Dode Britse toerist

We horen de voorbije dagen dat het toerisme in Griekenland flink in de lift zit. In Athene wil het niet zo vlotten, en dat is niet echt verwonderlijk natuurlijk: de beelden van 2 weken geleden zijn er niet naar dat een familie beslist om de Akropolis even te gaan bezoeken, laat staan dat ze een kiekje kunnen maken met de Evzonen die het graf van de onbekende soldaat bewaken op Syntagma.

Maar op bepaalde eilanden gaat het best goed. Rhodos, Kos, Kreta, Korfoe, Santorini en Mykonos hebben dit jaar meer toeristen dan vorig jaar. Allemaal bestemmingen van chartervliegtuigen. De kleinere eilanden moeten het met minder doen. Heel wat minder naar het schijnt, want de Grieken zelf zullen dit jaar ook minder op vakantie gaan. Een enquête heeft aangetoond dat 60% van de Grieken geen vakantie zal nemen dit jaar.

Een eiland dat het ook altijd goed doet bij de toeristen, is Zakynthos. Het eiland is bekend om zijn Carretta Carretta schildpad, maar helaas ook om de Britse toeristen. 2 jaar geleden waren we er op vakantie – het is een wondermooi eiland, maar je blijft best uit de buurt van Lagana.

Jaarlijks zijn er opstootjes met die dronken beesten, maar vanochtend liep het echt wel uit de hand. 4 Britse jongeren geraakten verwikkeld in een handgemeen met 2 taxichauffeurs en de gemoederen raakten bijzonder fel opgehitst. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding was. Sommige bronnen hebben het over het feit dat de jongeren de taxichauffeurs de hele nacht hadden lastig gevallen door laserlichten in hun ogen te schijnen. Anderen zeggen dat er een meningsverschil was over het tarief. Feit is wel dat 1 van de taxichauffeurs een 19-jarige Brit heeft neergestoken. Die laatste is aan zijn verwondingen bezweken.

Uiteraard is dit niet goed te praten, maar het voorval was wel de aanleiding voor de burgemeester van Zakynthos om nog maar eens de vraag te stellen wat voor toeristen het eiland eigenlijk wil aantrekken. De Britse touroperators prijzen het eiland aan om zijn goedkope drank en happy hours. Het is er voltijds “Oh Oh Cherso”. Goedkope lijnvluchten voeren Britse jongeren aan die enkel maar zoveel mogelijk willen drinken en neuken. Je ziet in Lagana de onderkant van de maatschappij. De locale eigenaars van de bars doen er ook volstrekt niets aan om dit imago bij te stellen. De bars lijken vanuit een ander land te komen – in Lagana zie je niets typisch Grieks. In de drankslijterijen kun je niet eens Griekse drank of sigaretten vinden. Alles is gericht op deze Britse jongeren. Dan is het niet verwonderlijk dat je problemen krijgt.

15 thoughts on “Dode Britse toerist

  1. klopt bruno !was er zo’n 17j geleden en toen al : niks grieks ! happy hour ! alle maaltijden in het engels enz enz, ik ben zelf van britse oorsprong maar schaam me om het gedrag van engelse zuipvarkens (jong én oud !) die dit in alle bestemmingen doen of het nu italië, spanje, cyprus, madeira, de canarische eilanden of griekenland is ! godzijdank kennen ze de weg naar lesbos (nog) niet…
    even terzijde (zie the sun on line) het britse slachtoffer was ooit mascotte van het engelse nationale voetbalelftal…

  2. Nee nee Bruno de britten hebben zich het zelf gezocht,hem doden was het zeker niet waard, bijna dood mss wel. Ik weet niet Bruno als je ooit een Amerikaanse defensie site het bezocht over hun buitenlandse bases, daarin beschrijven ze de cultuur de geschiedenis en de mentaliteit van dat volk waar ze TE GAST zijn en dat ze de gebruiken van dat land buiten de basis MOETEN RESPECTEREN. En als de britse toerist geen respect heeft voor een ander cultuur moest HIJ maar thuis bij ZIJN eiland blijven en niet de mensen van Laganas gaan lastig vallen. Wat ik wil zeggen is een een verwittigd man is er 4 waard.
    In hun geval nu 3 man.

  3. de all-inclusive formules doen er natuurlijk ook geen goed aan !

  4. was enkele jaren geleden de week voor kerst in tunesië (all-in doe ik dus nooit meer)… tientallen engelsen allemaal met krukken en rolstoelen tot de bar openging… alles aan de kant en zuipen tegen de sterren op ! om 10u ‘s morgens ging de bar open en om 9.30 stonden ze al aan te schuiven, zoveel keer als mogelijk per dag dronken worden was het motto ! ik zag zelfs een vrouw haar beklag doen omdat haar kinderen (hoooguit 15 j) geen alcohol kregen !

  5. Juist @Europa :”In Rome do as the Romans do!”.
    Men vroeg me eens wat ik zou doen als naar een land ging waar de vrouwen burka dragen . Ook burka dragen natuurlijk!

  6. Hm @Europa, het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat die Brit het zelf gezocht heeft. Iemand doden kan nooit goed gepraat worden. ‘t Is natuurlijk niet de eerste dronken Brit die om het leven komt in Griekenland (en het zal zeker niet de laatste zijn), maar dit keer is hij niet van een balkon gevallen, in zijn kots gestikt of onder een vuilniswagen terecht gekomen.

    Maar je hebt zeker gelijk: respect opbrengen voor je gastland is toch het minste dat je mag verwachten. Hoewel Britten met hun koloniaal verleden daar niet altijd in uitblonken.

  7. Maar @Europa, het zijn wel Grieken die het allemaal organiseren, de bars, de happy hours, de namaakdrank (‘bombes’), etc… moeten die dan ook het land uit? Enkele jaren geleden was er een ambtenaar die het allemaal wilde uitpluizen, en die werd door de parlementsleden van de streek zachtjes aangemaand zich er niet mee te moeien… Ik ben er zelf ook geweest, en toen de barman hoorde dat we Grieks spraken (ik was er met een Spanjaard)knipoogde hij en haalde hij een andere fles vanonder de toog…

  8. Ik ben zelf al op Zankynthos geweest en ik ergerde mij ook aan de Engelse toeristen en hun mentaliteit en onbeschoftheid. Het is één van de mooiste eilanden die ik heb bezocht, maar door deze ergerlijke toeristen zal ik waarschijnlijk nooit meer terugkeren.
    Lang leve de Griekse sfeer, de gezelligheid en authentieke dorpjes en het gastvrije volk! Stop met de omgeving te verkrachten voor de toeristen.

  9. toen ik op Mallia werkte in 88 was zo en ik hoor dat nog steeds zo is.
    Mooi die goedkoope tourisme . verder gaat het volgens de griekse ministers van tourisme de laaste 30 jaar in griekenland alles prima.
    zelfs de engelsen weten wat voor een bourdelo deze land is. en ze gedragen daar aan.
    Maar door had het niet gemoeten. aan mijn ervaring van de griekse taxi chauffers op platteland kan ik begrijpen wat voor een tsombanis zou deze man zijn.

  10. trouwens over dat soort turisme. toen ik op Kos werkte had ik veel klanten die zelf met hun yachten naar Kos vaaren. toen was al better om naar Bodrum te gaan omdat de servis better was ,ik weet niet of het nu better is ,en op Kreta de jaar daarna zag ik al de engelsen .
    De Grieken zelf willen en hebben gebracht dat soort gasten. op Kreta nog steeds op Zakynthos en ik weet niet waar ook nog.
    een triest geval. Jammer dat Geroulanos dat niet heeft opgelost maar wat zeur ik eingenlijk over. wat heeft ooit de griekse politici en matschapij voor probleem ooit opgelost.
    Γαμω την ατυχια μου.

  11. Ja re Bruno de dood had hij zeker niet verdient een goed pak slaag wel bij ons op Kreta zeggen ze om meel te malen heb je twee steenmolens nodig… en dat de moordenaar geen schuld treft, als ze daar iemand vermoorden zal dat niet voor niks zijn oog om oog tand om tand…

    @ Hans de Grieken kunnen ze moeilijk uit Griekenland zetten 🙂 en ja als de staat er niet aan mee wilt werken moeten de toeristen hun gezond verstand maar gebruiken en hun conclusies trekken.

  12. In mijn ervaring vallen de Britten nog steeds uiteen in 2 totaal verschillende klassen (“upstairs-downstairs”). Beter dan “beschaafde” Britten kan je je op vakantie niet wensen, en zij schamen zich even erg over de varkens uit hun land. Trouwens: “Oh oh Cherso”, “alle remmen los” en andere “hete kussen uit Salou” bewijzen wel dat elk land wel zijn zwijnen heeft…

  13. Precies @ Bertinos. Geldt ook Belgen, Duiters, en zelfs Nederlanders :).

    Wel eens naast een familie Thessaloniker tokkies gelogeerd? Zo moet de hel er ongeveer uit zien.

  14. idd.. de nederlanders(aso’s) kunnen er ook wat van ja. De britten spannen de kroon nog steeds met het comazuipen, zelfs de meisjes liggen op straat en kotsen hun eigen haar vol. Vechten lijkt altijd een vast onderdeel van de “lol”. Het is ook heel sneu dat de “beschermde” schilpadden stranden nog steeds overlopen worden en de nesten verstoord. Hierin licht toch echt de verantwoordelijkheid aan de griekse kant. Het is natuurlijk niet makkelijk voor eilanden.. ze moeten wel meedoen aan het massa toerisme, de zee is leeg gevist.. dus een andere vorm van inkomen – behalve toerisme- lijkt onmogelijk. Gelukkig zijn er nog genoeg eilanden die niet worden plat gelopen & ondergekotst door tokkies en britten. Mbt de steekpartij.. ik kan me heel goed voorstellen dat er met een dronken brit niet te praten valt doordat ze vaak agressief zijn en dus kom je een keer de verkeerde tegen.. in dit geval een taxi chauffeur. jammer dan, laat het een (harde) les zijn voor de aso’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *