Even kort tussendoor

Griekenland gaat wellicht de meeste cruciale week tegemoet uit zijn recente geschiedenis, en jammer genoeg heb ik geen tijd om u er veel over te berichten. De Special Olympics slorpen al mijn tijd op. Zo veel zelfs dat ik er nauwelijks toe kom om te volgen wat er precies gebeurt. Er is nauwelijks belangstelling voor het evenement. Enigszins begrijpelijk natuurlijk: de Grieken hebben heel wat anders aan hun hoofd dezer dagen. Jammer, want het is echt indrukwekkend wat deze atleten doen. Het zijn echt wel atleten; ik zie ze sport beoefenen op een manier die ik niet zou kunnen. Het is mooi om de echte vreugde en vriendschap te zien.

Wat ik wel weet is dat de besparingsvoorstellen van de nieuwe minister van Financiën Venizelos verder gaan dan die van zijn voorganger. En dat ze de Griek dus ook harder zullen raken. Het land ligt ondertussen zo goed als lam door de 48-uren staking van de vakbonden. Op Syntagma wordt er weer een robbertje gevochten tussen gemaskerden en oproerpolitie. Te verwachten natuurlijk, want er werd vandaag betoogd onder vakbondsvlaggen en dan heb je geheid relschoppers.

De discussie rond het besparingsprogramma in het parlement is begonnen. Verwacht wordt dat er donderdag wordt gestemd. Op vraag van de “verontwaardigden” zal die stemming op naam zijn, zodat heel Griekenland weet welke politicus heeft gestemd voor het plan dat hen Grieken nog dieper in de armoede zal duwen. Binnen de regeringspartij zijn er al heel wat dissidente stemmen te horen, dus het is lang niet zeker of het plan zal worden goedgekeurd. De oppositie is sowieso tegen.

Anekdote: afgelopen weekend heeft vice-premier Pagkalos in een Spaanse krant gezegd dat de tanks de banken zullen moeten beschermen mocht Griekenland terug naar de drachme keren. Misschien weer een communicatiestunt om de Griekse bevolking bang te maken en hen op die manier te overtuigen dat het besparingsplan er moet komen? Maar met zijn interventies begint Pagkalos nu ook heel wat PASOKkers op de zenuwen te werken, o.a. de welbespraakte Mimis Androulakis (de favoriet van ons aller @Tzimis Bazoukas). De partij zal die besparingsavontuur niet overleven, denk ik.

13 thoughts on “Even kort tussendoor

  1. Die gemaskerde relschoppers zijn waarlijk professionelen ,op TV was er eentje te zien die Molotovs uitdeelde.
    Welk is de schuld van vitrines,parasols en eigendom van personen die zelf slachtoffers zijn van de staatsmaatregelingen. Welk is toch de bedoeling van zulke terreur? De beelden gaan de wereld rond en brengt het land alleen nog verder in discrediet.Dit alles in het volle toeristen seizoen dan nog.Moet dan ook het laatste inkomen van GR geblokkeerd worden?

  2. from inside weet ik dat op de kafeneio van Vouli ,Mimis ook een oude vriend van KKE van Pangkalos het hand op de tafel heeft gelsaan en het was of Pangkalos gaat weg of ik stem tegen.
    ik weet het niet meer. morgen wordt ook gestemt en ik moet werken tot 3 uur en ik zit op hete kolen. ik weet niet wat zou gaan gebeuren.
    al geloof ik niet aan Goden het rust mij nog aleen te zeggen , Ο Θεος βοηθος.

  3. over de rellen en de traangaas ik begrijp niet dat nog op deze dagen de bekende onbekende dat nog kunnen doen en de Mat zo reageren. Ντροπη.

  4. De websites rond Volos melden een kleine demonstratie en geen invloed op het dagelijks leven. Daar zijn de harde wind en een paar branden het gesprek van de dag. Het protest beperkt zich in Athene ook tot 5 % van de stad (Syntagma) en 5 % van de bevolking. Maar de ontevredenheid is 100%.

  5. update: er zal worden gestemd op woensdag 14u – het wordt warm vandaag!

  6. Volos is een provinciegat @Jan en mensen kijken alles vanop afstand aan.Ze hadden gisteren wel het stadcentrum voor een paar uren afgesloten , waarschijnlijk een voorzorgsmaatregel die onnodig bleek.Gelukkig maar want het beeld van Athene vanmorgen is triest .
    En die uitingen van Pangalos doen mij glimlachen:”Daar gaat ie weer!” maar vanuit Belgie kreeg ik dat er geruchten rondgaan dat GR een nieuwe junta te verwachten staat,natuurlijk met een vice-premier die over tanks spreekt !

  7. ach die Pangalos – al dat valse serieux van de anderen. Die man zegt dat toch gewoon om wat te provoceren – ik vind het wel grappig. En hij heeft natuurlijk ook gewoon gelijk, zoals bijna altijd. Er zijn grosso modo drie groepen in de samenleving: (i) zij die van Griekenland een communistisch miserieland als Albanie willen maken; dit zijn KKE en Syriza, en hun stormtroepen PAME en de gemaskerde ‘bekende onbekenden’; die bv nu ook in volle toeristenseizoen het centrum afbreken, vlaggen in schabouwelijk Engels op de Akropolis hangen en de ferrieboten tegenhouden; zij hebben ook een bondgenoot in de hypocriete dorpsgek Mikis Theodorakis; (ii) de junta-aanhangers, die niet kunnen wachten op de tanks, de vlaggen, de stoere leider en (iii) de Europeanen – die laatsten zijn een kleine minderheid en worden meer en meer in het nauw gedreven: zij gaan weg uit het land of worden verketterd (zie bv hoe Papakonstantinou nu wordt afgebrand). Dus de tanks zijn effectief nooit ver weg…

  8. Hellas wel!Θα κλαψουνε μανουλες.
    in iedere geval wij kunnen nu rusten tot over 3 maanden met de nieuw krisis ,de verkiezingen en alle andere griekse perikelen. ik had nooit in mijn leven verwacht dat heel europa op griekenland met spanning zou kijken of zij de zelfmoord pil zou nemen of niet. voor alle europese leiders met dank.
    http://www.youtube.com/watch?v=StrkhoffGEo

  9. Wat we vandaag op TV te zien kregen was om bij te huilen .De politie schiep een armageddon situatie.Ik vraag me af welke hun instructies waren want er zomaar op los kloppen , zelfs op mensen die op de grond liggen,gasbommen naar believen gooien,geen bijstand geven aan anderen die asiel zochten bij het Rode Kruis in de metro en in tegendeel,zelfs daar traangasbommen gooien,een apother verhinderen hulpmiddelen toe te brengen , enz.De lijst van schandalig gedrag is eindeloos.Reporters zijn uitzinnig van woede over wat ze meemaken of aan infos die ze binnenkrijgen.Daarbij komt er zo’n achterdocht dat politie actieve aanstokers heeft tussen die amokmakers.
    Daar gaat het imago van Griekenland als vakantieland .Toeristen werden uit centrale hotel geevacureerd ,politie verjoegen zelfs mensen die vreedzaam op een terrasje buiten de probleemzone zaten te eten. En wie weet wat nog meer…

  10. Jenny,
    Hoe meeer we op de Westeuropese schermen vernemenemen over de Griekse samenleving hoe meer argwaan we krijgen

  11. Ik vind het ook allemaal vreselijk wat er nu gebeurt en te zien is. Toch moeten we zeker niet alle Grieken over een kam scheren.
    Ik heb mijn ergernis over de beeldvorming beetje van me afgeschreven in http://bit.ly/jJGnQm.
    Verder verheugt het me wel dat de Volkskrant van de week nog schreef dat het toerisme naar Griekenland er niet onder lijdt: http://t.co/eqLrpFY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *