4.383.374

zo veel Grieken zijn er in Griekenland economisch niet-actief. Op een bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen, is dat echt wel een hallucinant hoog aantal. Volgens de Griekse statistische dienst staat het totaal aantal werklozen in mei 2011 (het duurt hier altijd even voor ze de gegevens klaar hebben) op 16,6%. In april 2011 was dat nog 15,8%.

Daarmee staat het totaal aantal werklozen (dat zijn dus enkel de mensen die officieel zijn ingeschreven als werkloos) op 822.719. Het miljoen komt stilaan in zicht. Officieus denk ik dat we de kaap van dat miljoen ondertussen al wel overschreden hebben.

Ik ben er zeker van dat er nog steeds heel veel mensen aan zwartwerk doen. Dat is een probleem dat niet opgelost geraakt. Evenals het probleem van het ontduiken van belastingen.

Het orgaan ter bestrijding van ecomische misdaden (SDOE in het Grieks) heeft de voorbije dagen een aantal inspecteurs op pad gestuurd naar de populairste toeristische oorden, om te zien in hoeverre de handelaars daar correct hun belastingen betalen. Het waren inspecteurs die speciaal vanuit Athene waren overgekomen, want de locale vertegenwoordigers van SDOE zijn waarschijnlijk niet 100% te betrouwen. In ruil voor een paar steekpenningen zouden die wel eens een oogje durven dicht knijpen.

Wat zijn de conclusies van onze Atheense inspecteurs? Op Rhodos werden 11 handelaars gecontroleerd. Alle 11 werden schuldig bevonden aan het overtreden van de takswetgeving. In Santorini werden 149 handelaars gecontroleerd; 115 waren niet in orde. In Mykonos werden er 140 onder de loep genomen, en 103 hadden overtredingen begaan. Op Paros waren 75 van de 116 handelaars in overtreding.

Wat voor overtredingen zijn dat dan? Het gaat om het geven van vervalste kasticketten. Kijkt u maar eens naar de ticketten die u krijgt. Kloppen die met wat u heeft besteld, op het uur waarop u dat heeft besteld? Andere handelaars gaven zelfs gewoon geen kasticketten. U kent het truukje wellicht; ze komen in een taverna met een bestelboekje en schrijven de bestelling op. De rekening wordt in dat boekje gemaakt en u gaat nooit met een kasticket naar huis. Daardoor kunnen de handelaren heel wat taksen omzeilen.

Volgens bronnen binnen het SDOE zijn velen van de gesnapte handelaars recidivisten, die in het verleden al vaker beboet zijn omdat ze zich niet aan de wetgeving houden, maar ze hebben nooit betaald. Misschien komen ze er nu niet zo makkelijk meer mee weg, want Griekenland heeft weer een groot “zwart gat” in de begroting. De inkomsten in het eerste half jaar van 2011 liggen beduidend lager dan wat gebudgetteerd was.

7 thoughts on “4.383.374

  1. Beslastingontduiking van handelaars en andere zelfstandigen is zeker niet goed te keuren maar die lieden werken,hebben meestal bedienden in dienst en hebben reeds taksen betaald op aankoop van waren . Ze zijn eigenlijk geen darren in vergelijking met al die ‘gehandicapten’ waar we dagelijks over horen of diegenen die pensioenen optrekken van lang overleden familieleden of al die jongeren die op de kap van hun ouders leven want de laatste tijd loopt dat de spuigaten uit .
    Onlangs zei een dame me dat ze al 25 jaar van pensioen geniet en dat ze ook bijdraagt aan de slechte toestand van GR.Voor het eerst dat iemand zo eerlijk iets toegeeft !
    En waarom niet eens serieus gaan snoeien in de geweldige regering uitgaven ?Dat ze eens bij zichzelf beginnen om het goede voorbeeld te geven . Misschien zal de doorsnee burger het ook ernstiger opnemen .De wedde van opa Papoulias is hoger dan die van Obama !

  2. Door de regio Sfakia in het zuiden van Kreta zou eens met de grove borstel moeten gegaan worden. Als je daar in bepaalde tavernes aan de uitgang van de drukbezochte kloof een kasticket durft vragen (in het Grieks), zeggen ze gewoon zonder verpinken in je gezicht dat ze geen kassa hébben!Elke dag in het zomerseizoen zitten die zaken bomvol met toeristen waarvan geen ene een ticket krijgt. Tel uit je winst; voor mij zijn dat echt geen kleine garnalen meer. En gezien de reputatie van de Sfakioten, zal er al een soort van Rambo-inspecteur aan te pas moeten komen om daar schoon schip te maken.

  3. @Bruno en @Jenny,hier is het niet veel beter hoor: als je op resto gaat en je de rekening krygt, gewoon ticketje durf dan btwbriefje vragen dan bekijken ze je of je van mars komt; personeel dat 12u en langer werkt, deels in het zwart omdat het interessanter is; sommige aperitieven die in Aldi gekocht worden en dan in duurdere flessen gegoten wordt; kappers die hun produkten in het buitenland kopen, zodoende geen factuur maar toch grote winsten maken, dokters/specialisten die vragen wat ze willen enz. enz. ik denk dat het een gegeven eigen is aan de mens dat beetje-veel- vals spelen met zijn inkomsten/uitgaven….een goede zelfstandige is een rijke,een bediende kan dat niet,daar zit het grote verschil, denk ik toch

  4. @Phyllis, het ontduiken van belastingen bestaat natuurlijk overal – en het zal wel een beetje de aard van het beestje zijn. Maar nergens gebeurt het op zo’n grote schaal als hier in Griekenland. En als er niets wordt aan gedaan, dan zal het hier alleen maar van slecht naar erger gaan. Je kunt als overheid de belastingontduiking nooit volledig onder controle krijgen, maar zoals het hier nu aan toe gaat, loopt het toch nog steeds de spuigaten uit.

    Tsja, en @Sandraatje, je zult als belastingsinspecteur maar naar Sfakia worden gestuurd.

  5. Vier en een half miljoen niet-actieve Grieken op een bevolking van 11 miljoen …. Beter is te kijken naar het aantal wel- en niet-actieven tussen de 15 en 65 jaar, dat geeft een beter beeld van het percentage werklozen binnen de beroepsbevolking. Het kan best zijn dat het aantal mensen boven de 65 relatief groot is.. Onder de 15 dacht ik niet, family planning is volgens mij wijd verbreid in dit orthodox-katholieke land ….

  6. Overigens, in mijn favoriete restaurants op mijn favoriete eiland krijg ik altijd handgeschreven rekeningen … Weet alleen niet wat ze met het boekje met kopieën doen na afloop ….

  7. ik dacht dat de cijfer boven op de schuld in euros is ,van iedere grieke en griekse kind die nog geboren moet worden de komende jaaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *