Verontwaardigden terug uit zomerreces

De tenten zijn verdwenen. Weinig wijst er nog op dat er hier zware rellen waren uitgebroken de laatste dagen van juni. Hier en daar zie je nog wel gebroken marmer, en vooral heel veel graffiti. Maar het Syntagmaplein draagt nog wel de sporen van de verontwaardigden die er wekenlang hebben gekampeerd.

Na het goedkeuren van het middellange termijnprogramma in het Griekse parlement, was het behoorlijk stil. De interesse van de buitenlandse journalisten richtte zich op andere oorden, waar zich zeker ook belangrijke gebeurtenissen aan het afspelen zijn.

En natuurlijk was het zomer. Het is natuurlijk geen pretje om op het Syntagmaplein te zitten in volle zon bij meer dan 35 graden. Maar de roep van het strand was sterker dan de roep van de revolutie. Ondanks het feit dat de Grieken dit jaar heel wat minder vakantie namen dan de vorige jaren, was er toch te weinig kritische massa om de beweging van de verontwaardigden tijdens de zomer levend te houden.

Niet dat het daarom afgelopen is: diverse groeperingen op verschillende sociale media (zou Papandreou net als in Groot Brittannië overwegen om  deze kanalen ook hier te verbieden in tijden van sociale onrust?) hebben al aangekondigd dat er vanaf zaterdag 3 september weer met hernieuwde kracht acties zullen volgen. De verontwaardigden zullen weer de straat op komen.

Dat 3 september als aanvang van nieuwe acties werd gekozen, is niet toevallig. 3 september is een symbolische dag: het is de dag (in 1843) waarop het Griekse leger in opstand kwam tegen toenmalig koning Otto en een grondwet eiste. Het is eveneens de dag (in 1974) waarop Andreas Papandreou (de vader van de huidige premier) de Panhelleense Socialistische Beweging PASOK opricht.

Op 3 september 2011 zal ook de Internationale Beurs van Thessaloniki (nu ja, internationaal: buiten het gastland Servië denk ik niet dat er 1 stand van een buitenlands bedrijf op de beurs staat – het draait zoals gewoonlijk nog steeds om de openbare sector) van start gaan. Het is niet uitgesloten dat de verontwaardigden in de tweede grootste stad van Griekenland ook van zich zullen laten horen.

Bij de overheid zit de schrik er in ieder geval al goed in. Er is een waterkanon aangekocht (kostprijs: 400.000 euro) en 2 grote afsluitingen (kostprijs: 55.000 euro elk) zoals die worden gebruikt door de Compagnies Republicaines de Sécurité in Frankrijk.

One thought on “Verontwaardigden terug uit zomerreces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *