Evros staat in brand

Ik heb deze zomer nog niets geschreven over bosbranden, maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen waren. De hele zomer door zijn er kleinere branden geweest, die gelukkig vrij snel onder controle waren. Er waren een paar gebieden waar de branden hardnekkig waren en waar er vermoedens waren over brandstichting. Zo heeft het regelmatig gebrand in de buurt van Ioannina en Zakynthos. Op Korfoe zijn er zo wat 30 branden geweest eind juli – begin augustus, en het bleek dat daar een pyromaan aan het werk was geweest.

Maar verder is alles nog min of meer binnen de perken gebleven. Bosbranden kun je sowieso niet vermijden. Maar sinds een paar dagen woedt er een zeer grote, ernstige brand in het noordoosten van Griekenland, in de streek rond de rivier Evros. Het is daar nog een zo goed als ongerept natuurgebied en de brandweer krijgt er maar geen greep op de brand. Sinds gisteren is er in het gebied de noodtoestand afgekondigd en in de buurt van Lefkimi zijn er al dorpen ontruimd. Griekenland heeft hulp gevraagd aan de buurlanden om de brand onder controle te krijgen.

Ondertussen zijn er al meer dan 3000 hectare in de vlammen op gegaan. Hoe ernstig de situatie is, ziet u op onderstaande video. 

9 thoughts on “Evros staat in brand

  1. Ik herinner me niet meer wanneer er eens russische hulp gekomen is met vliegtuigblussers en dat was waarlijk effectief in vergelijking met de Canadairs en de helicopters.’k Wou dat die weer eens zouden komen opdagen want er is grote nood aan.

  2. Was dat niet in 2007? Met de historische bosbranden?

  3. Ja inderdaad: in 2007 oa in Areopolis.Tot in België was het dorp opeens bekend! Russisch toestel was Beriev 200.

  4. Ach, zonde van dat mooie natuurgebied waar nog zeldzame dieren en planten leven!

  5. vaak hebben wij bosbranden waneer de winden hard waaien. in zulke situaties is het moeilijk voor vliegtuigen ,naast het feit dat een vliegtuig een zee of een grotere meer nodig heeft om water bij te tanken. de kanadairs zijn ze heel oud somigen al sinds 1975 in gebruik . in al de jaaren ,en zekere na dat ze veel geld hadden betaalt om ze te huren ,griekenland had in de basis uitrusting in het brandweer systeem enkele helikopters moete hebben. ik zeg nieks over het feit dat onze leger met zijn Sikorskyw dat werk ook kan doen, maar de brandweer had zeker een paar Scorpions moete kopen.deze kunnen desnoods al de zwembaden van de lamogia ook leeg zuigen.
    http://www.youtube.com/watch?v=UCfho4JGpeU

  6. Betreffend je Tweet over Pamboukis schijnt toch wel iedereen ermee akkord te gaan dat GR een ministerie van zeevaart nodig heeft .We zitten met zoveel onzinnige instanties waar men zou kunnen snoeien maar dan toch niet in zo’n vitale bron van inkomsten ?

  7. Misschien wordt het tijd om Griekenland toch maar gewoon in te lijven bij Rusland? Ivan Savvidis zal wel helpen. Die krijgt ongeveer alles gedaan, zelfs dat de Turken 1x per jaar Soumela heropenen.

  8. de Turken weten waarom Soy Mela (Soy Mela= Stoy Mela= op de berg Melas)open doen, heeft met Ivan weinig te maken.De Grieken zou aardiger tegen de Russen moeten zijn Ivan of geen Ivan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *