Biologisch vergif

En alweer een triest bericht wat betreft het milieu in Griekenland. Een televisiezender heeft ontdekt dat industrieel afval door een bepaald bedrijven wordt verwerkt tot bio-compost dat wordt verkocht aan boeren, zelfs in de biologische landbouw. Deze criminele praktijken zijn al sinds 2007 gekend, bij het toenmalige ministerie van Openbare Werken en Milieu, maar er is toen nooit wat aan gedaan. Enkel sinds 2009 is er actie ondernomen.

Verder hebben controleurs van het ministerie ontdekt dat de streek rond het meer van Yliki stilaan aan het veranderen is in een stortplaats van industrieel afval. Het drinkwater voor Athene komt uit het meer van Yliki.

Het is niet meteen duidelijk of het ministerie van Milieu hier wat aan gaat doen. Dat ministerie wordt nu geleid door een voormalig minister van Financiën die er vooral op uit is om zo veel mogelijk geld te innen via boetes op illegaal gebouwde woningen (en dat zouden er naar schatting wel eens 500.000 kunnen zijn in heel Griekenland). Dat mag dan wel nodig zijn om de inkomsten voor de staat te garanderen, maar is het dan niet belangrijk om de gezondheid van de bevolking te garanderen?

6 thoughts on “Biologisch vergif

  1. Er komt steeds meer skata naar boven hé? Stilaan zullen jullie toch wel gek worden van al die perikelen? Iedere keer denk je het kan niet erger. God weet wat er nog meer komt!

    Ik koop hier speciaal de biologische olie uit de Pelops………..zeg me niet dat dit tevergeefs is?

  2. En wat met het Karla meer dat zoveel gekost heeft om het droog te leggen en nu vullen ze het weer op met riolering ?
    Op de Pelion hadden we goed water terwijl in de stad men liever gebotteld water dronk maar nu zijn wij dit jaar ook overgeschakeld op flessenwater omdat er een sterke geur hing in het kraantjeswater ondanks twee filters.Wat me dan nog het meest stoort zijn zakken vol plastiek flessen die we weggooien en waar worden die gedumpt? Mijn geindoctrineerde lessen die ik in Belgie kreeg wat ecologie betreft , zitten er diep in.M’n man en ik ergeren ons dood over de waterverkwisting die we rondom zien : waterslangen laten openstaan tot het kostbaar vocht over de straat wegloopt,de kleine kanaaltjes waarmee men de tuinen kon bevloeien blijven droog , de beekjes die water van de berg afvloeiden staan blank,maar ondertussen staan de waterkranen volop open om de terrassen af te koelen of om auto’s dagelijks een douche te geven.
    Dat is het resultaat van een gemeenschap die plots met moderniteit ‘bezegend’ was en die niet snappen dat alles beperkt bruikbaar is.
    Ik was verheugd toen ik hoorde dat iemand compostbakken had voor z’n tuin en geen mest aankoopt. Maar zowat zouden ze meer moeten publiceren om de mensen wegwijs te maken dat er alternatieven zijn en daarbij kosteloos om hun tuinen te onderhouden.

  3. ela re Bruno. na Yliki gaat de water na de meer van Marathonas. daarna doen ze zo veel chloor er in dat alles van binnen in iedereen in Athene zo schoon zijn als de OK van een ziekenhuis.
    mijn nederlandse familie zegt direct dat de water in athene zo naar chloor stinkt.
    de oude Oulen, Οργανισμος Υδρευσης ΛΕκανοπεδιου weet hoe het chloor te doseren, met bakken vol.
    οσο για τον μαλακα με την Ολλανδεζα συζυγο, αστα και σ αυτο το υπουργειο σκατα θα τα κανει. και δεν ειναι και τοσο ωμορφος σαν την Μπιρμπιλω.

  4. Ik weet het niet, @Natasa, maar het zou kunnen dat het toch allemaal niet zo kosjer is als je zou denken. En wat de perikelen betreft: ik denk dat we het laatste nog niet gezien hebben.

  5. ik drink al enkele jaren geen kraanwater meer in Athene – al denk ik wel dat Tzimi gelijk heeft: het smaakt zo erg naar chloor dat het gewoon niet te drinken is… het belgisch water was heel wat lekkerder (maar er was er dan ook genoeg van, vooral uit de lucht)

  6. in somige supermarkets ,bv Carrefur verkopen ze ook Spa blauw,well 10 keer duurder dan bv Mitsikeli Aqua.als Belgen moet julie toch Spa drinken!!
    bedenk ook wat voor rotzoi en kadavers nog liggen rond de oevers van Marathon meer. oude reportages mischien toen nog Xardavelas jong was en dik bevriend met Dimaras en de star uit Florina Liannis, neef van dik bubbies Dimitra.Liani Papandreou ennoeite!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *