Nog even over de rellen

Met een beetje vertraging wil ik het nog wel even hebben over de rellen van vorige week. Alles is nu wel weer rustig op Syntagma, maar er moet me toch wel één en ander van het hart. Toen de besparingsmaatregelen werden goedgekeurd in het Griekse parlement, brak de hel los op de Griekse straten, maar je zag Angela Merkel wel stralen. De beurzen schoten meteen de hoogte in. 2 verschillende werelden, en de ene wereld dicteert hoe de andere moet leven.

U hebt de beelden wellicht al wel gezien, maar ik wil ze hier graag zetten, ter referentie:

De politie trad hardhandig op tegen de “verontwaardigden” op het Syntagmaplein. Ik moet het nogmaals in de verf zetten: die verontwaardigden hebben niets te maken met de gemaskerden die de marmeren trappen van het luxueuze hotel George V met hamer en beitel te lijf gingen om de stukken naar de politie te gooien. Het hotel zelf werd ontruimd en de gasten moesten naar een andere locatie worden overgebracht. Op bovenstaand filmpje is wel duidelijk te zien dat het de bedoeling was om het tentenkamp op Syntagma na 30 dagen te ontruimen. De rellen die door de gemaskerden waren uitgelokt, waren een perfect voorwendsel voor een agressieve schoonmaakoperatie.

Actievoerders en iedereen die toevallig langs kwam werd de metro in gedreven. Toen de mensen daar als ratten in de val zaten, werd er flink wat traangas afgeschoten. Toeristen die nietsvermoedend de train uitkwamen en in het station liepen, werden bevangen door de rook. Beelden zoals deze hierboven, hebben heel wat mensen doen besluiten om Athene links te laten liggen.

Nu kun je zeggen dat de rellen werden uitgelokt door de gemaskerden, maar dat blijft toch altijd nog een beperkte groep mensen. De gewelddadige reactie van de politie lijkt uit deze beelden toch wel volledig buiten proportie.

En wat moet er dan gezegd worden van onderstaand filmpje, waar de Groep Delta van de politie (die met lichte bromfietsen door de straten rijden) met traangas en schokbommetjes door Mitropoleos straat rijden, vlak bij Syntagma, waar de toeristen hun souvlaki komen eten.

Zijn hier gemaskerden? Waarom moeten ze hier de mensen schrik aanjagen? Deze terrasjes staan toch niet op Syntagma?

Op Syntagma zelf vielen op 29 juni heel veel gewonden. Er was sprake van 800 mensen die verzorging nodig hadden. De politie liet echter geen verplegers of ziekenwagens toe op het plein, en de mensen konden niet naar behoren worden verzorgd.

Sinds 29 juni hoor je overal op straat dat we onder een junta-bewind leven. De minister van Bescherming van de Burger (de ironie van deze benaming wordt met de week groter) heeft wel een intern onderzoek laten uitvoeren naar het feit of het politiegeweld buiten proportie was. Verrassend genoeg bleek dat er niets aan de hand was. Maar er zullen zeker rechtszaken volgen. Voor de rellen van 15 juni zijn er al klachten neergelegd. Het zal niet lang duren voor dat ook zal gebeuren voor de rellen van 29 juni.

14 thoughts on “Nog even over de rellen

  1. schandalig ! de angst zit in mij wetende dat dochter schoonzoon en kleinzoon tussenstop maken in athene van 2 dagen eind augustus op hun reis van canada naar lesbos !

  2. Misschien zullen sommige malloten nu eerst twee keer nadenken voor dat ze nog eens argeloos declameren dat het beter was onder het junta-bewind… Dat is dan het enige voordeel van deze hele intrieste situatie.

    Wat ik me –in al mijn naïviteit- bij “dè politie” afvraag: dat zijn toch ook Griekse burgers, vaderlandslievende mannen met een privé-leven. Hoe rijmen die dat met hun job? Hoe verantwoorden zij zich ten aanzien van hún familieleden/vrienden?

  3. @Roosje : ik ken een politie-agent bij de narcotica-brigade in (een steeds gevaarlijker wordend) Athene die onlangs loonsverlaging heeft gehad en nu elke nacht zijn leven waagt voor 600 euro per maand.
    Als ik dit voorjaar in Athene rondwandelde dan zag ik dat de meeste flikken die in Athene patrouilleerden grotendeels jonge gasten zijn.
    Ik kan me inbeelden dat dat bij de MAT ook het geval is. De politiediensten zelf hebben te kampen met een tekort aan budget , opleiding , materiaal en worden dan ook nog eens aangevallen door criminelen die niet zelden beter uitgerust zijn dan zijzelf.
    Het is dus geen wonder dat slecht opgeleide politiediensten bij stakingen en ‘spannende situaties’ in hun ‘broek schijten’ en over de rooie gaan. Trouwens : er zijn ook wel enkele flikken tijdens de schermutselingen serieus gewond geraakt. De meeste flikken doen gewoon hun job , maar ik denk , dat je voor het loon en de risico’s die met het beroep samenhangen , goed gek moet zijn. …of je bent een jongere die blij is met een staatsjob in deze tijden van hoge (jeugd)werkloosheid…
    Lees er deze interessante link eens op na :
    http://www.keeptalkinggreece.com/2011/07/03/guest-post-greek-police-needs-new-anti-riot-strategy/

  4. vaderlandslievende mannen? Of gefrustreerde sukkelaars (macho’s soms?) die de ene teleurstelling na de andere afwassen met een potje agressie onder het mom van ‘bevelen uitvoeren zonder vragen te stellen’.
    De vraag is wie die bevelen geven? Wie steekt (zoals altijd het geval) achter die bewuste (?) strategie van terreur zaaien?

  5. de vaderlandslievende flikken (zoals een neef en goede vriend van mij) geraken tegen hun 50ste na jarenlange teleurstellingen en moeilijkheden (zoals Steve beschrijft) in een depressie. Stel je voor! Wat je ook doet om de burger te beschermen haalt weinig uit in een officieus anarchistische maatschappij als de Griekse. En als het soms iets uithaalt krijg je er totaal geen erkenning voor. Integendeel burger, politiek en criminelen spuwen je in het gezicht.

  6. er is een verschil tussen politie en Mat.
    Mat zijn gevaarlijke honden maar ik geef ze de schuld niet, hun baas heeft ze los gelaten. en nu de mordenaar van Samena pasagiers klaagt dat zijn familie last heeft van bedreigingen. ik vraag mij af of hij geen last van heeft dat zijn zoon vast op school wordt geplaagt met zo een vader.
    Papoutsis is de enige die schuld heeft aan deze beelden, als deze echte honden waren zou ze nu afgemaakt zijn, en ik hoop dat een Theia Diki bestaat.
    vooral van de eeste jonge ,zonder koukoula en dan vol op de stok op zijn kop heeft gekregen. en nu dagen later is de dader nog niet op Syntagma plein opgehangen.
    maar na de 3 doden van Marfin wend alles . ik weet zeker dat deze niet de laaste beelden zou zijn. immers Alagi den ginete choris ton Arkoudea. in iedere regering is een Arkoudeas.
    dat zo simpel als de binnen houden van Mat en deze Matatzides per direkt ontslagen is nog niet gebeurt.
    ook de kolopeda van Delta die in Monastiraki zijn bezig geweest. er worden zelfs meetingen en symposiums voor volgende jaar geanuleert ,wie wil in deze stad nog komen.
    Papoutsi ,Aliti.

    http://www.youtube.com/watch?v=oMmCh2EaIhg&feature=related

  7. Journalist Manolis Kypraios heeft door de schokbommen van de politie zijn gehoor verloren.

  8. het zou me niet eens verbazen indien die gemaskerden “geînfiltreerd” waren en opgestookt werden. strategie van de spanning anno 2011?

  9. Inderdaad Hans, dat was me ook al opgevallen! Laat ieder maar eens eerst de hand in eigen boezem steken, in plaats van alleen maar Het Geweld Elders te veroordelen.

  10. (en ‘t was dan ook nog een Griekse)

  11. grote jongen!! een trap met zijn larzen ,aan een meisje met de handen vast. werkt justitie goed in Belgie??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *