Stakingsnieuws voor morgen 15 juni 2011

U weet het ondertussen al wel: morgen is er in Griekenland een algemene staking als protest tegen het aangekondigde middellange termijnprogramma dat de regering heeft voorgesteld om nog maar meer te besparen en om “uit de crisis te geraken”. Dit programma voert nog een heleboel nieuwe taksen, belastingen, speciale bijdragen en zo meer in, allemaal op de nek van de mensen die geen belastingen (kunnen) ontduiken – de mensen die al 3 maandlonen op een jaar tijd hebben moeten inleveren (als ze tenminste nog een job hebben).

Welke acties mogen we morgen verwachten? De “verontwaardigden” zijn zinnens om vanaf 7u ‘s ochtends het parlement met een mensenketting af te sluiten. Zo zullen de parlementsleden niet binnen geraken. De twee grote vakbonden van het land, GSEE (privésector) en ADEDY (openbare sector) hebben dan wel hun eigen actie, maar verwacht wordt dat ze zich bij de verontwaardigden zullen voegen (als ze tenminste hun spandoeken niet meebrengen, want die zijn niet gewenst) en ook de studenten komen op straat. Winkels zullen symbolisch hun deuren sluiten gedurende 3 uur.

U wil volgen wat er zich op het Syntagma-plein afspeelt, en u beheerst het Grieks een beetje? Dan kunt u afstemmen op entasifm.org.

Wat gaan die stakingen concreet betekenen? Eerst en vooral is het belangrijk om te melden dat de luchtverkeersleiders hun actie hebben afgeblazen. Het is mogelijk dat er wat vertragingen op de vluchten zijn, maar er worden geen vluchten afgeschaft.

De openbare diensten sluiten morgen allemaal hun deuren. De media zullen niet werken – er zal enkel aan berichtgeving worden gedaan via het internet. Scholen blijven gesloten, ziekenhuizen werken met een minimum aan personeel, ferries blijven aan de kant, en de spoorwegen en proastiakos houden er gedurende 24 uur de rem op.

Het openbaar vervoer in Athene zal wel werken, om de actievoerders naar het centrum te brengen. Meer bepaald zijn de uren als volgt:

  • bussen rijden van 09:00 tot 21:00
  • trolleybussen rijden van 08:00 tot 22:00
  • metro rijdt niet van 17:00 tot 20:00
  • ilektrikos (groene lijn van de metro) rijdt van 08:00 tot 21:00
  • tram rijdt van 07:00 tot 23:00

Ik vermoed dat het er bits aan toe zal gaan. Momenteel weten we nog niet wanneer het middellange termijnprogramma voor het parlement zal worden gebracht, maar als het zo ver komt, dan zullen de meeste Grieken liever een bankroet verkiezen dan zo verder te gaan. Heel wat Griekse gezinnen komen stilaan in zulke nauwe economische schoenen te staan dat het geen verschil meer uitmaakt voor hen of Griekenland failliet gaat of niet.

Vindt u het overigens niet vreemd dat alle aandacht naar Griekenland uit gaat? Over Ierland geen woord. Dat Standard and Poor’s de kredietwaardigheid van Griekenland nog maar eens verlaagt op het moment dat er binnen Europa een strategie wordt gezocht om Griekenland te helpen? Je zou bijna gaan denken dat er meer achter zit; en dat Griekenland een test case is om te zien hoe ver je een land kunt dwingen.

Voor de Grieken zelf is het een uitgemaakte zaak: Georgios Papandreou is een landverrader en niet eens een echte Griek (dat soort stemmen krijg je te horen in dergelijke crisismomenten). Je hoort zelfs al zeggen “Πάρε την μάνα σου και μπρος, δεν σε θέλει ο λαός” (neem je moeder mee en scheer je weg, het volk wil je niet meer). Deze slogan werd geroepen toen, na een referendum, het Griekse volk hun koning Konstantinos de deur wees. U moet weten dat Georgios Papandreou een nauwe band heeft met zijn moeder Margaret, een Amerikaanse met joodse wortels, en dat willen veel Grieken zo vaak mogelijk benadrukken.

De druk op de politici wordt enorm groot – er zijn er die angstig worden om zich in het openbaar te vertonen. Afwachten wat er morgen gaat gebeuren, maar zoals ik al zei, het zou wel eens ruw kunnen worden. De media zijn ondertussen al flink wat olie op het vuur aan het gieten. Populisme wordt daarbij niet geschuwd.

One thought on “Stakingsnieuws voor morgen 15 juni 2011

  1. Ελπιζω να γινει τις πουτανας αυριο.Την Κυριακη ητανε λιγος ο κοσμος.
    Ηρθε η ωρα. Οχι μοναχα φωνες. Τα αρνια φωναζουν ,και βελαζουν οταν τα πανε για σφαξιμο,οι ανθρωποι οχι.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *