Pyroscoop

Een nieuw Nederlands woord wellicht, maar ik neem aan dat het perfect te begrijpen is. Pyroscopio is een website van het Griekse WWF waar de bezoeker kan zien hoe veel bosbranden er zijn geweest per jaar, per streek, per oorzaak en zo meer. Ook wordt er getoond hoeveel oppervlakte in de vlammen is opgegaan.  Jammer genoeg is alles in het Grieks.

De gegevens komen van een studie van het Instituut van Mediterraanse Bos-Ecosystemen en Forest Products Technology van de Nationale Landbouwonderzoeksstichting en het WWF Hellas. Die studie is getiteld “Bosbranden van Griekenland: 1983 – 2008”. 1983 is niet toevallig gekozen: het is het jaar dat er voor het eerst gegevens werden bijgehouden die de oorsprong van bosbranden in kaart brachten.

De cijfers zijn duizelingwekkend. Op 25 jaar is er in Griekenland 1,3613 miljoen hectare bos in de vlammen opgegaan. Dat is ongeveer 1200 vierkante meter per inwoner van dit land, of 10% van de totale bosoppervlakte van Griekenland.

We herinneren ons natuurlijk nog wel de spectaculaire bosbranden van 2007 en 2008 (toevallig of niet de jaren dat Nea Dimokratia aan de macht was). Geloof nu niet dat er dit jaar geen bosbranden zijn. Nee, we krijgen elke dag wel berichten van 5 tot 10 bosbranden op de radio, maar die zijn gelukkig relatief snel onder controle. De oorzaken zijn bekend: herders die land afbranden zodat hun kuddes er nadien kunnen op grazen, grondspeculanten die hopen dat afgebrand land bouwgrond zal worden (deze oorzaak wordt steeds minder belangrijk), maar ook onachtzaamheid (mensen die brandende sigaretten weggooien – verstand komt niet met de jaren) of rondslingerend vuilnis dat door de hoge temperaturen vlam vat.

Blijkbaar zijn de motors van de helikopters terug in Griekenland (u herinnert zich het bericht dat er geen geld was om in het onderhoud van deze blushelikopters te voorzien) want de helikopters worden voortdurend ingezet om te blussen.

One thought on “Pyroscoop

  1. Dit jaar is er nog weinig brand rond athene geweest. Ik ben bij de vrijwillige brandweer en we houden het oostelijk deel van ymittos(boven glyfada, voula & Koropi) in de gaten. Tot nu toe nog geen brand maar augustus moet nog beginnen. Vaak worden branden gesticht rond augustus omdat het dan veel waait en de brand zich sneller verspreid. Helaas ben ik nu niet daar, door de crisis kan helaas geen geld verdienen en dus ook niet aanwezig zijn om te helpen met patroueren & blussen. Ik hoop nog steeds dat de nou eindelijk eens ophouden om hun eigen land in brand te blijven steken om nog meer illegale huizen te kunnen gaan bouwen. Gelukkig zijn er ook mensen die het wel aan het hart gaat en vechten voor natuurbehoud.. het zijn er alleen zo weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *