Het mooiste eiland ter wereld

Oia bij valavond

… is Santorini, volgens de lezers van het toeristische magazine Travel and Leisure. Een toeristische opsteker voor Griekenland, mag je wel zeggen. Zelf heb ik nog niet echt zo veel eilanden buiten Griekenland gezien, maar binnen Griekenland bekleedt Santorini uiteraard een unieke plaats.

Eigenlijk is het eiland de rand van een vulkaan, met boven op de caldera (de vulkaanrand) 3 dorpjes met huisjes die op, onder, en door elkaar zijn gebouwd in een absoluut uniek architectonisch labyrinth.

De voorbije jaren heeft het eiland een exclusiever karakter gekregen, maar toch zijn er nog steeds oorpsronkelijke bewoners die bittere armoede hebben gekend.

In vroegere tijden hadden de bewoners nauwelijks drinkbaar water. Nu moet het water massaal met tankers worden aangevoerd zodat de tienduizenden toeristen kunnen douchen.

Mooie stranden heeft Santorini eigenlijk niet, maar ze hebben wel iets speciaals. Er is een “rood” strand, een “wit” strand (Vlychada genoemd, waar de stenen op het water dobberen), en “zwarte” stranden (in Perivolos, Kamari en Perissa).

De hele charme van Santorini bestaat er in hoe men er in geslaagd is om de totale vernietiging van een vulkaanuitbarsting te combineren met elegantie, kleuren en contrasten. Een boottocht in de caldera zelf, is onontbeerlijk. Midden in die caldera is er een groot zwart eiland dat steeds maar groeit: de lava blijft gestaag naar boven komen tegen een bijzonder traag tempo. Een paradijs voor elke fotograaf. Ik heb dan ook enkele foto’s online gezet: zie hier. Niet toevallig hebben we Santorini gekozen om te trouwen. Een dergelijk decor vind je nergens anders!

Santorini is bekend om zijn wijnen, die je nergens anders vindt: de Nykteri (zo genoemd omdat de druiven ‘s nachts werden geperst), de Assyrtiko, de Vinsanto (van zongedroogde druiven, met een zeer zoete smaak) en nog zo veel andere. Je kunt trouwens de wijnboeren bezoeken.

En om de maag te vullen: de overheerlijke tomaatjes van Santorini, de fava, de witte aubergines en de kappertjes.

Of Santorini het mooiste eiland ter wereld is, kan ik moeilijk zeggen, maar het is wellicht wel het mooiste eiland van Griekenland.

3 thoughts on “Het mooiste eiland ter wereld

  1. en er ligt een groot schip in de wateren van Santorini. is dat een onderwater zeedieren paradijs??
    ik heb nieks met droge eilanden. en zeker met plekken waar je niet weg kan rijden.mischien een trauma van 3 seizoenen op eilanden werken of omdat ik groot in Athene ben geworden?
    ik vind het nieks mooier dan bv Kavala.

  2. Inderdaad het mooiste eiland ter wereld, Amorgos (maar hou dit geheim)
    is bijna even mooi en duizendmaal rustiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *