Voetbal dan maar een keer

Makis Psomiadis, voorzitter van Kavala

Laat ik het een keer over voetbal hebben. Het is een onderwerp waar ik weinig van af weet en waar ik ook helemaal niet in ben geïnteresseerd. Maar het volgende verhaal is wel smeuiig. Blijkbaar is het Griekse voetbal corrupt tot op het bot. Niet dat we daar van opkijken – het feit dat er zo zwaar wordt gegokt op de uitslagen van wedstrijden, zorgt er natuurlijk wel voor dat zoiets mogelijk wordt. Uit verschillende persberichten de voorbije maanden heb ik kunnen opmaken dat niet alleen de Griekse hoogste voetbalklasse door en door corrupt is, maar dat de kanker zich heeft verspreid naar zo wat alle lagen van de competitie.

Komt daar nog bij dat vele clubs moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden (ik meen wel begrepen te hebben dat de staat de kas van noodlijdende clubs bijpast – een onwaarschijnlijke praktijk).

In ieder geval is de voorbije maand duidelijk geworden dat Olympiakos Volos en Kavalas flink hadden gesjoemeld met de resultaten van hun wedstrijden in de eerste klasse. Hoe de vork precies in de steel zit, weet ik niet, maar er zullen wellicht wel steekpenningen zijn uitgedeeld, zodat Volos en Kavala hun wedstrijden konden winnen. Olympiakos Volos deed het zelfs zo goed dat het Europees ging spelen. Maar toen de zaak van de vervalste wedstrijden dus aan het licht kwam, moest er actie worden ondernomen. De Griekse voetbalbond nam een “zware beslissing”. Volos en Kavala moesten een aantal punten inleveren. Dat had weinig invloed en de regering was daar niet blij mee en beloofde om de zaak verder op te volgen. Ook UEFA kon er niet om lachen en verbood Olympiakos Volos om Europees te voetballen.

Vandaag kwam er nog een staartje aan de hele historie: de professionele sportcommissie heeft besloten om geen nieuwe vergunning te geven aan beide clubs, onder druk van de overheid, waardoor ze dus in feite naar de amateurstatus worden verwezen.

Dat is duidelijk niet naar de zin van de supporters van Olympiakos Volos, die op dit ogenblik relletjes veroorzaken in de stad en zelfs de kantoren van het regerende PASOK met stenen bekogelden. Het zal weinig uithalen.

Eigenlijk best wel een positief signaal dat de sjoemelende clubs niet zo maar langer ongestraft hun ding kunnen blijven doen. Als we nu ook nog eens de staatssteun aan de voetbalclubs introkken, dan zou het nog een stuk beter zijn…

5 thoughts on “Voetbal dan maar een keer

  1. Als je de voorzitters van voetbalclubs in beeld krijgt , dan snap je onmiddelijk in welke sport ze naar kampioenschap dingen !:):)
    GR is niet excusief in zulke praktijen want ook andere landen zitten met eenzelfde euvel en vooral ook Turkije maar tja,we zijn toch buren voor iets ?

  2. [IMG]http://i54.tinypic.com/2n6b21k.jpg[/IMG]

  3. @Bruno: het is vooral de Griekse tweede klasse waar zowat alle wedstrijden verkocht werden – de grote spil daar was de voorzitter dan Ilioupolis, een echte mafiapeetvader. Hij zit nu in de gevangenis. Ook twee eersteklasseclubs waren er rechtstreeks bij betrokken: Volos van voorzitter Beos (in de bak) en Kavala van Makis Psomiadis (nog op de vlucht nadat hij alle papieren en dus de schuld op zijn eigen zoon had afgewenteld). Het vervalsen van wedstrijden was niet zozeer om een beter klassement te krijgen: het diende om te gokken, in Griekenland, maar vooral bij de illegale bookies in Azie. Zo werd bv afgesproken dat ploeg 1 bij de rust 1-0 zou voorstaan en op het einde met 1-4 zou verliezen: dat levert goed op als je daarop gokt. Het onderzoek werd aanvankelijk gevoerd door UEFA, en op basis van die gegevens heeft de Griekse politie maandenlang telefoons getapt en uiteindelijk meer dan 80 mensen opgepakt.

  4. wat sterk wordt geloven is dat gezien Psomiadis kind van een priester is en conekties met Athos heeft ,dat hij daar verblijft nu.
    had je in een word kunnen beschrijven, Βοθρος.
    op de photo staan beide tortelduifjes , Beos ook een figuur apart.ik kan het niet beschrijven dat ik en hun grieken zijn.
    Nu is voorzitter van Olympiakos Volou ,Basilis Karras,heeft Beos van uit de gevangenis besloten.
    de twee werelden ,voetbal en nacht in samenwerking. Tha spaso koupes ,alloios tha spaso to kefali mou. maar ja ,er zijn zo veel malakes dat achter zulke mensen staan.

  5. klopt het dat afgelopen nacht niet alleen vuilnis bakken maar ook winkels zijn afgebrand op Volos??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *