Terug naar school, met een lichte boekentas

Moustakas een bekende Griekse winkel voor Boeken, Tassen, Schoolmateriaal - Moustakias (de besnorde) heeft geen boeken

De eerste schooldag voor de Griekse leerlingen is morgen. De leerkrachten zijn al sinds 1 september op post, maar begin september worden de herexamens gehouden en wordt er nog geen les gegeven.

U weet dat het onderwijs in Griekenland openbaar is, en dat het dus wordt georganiseerd door de Staat. Dat betekent dan ook dat de Staat verantwoordelijk is voor de boeken die worden gebruikt in het onderwijs. En dus ook voor de inhoud van die boeken. Daarover kun je een heel filosofisch betoog beginnen, maar dat is hier niet de bedoeling.

De leerboeken worden elk jaar aan de leerlingen gegeven – ze worden hun eigendom. Elk jaar moeten nieuwe boeken dus opnieuw worden gedrukt. Wat gebeurt er dan met de oude boeken? Veel leerlingen verbranden die op de laatste schooldag in een soort van ritueel. Kost handenvol geld en ik heb een suggestie voor de heer Papandreou: verhuur die boeken aan de leerlingen. Als de boeken op het eind van het jaar ongeschonden terugkeren, krijgen de leerlingen hun geld terug.

Maar goed, boeken worden dus niet verhuurd. Er zijn redenen waarom dat niet het geval is. Elk jaar opnieuw boeken drukken, zorgde voor werkgelegenheid. Meestal werd het drukken van die boeken uitbesteed aan een bedrijf dat erg goeie relaties had met de partij die aan de macht was. Dit jaar ging het echter anders. De overheid zou gaan besparen en er werd een openbare uitbesteding uitgeschreven. Het bedrijf met het beste aanbod zou de boeken mogen gaan drukken. Probleem was dat de hele procedure van die aanbesteding veel te laat was gestart. Het papier om de boeken te drukken was veel te laat besteld. Ondertussen namen de verantwoordelijken van de procedure ook nog eens vakantie, waardoor men eind augustus zag dat de nieuwe schoolboeken nooit op tijd zouden klaar geraken.

Wat nu? Morgen zal het schooljaar beginnen en vele leerlingen zullen in plaats van boeken een stapel fotokopieën krijgen. In geval die niet volstaan, krijgen ze ook nog eens DVD’s met de leerstof. Dat veronderstelt natuurlijk wel dat de leerling een computer heeft om die DVD’s te bekijken. En het ministerie heeft nog een back-up plan! Dat heet Digital School: alle leerstof is op de site van het ministerie terug te vinden. Geen slecht initiatief. Als je in Finland woont. Hoeveel procent van de Griekse schoolgaande jeugd heeft toegang tot het internet? En hoeveel scholen? Er worden heel wat vragen gesteld bij de werkbaarheid van de voorgestelde oplossingen.

En het kostenplaatje? Al die fotokopieën zijn natuurlijk niet gratis, om niet te spreken van de DVD’s. En de boeken zullen sowieso worden gedrukt. Dus het geld dat is uitgespaard met de openbare aanbesteding, wordt nu gespendeerd aan deze back-up oplossingen. We zullen het er maar op houden dat dit de kinderziektes zijn van een overheid die niet gewend is om met openbare aanbestedingen te werken? Of is het toch maar weer een voorbeeld van slechte planning en gewoon domheid?

 

14 thoughts on “Terug naar school, met een lichte boekentas

  1. Alle (stedelijke) Griekse scholieren hebben toegang tot internet… om te gamen 🙂

  2. ze hebben allemaal een dvd speler thuis. anders waar draaien ze al de dvd van de pakistanous??
    krijgen ze ook de nieuw dvd van Julia te bij??

  3. Oh @Bertinos , NU snap ik waarom we in dorpen met zulke mankele Internet lijnen zitten!Zouden de
    scholieren ook ‘s zondags morgens al hun getuig zitten op te laden en ons zonder stroom laten?:)

  4. Laat die stedelijke tussen de haakjes maar gerust weg, @Bertinos; die internetspelletjes zijn doorgedrongen tot in de bergdorpen; als het niet bij hen thuis is, dan toch zeker in het plaatselijk internetcafé.

  5. Ze zitten naar het schijnt zodanig veel op internet te downloaden dat de muziek-, CD- en DVD-winkels in Griekenland het zeer lastig hebben om te overleven. @GAP: voorwaar een onvermoede inkomstenbron: boetes op online piraterij 😀

  6. De reclame van internetaanbieders liegt er trouwens ook niet om: downloadt alles wat je maar wil, wanneer je maar wil. En mocht het dan nog verboden worden, gaan ze dan ook de Nigerianen, Paki’s en anderen oppakken die piraten CDs en DVDs op straat verkopen?

  7. ze zijn dit jaar zelf nog niet op het idee gekomen om de leerlingen te vragen alle boeken van vorig jaar naar school terug te brengen zodat die opnieuw uitgedeeld kunnen worden,dat zou al een stap in de goede richting zijn.

  8. @Sara, die boeken hebben ze wellicht verbrand in een jaarlijks ritueel op de laatste schooldag.

  9. Naar het schijnt is er in een school in Keratsini een doos aangekomen vol met porno DVD’s ! De telefoonconversatie tussen een lerares van de school en het ministerie van onderwijs kwam op de radio .De telefonistes gaven het geval door aan de minister die over ‘provocatie’sprak (typisch nietwaar) en dan is beginnen dreigen dat het confidentieel moest gehouden worden . Nu even afwachten of het een stunt van Ellinofrenia is of waar gebeurd !:)

  10. Δεν το πιστευω Τζενι, οτι εστω μια στο εκατομυριο να το πιστεψες;;;
    α! και ο Κανταφι ειναι στην ελλαδα , μεταφιεσμενος ως Μιμη.μια παλια του φιλεναδα.

  11. Hier in GR kan van alles gebeuren @Tzimi en ik ben nog altijd een naieve Vlaming en doorweekte griekse die overal en alles iets achter zoekt !:)
    Ik denk dat schoolpersoneel toch wel gaat voorzichtig zijn want je weet nooit dat de stunt voor waar herhaald wordt !:)

  12. op het net iedere middag op realfm. als je de stem van Apostolis leert ,dan weet je het .
    en om 12 uur op radio 9 ,de echte Tzimis Bazoukas,of well Tzimakos.

  13. komt oop een Top 10?? cds van de beste leerling word platinum??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *