Aanvang Special Olympics

Binnen een uurtje start de openingsceremonie. Jammer genoeg kan ik er, net als in 2004, weer niet bij zijn. Ik ben hier nog steeds druk bezig met de voorbereidingen van de Bocce competitie morgenvroeg. Misschien wordt het wel uitgezonden op de televisie: het feest gaat dit keer door in het Kalimarmaro, het oude Olympische stadion in het centrum van de stad. O.a. Stevie Wonder zal er optreden. Er was vorige week even twijfel over het feit of alles wel vlot zou verlopen. Misschien zou het houden van een dergelijk feest toch wat te opzichtig zijn voor de “verontwaardigden” die nog altijd elke avond komen protesteren op het Syntagmaplein. Waarschijnlijk zal het allemaal zo’n vaart niet lopen.

Waar wel wordt voor gevreesd, is voor boe-geroep. Eergisteren werd de generale repetitie gehouden. Toen Stevie Wonder werd aangekondigd, volgde er een grote cymbaalslag. De muzikant zelf was er niet; die komt pas vanavond. Toen even later de premier van Griekenland werd aangekondigd, volgde er een enorm boegeroep. Ik weet eerlijk gezegd niet of Giorgos Papandreou vanavond zijn opwachting zal maken, maar als dat het geval is, zou het boegeroep wel eens de wereld kunnen rondgaan.

Maar het mag het feest niet bederven. Vanochtend waren de talrijke athleten voor Bocce hier in het stadion aanwezig, en ze waren allemaal verschrikkelijk blij en goed gezind. Misschien is de echte Olympische geest in deze spelen veel meer aanwezig dan in de normale Olympische Spelen. Ze hadden er allemaal 4 dagen op zitten in de gaststeden in Griekenland en daar hadden de Grieken eindelijk nog eens hun goeie kant laten zien. De delegatie van Bolivië wist me te vertellen dat ze naar Patras waren geweest en dat ze daar voor het eerst in hun leven de zee hadden gezien. Ze wisten niet goed hoe ze daar mee moesten om gaan, maar van zodra ze de smaak te pakken hadden, kwamen ze het water niet meer uit.

Wat het feest dan weer wel kan bederven, is de aangekondigde 48-uren staking van de bussen. Het budget van deze spelen is heel wat minder en de athleten worden van en naar hun hotels en de stadia gebracht met bussen van de openbare vervoersmaatschappij. Als die 48 uur gaan staken, dan is het niet zeker of die athleten vervoerd zullen worden. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk wat er zal gebeuren, maar als de Special Olympics stil vallen, dan vrees ik dat Griekenland het laatste greintje respect waar het nog krediet op heeft, kwijt zal zijn.

8 thoughts on “Aanvang Special Olympics

  1. Ik geloof niet dat ik de enige ben die naar een uitzending van de SO zit te wachten en deels ook wegens jouw blog want eerlijk gezegd, anders zou het me mogelijk ontgaan zijn.Er wordt inderdaad weinig pub over gemaakt.

  2. Zit nu te kijken. ben in Athene om te helpen bij Nederlandse stand bij het grote Olympic Stadion. Vandaag al heel wat deelnemers en familieleden ontmoet. Ook de vrijwilligers kleuren de stad. Wens je in ieder geval zelf ook heel veel plezier.

  3. €Bruno, alles zal goed verlopen, de echte Griek is nog niet zo negatief als we denken, als het om sport gaat, vooral in hun land, laten ze de politiek even weg, tot na de spelen, hoop ik tochPas terug van Kreta hebben we fakkel lopers gezien in Xania en iedereen was dol entoesiast. In elk geval sukses

  4. Google heeft heel wat artikels over :Special Olympics in Greece .

  5. @Bruino.Ik hoop voor het beste.Stakingen,dure bussen, boe-geroep;het zijn allemaal Griekse ingredienten bij dit wereldgebeuren.Laten we er maar gewoon op rekenen dat die athleten straks met veel eer, medailles en een positieve kijk op Griekenland naar huis toe gaan.Voor jou persoonlijk: succes in jouw sporttak en ook gewoon een beetje plezier en voldoening!

  6. Laatste nieuws : staking van de metro uitgesteld. Dus ook vrijwilligers en toeschouwers kunnen gewoon komen.

  7. Goed nieuws @Jan , ten minste voor Athene maar wat met die stroomstakingen? Wij zitten dagelijks anderhalf uur zonder electriciteit ,naar het schijnt zijn er ook problemen op de luchthavens en om niet van andere openbare diensten te spreken.Wat voor schade brengt dat niet mee aan mensen die niet verantwoordelijk zijn voor het slecht beheer van dit land!

  8. @Bruno: het programma speelt zich helaas volledig overdag af – in de apogeuma is er blijkbaar niets? Voor mensen die werken en/of kinderen hebben is dat wel moeilijk; ik ben zinnens morgen of overmorgen naar OAKA te gaan – is er ook iets te doen of te zien buiten de sporten zelf (het zgn Special Olympics festival)? Anders gaan we misschien gewoon naar Hellinikon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *