Een dag op Syntagma

Een dag die verschillend was van de voorbije 20 dagen. Vandaag zou namelijk het Parlementsgebouw worden afgesloten door actievoerders. Tegelijkertijd was er ook een 24-uren staking van ADEDY, GSEE en PAME.

Vanochtend zag het er allemaal nog vredig uit. Er was nog niet al te veel volk op de been tussen 09:00 en 12:00, maar de woede stond in de gezichten gegrifd.

Actie voeren onder a-politieke vlaggen

"De kamermeid van Strauss-Kahn" - fotocollage van de kamermeid met het gezicht van Papandreou - je kunt de Grieken geen gebrek aan humor aanwrijven

Minister van Financiën Papankonstantinou als Werknemer van het decennium bij Goldman Sachs

"Do re mi fa sol la si - Dief - Verrader - Parlementslid"

Een speech in ware Hyde Park stijl - met de oproerpolitie die rustig laat betijen

De uitgestrekte handpalmen - de Griekse versie van de opgestoken middenvinger - naar het parlementsgebouw

En dan werd de sfeer opeens grimmig. Opeens waren daar, voor het eerst na 20 dagen, de gemaskerden, de gekende onbekenden, de “anarchisten”. Opvallend toch dat ze zo lang afwezig waren gebleven, maar er wel waren toen de vakbonden de straten op gingen.

Opvallend ook dat de journalisten meteen weer in de ether waren van zodra de rellen uitbraken. Een getelefoneerde actie?

Omstreeks 18u was ik weer op Syntagma. Een ander publiek. ‘s Ochtends zag je nog oudere mensen, hele families met kinderen. Nu waren er grimmige gezichten, agressieve tronies, jongelui die heuse uitrustingen droegen in geval van relletjes.

En natuurlijk een verstikkende atmosfeer, met traangas, overal vuurtjes, en gebroken marmer.

En opeens waren daar de spandoeken van de vakbonden - daar waar ze 20 dagen lang niet gewenst waren

En opeens waren daar de spandoeken van de vakbonden - daar waar ze 20 dagen lang niet gewenst waren

Gebroken marmer op Syntagma - traangas kan ik u hier niet meegeven

Ondertussen zijn de relschoppers weer naar huis, en de vreedzame “verontwaardigden” zijn teruggekeerd. De slogans zijn onveranderd. De actie gaat verder.

6 thoughts on “Een dag op Syntagma

  1. Bruno,
    Danke voor je bijdrage!
    Als je hier in België de krant leest, lijkt het wel uit een andere betogong te komen. Gelukkig kunnen we terugvallen op jouw kritische inside berichtgeving.
    evcharisto!

  2. Ik weet het @anna, relletjes, dat scoort beter bij het kijkende publiek, en het levert een bewijs dat die Grieken niet geholpen hoeven te worden, want ze slaan alles kort en klein terwijl hen een helpende hand wordt uitgestoken.

    Als men mij vanuit Belgie om een interventie vraagt, probeer ik in ieder geval zo duidelijk mogelijk te maken dat die gemaskerde relschoppers niets van doen hebben met de beweging van de “Verontwaardigden”. Laat ons hopen dat die boodschap aankomt.

  3. Net “terzake” herbekeken.
    Bruno, mijn reeks mails naar de Vrt (en wie weet ook van anderen die deze blog lezen)heeft dan toch iets uitgehaald…
    Je hebt dat heel duidelijk uitgelegd!

  4. De relletjes worden duidelijk misbruikt door een groep “beroepsbetogers” die in elk protest een aanleiding zien tot plunderen en vernielen.
    Waartegen moet de modale Griek nu eigenlijk protesteren?
    Tegen de bank die hem aanraadde dingen te kopen die hij niet nodig had met geld dat hij niet had?
    Tegen de EU die geld leende voor allerlei projecten die niks bijdroegen tot de structurele verbetering van de Griekse maatschappij?
    De Grieken stemden voor politici waarvan ze persoonlijk voordeel verwachtten. Zo zijn ze met handen en voeten gebonden aan deze lui en niemand kan iemand anders verwijten persoonlijk voordeel te laten primeren op het algemeen belang.
    Grieken blijven individualisten die niet verder zien dan hun nauwe kring van familie en persoonlijk belang.
    Ik vrees dat een oplossing spijtig genoeg enkel kan komen van een dictatoriaal (hopelijk verlicht) bestuur.
    Misschien moeten de Turken nog eens terug komen om orde op zaken te stellen.

  5. de eerste optie is niet bespreekbaar. over de tweede ,juist door de Turken zijn de grieken zo als ze zijn, rousfeti turks voor omkopen toch??
    Batzanak ,de familie lied die alle gunsten doet.
    laat maar de turken eerst hun eigen problemen oplossen en dan zien wij wel. die arme Kemal draait in zijn graaf als hij de resultaat van de verkiezingen van afgelopen zondag hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *