Financiële Speurhonden

Het lijkt echt wel menens te zijn met de financiële opsporingsdienst van het ministerie van Financiën. De SDOE ( Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) kwam vorige week al in het nieuws toen ze op de toeristische eilanden gingen zien wie er allemaal belastingen ontdook.

Dit keer zijn ze de bankrekeningen aan het uitpluizen van Grieken die grote bedragen op hun spaarboekje hebben staan. Ze gaan op zoek naar het zogenaamde πόθεν έσχες (pothen esches – de herkomst van het bezit). Dat is een term die wordt gebruikt wanneer men ziet dat iemand flink wat geld of roerend en onroerend goed bezit, terwijl dat niet kan worden verklaard door de bedragen die in de belastingsaangifte worden vermeld.

Zo zijn er een paar dokters gevonden die in hun belastingsaangifte een inkomen van 6,2 miljoen euro vermeldden (op zich al geen peulschil) terwijl er op hun bankrekeningen nog eens 11 miljoen euro meer stond. Ze zouden dus in totaal 17 miljoen moeten hebben aangegeven bij de belastingen en ze zullen dus nu moeten verklaren waar die 11 miljoen vandaan komen.

Verder heeft SDOE een astroloog gevonden die meer dan 4 miljoen euro op zijn bankrekeningen had staan (astrologie is een lucratieve bezigheid in het bijgelovige Griekenland – sommige astrologen zijn echte TV-sterren) terwijl hij niet 1 euro aangaf bij de belastingen; een kapper die 1,5 miljoen euro op de bank had, en eigenaars van een technisch bedrijf die niet konden verklaren waar de 16 miljoen euro op de bankrekening van het bedrijf vandaan kwamen. Tenslotte heeft men ook een eigenaar van een supermarkt op het matje geroepen want de 35 miljoen euro op zijn bankrekening, stemde niet overeen met het bedrag op zijn belastingsaangifte.

Het zijn bedragen waar je gaat van duizelen en waar je ook echt wel boos van wordt. Niet verwonderlijk dus dat Grieken gaan klikken wanneer hen weer wordt gevraagd om een fakelaki toe te stoppen of wat dan ook. De kloof tussen rijk en arm is obsceen groot en de onrechtvaardigheid wordt maar al te duidelijk.

Er zijn nog andere gevallen bekend bij de SDOE: een groot toeristisch bedrijf verhuurt luxevilla’s voor 15.000 tot 30.000 euro per week, maar geeft daarvan niets aan bij de belastingen. Integendeel: het bedrijf opende een filiaal in Londen en gaf de Griekse inkomsten aan als inkomsten uit het buitenland die dan op een Griekse rekening werden gezet.

Deze gevallen zijn enkel het topje van de ijsberg. Verwacht wordt dat er nog heel wat meer belastingontduikers zullen worden ontdekt, nu het bankgeheim is opgeheven en de financiële waakhond rekeningen mag gaan controleren. De vrije beroepen zullen nu worden gecontroleerd, alsook de universiteiten.

8 thoughts on “Financiële Speurhonden

  1. Zullen ze politici ook op de rooster leggen?:)
    Dat ze zich bezighouden met zulke duizelingwekkende bedragen komt maar meer dan normaal over.Op TV heb ik al een paar keren gehoord over zwartwerk van kapsters die aan huis gaan,tuinieren en poetsvrouwen die niet aangegeven zijn. Gaan ze zich met zulke pieteluttigheden bezig houden? Die mensen werken uit noodzaak en voor weinig geld .Ik hoop dat ze die niet gaan lastig vallen en de groten door de vingers laten slippen. Ze sloven zich een dag af voor max.50Euro terwijl een arts er meer verdient in 15minuten.Zouden die lieden zich ook niet aan een tarief moeten houden? Ik heb nog nooit 2x hetzelfde bedrag betaald voor eenzelfde onderzoek bij dezelfde arts.Komt het overeen met welk been ze uit het bed gestapt zijn ? Nu geven ze tenminste ontvangbewijzen.

  2. met als gevolg dat iedereen met geld, dit geld buiten Griekenland zal gaan ‘parkeren’

  3. Dat gebeurt sowieso al, @Sakis, maar naar het schijnt zouden de financiele speurhonden ook toestemming hebben om buitenlandse bankrekeningen van Grieken te controleren.

  4. Ook in Cyprus?
    Ik weet van bedrijven die een deel officieel loon in Griekenland uitbetalen en dan een stuk zwart op een rekening in Cyprus.

  5. In theorie wel @anna. Ik weet van Griekse bedrijven die een spook-filiaal of zusterbedrijf in Cyprus hebben en een deel van je loon vanuit het Griekse bedrijf betalen en de rest (taksvrij natuurlijk) vanuit Cyprus.

  6. Belgische banken hebben hun klanten in elk geval verwittigd dat ze info’s aan GR moeten doorgeven indien er vraag naar is.Nu zijn er echter nog financiele paradijzen voorhanden en die zijn zeker niet gewillig hun klanten aan te geven.
    Zullen het weer eens de kleintjes zijn die de rekening moeten betalen terwijl de ware fraudeurs altijd het net ontsnappen?

  7. Cyprus!!!αλλο μπουρδελο κι αυτο.

  8. hilarisch en helaas ook erg triest, en andermaal een teken dat wie echt gelooft dat Griekenland ooit een EU land naar noord-west Europees model zou worden erg dwaalt: de regering heeft de πόθεν έσχες uitgesteld voor onroerende goederen!! m.a.w: iedereen mag nog snel met zijn zwart geld huizen en gronden kopen zonder controle te moeten vrezen. Lachen, huilen, … niets waarschijnlijk: business as usual

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *