manier dat er nu wordt bespaard, zal dat absoluut niet lukken. Iedereen gaat allerlei manieren proberen te verzinnen om toch nog wat geld over te houden in het midden van de maand.

    Wist u dat de werklozen ook gaan worden opgeroepen om een deel van hun werkloosheidsuitkering in te leveren als zogenaamde solidariteitsbijdrage? De zaak loopt helemaal uit de hand. En de grote belastingsontduikers blijven buiten schot: πίνουν εις υγείαν των κορόϊδων – die drinken op de gezondheid van de sukkels, die weer maar eens de last van de crisis moeten dragen.
    Het zal morgen een bitse actie worden op de Atheense straten.

  11. Bruno,
    Sinds GR de euro invoerde heeft het veel te vlug het welvaartsniveau van zijn andere euro-broeders willen bereiken.
    Daartoe werden enorme leningen afgesloten.
    En elk van deze ontleners willen hun geld terug volgens de gemaakte afspraken.
    Deze ontleners zijn o.a. :
    – privaat personen (zoals jij en ik) die via hun bank griekse obligaties in bezit hebben;
    – pensioenfondsen
    Wanneer GR niet terugbetaalt komen dan ook de gewone burger en de gepensioneerden in problemen.
    Dus om terug te betalen moet GR nu geld genereren, waardoor inderdaad de griekse burgers en gepensioneerden in problemen kunnen komen.
    De vraag is nu : wie zal in de nabije toekomst het meest in de problemen komen.
    Zal het de europese burger of gepensioneerde zijn of de griekse burger of gepensioneerde?

  12. (vervolg)
    Zie TRENDS van vandaag “Griekenland is failliet”.
    Een zeer interessant artikel met als besluit dat de enig mogelijke uitweg uit deze impasse het terug invoeren van de drachme is.

  13. @Kalliopi, dat is een geldige en afstandelijke analyse, maar het is niet voldoende. Griekenland werd met zachte hand gedwongen door de Europese partners om bvb. defensiematerieel te kopen (zie Eurofighter, onderzeeërs, C4I) en allerlei materieel voor de aanleg van o.a. de metro. Europese bedrijven hebben daarbij waanzinnige winsten gemaakt op weinig ethische wijze.

    Het welvaartsniveau… daar kunnen we over discussieren. Het is een feit dat de algemene welvaart de voorbije 10 jaar de hoogte is ingegaan, maar heel veel mensen hebben het nog altijd moeten rooien met een salaris dat nauwelijks de 1200 euro oversteeg.

    En net die klasse moet nu het gelag betalen. Barbertje moet hangen. Het zal die Grieken worst wezen of de Europese burger of gepensioneerde in de problemen zal komen – zij spreken van het stopzetten van betaling. Mensen zitten hier al op hun tandvlees. Daar zal op Rhodos, het vakantie-eiland bij uitstek, nog niet veel van te merken zijn, maar ik wil je graag eens rondleiden in Athene en Piraeus. De crisis is pijnlijk voelbaar. Overal.

  14. Bruno,
    De gewone griekse man in de straat zou inderdaad niet hoofdzakelijk mogen opdraaien voor deze financiele katastrofe.
    Het geld dient in hoofdzaak gezocht bij zij die nu met hun euro’s in het buitenland zitten.
    Maar snijden de griekse regeringsleiders dan niet in hun eigen zak ?
    De duizenden die dagelijks aanwezig zijn op de pleinen in Athene en Thessaloniki zouden dit toch dik in de verf moeten zetten. Gebeurt dit ?

  15. Moody’s heeft dit weekend de rating van Griekenland in één keer de laatste drie treden van hun systeem afgedonderd.Lager kan het niet meer.Vanaf de Olympus naar beneden tot het land met de laatste kredietwaardigheid ter wereld,dat is een hele val.

    Tóch wrijven diegenen die vorige week nog “short” gingen op beurs, zich in hun handen.Met die paar laatste uitgeperste druppels zijn er door een kleine groep speculanten weer miljarden verdiend.

    Een paar jaar geleden blies de Amerikaanse “troïka” (Fed.Reserve + Grootbanken + Gigaspeculanten),ondersteund door gefalsificeerde triple AAA-ratings van Moody’s + S@Poors,hun eerste tranche(more to come…)”toxic assets” over de wereld heen.In deze gifpakketjes zat zorgvuldig verpakte en goed verborgen financiële ellende daar opgebouwd uit decennialange criminele overbestedingen.Zo exporteerde de VS( zeg maar het kapitalisme)haar wanbeleid met een milde wereldcrisis tot gevolg.

    De Griekse Euro-zwendel verbleekt bij de bovengenoemde ontwrichtings-samenzwering.De Griekse banken en Staat hadden slechts een zeer gering bedrag aan ToxAssets in hun bezit,maar waren op andere punten kwetsbaar(gemaakt overigens).

    In de schrik rondom de “Crisis” werd korte tijd de short-speculatie verboden, maar daarna weer snel hersteld omdat anders het financiële systeem niet goed meer zou kunnen funktioneren.
    En zo is het grote roulettespel,va-banc speculatie,pyramide-constructies weer los gegaan.Daarin single je eerst de zwakste broeders uit, die je tot junk uitperst en daarna strijken de usual aasgieren op een volgend land,continent of financieel stelsel neer.

    Precies @Stijn,je wint het nooit van ze,je kunt je beter bij hen aansluiten,daarvandaan de grote ruk naar rechts in Nederland en vele andere landen.

  16. mischien moeten de galgen ergens anders en niet op de Syntagma plein zetten. er zijn wat bankiers hier en daar die opgehangen kunnen worden.
    je lees dat alle landen zulke dikke schulden hebben ,kijk wat voor een probleem Obama heeft, ik vraag mij af aan wie zijn al dat geld schuldig??
    ik heb een vraag steeds de laaste tijd.
    Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
    στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;
    πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
    που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;

  17. @martin: en het gekste is dat ook de kwetsbare groepen luid roepen om een ultraconservatieve aanpak, wat eigenlijk neerkomt op meer werken voor minder vergoeding (maar ter verrijking van degenen die de touwtjes in handen hebben), de uitholling van sociale rechten, etc. Ook in de States met de Tea Party trouwens.

    de macht van de media waarschijnlijk. en sluw “crowd management”.

    Bijvoorbeeld:

    de P2-loge, een Italiaanse geheime ultrarechtse machtscirkel uit de “loden jaren” ’70 en ’80 die niet vies was van terroristische aanslagen schreef in het ‘Piano di rinascita democratica’ hoe gestreefd moest worden naar het in bezit nemen van de media en het polariseren van politiek links en rechts. Niemand minder dan Berlusconi was lid van deze loge. En zie: het Italië van vandaag, zo veel jaar later. Perfect volgens plan.

    http://it.wikipedia.org/wiki/P2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *