Lambrakis

Vandaag is het 56 jaar geleden dat Grigoris Lambrakis overleed aan verwondingen die hij opliep bij een aanval van 2 extreem rechtse figuren. Wie was eigenlijk die Grigoris Lambrakis en waarom werd hij aangevallen door rechtse extremisten? Lambrakis was vooreerst een athleet, en meer bepaald een verspringer, die lange tijd Grieks nationaal recordhouder was.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij erg actief in het Griekse verzet en na de oorlog was hij werkzaam aan de universtiteit van Athene als gynaecoloog. Hij hielp de armen en had linkse sympathieën, wat destijds erg verdacht was in Griekenland. Hij was bovendien ook een pacifist.

lambrakis-grigorisIn 1961 richtte hij de Commissie voor Internationale Detente en Vrede op. Hij was ook vice-voorzitter van deze organisatie en organiseerde vaak protestmarsen. Zo hield hij op 21 april 1963 hield hij een Eerst Pacifistische Mars van Marathon naar Athene. De politie trad hardhandig op en arresteerde vele betogers (onder wie ook Mikis Theodorakis). Lambrakis was echter parlementslid en genoot onschendbaarheid. Hij zette de mars in zijn eentje verder en de foto die daar van werd genomen, is zeer bekend in Griekenland.

Een maand later, op 22 mei 1963, werd hij neergeknuppeld door 2 rechtse extremisten en op 27 mei bezweek hij aan zijn hoofdwonden. De zaak werd onderzocht door 2 onderzoeksrechters die een verband vonden tussen de politie en de rechtse extremisten. Ze werden vervolgens geschorst wegens hun eerlijkheid. Een van hen, Christos Sartzetakis, zou later nog president van Griekenland worden.

Als Grigoris Lambrakis u nu nog niets zegt, dan kan ik u alvast er bij zeggen dat heel veel straten naar hem zijn vernoemd (weliswaar na de val van het Kolonelsregime). Er zijn talloze straten met de naam Grigoriou Lambraki.

Verder heeft de bekende Griekse regisseur Costa-Gavras een film gemaakt over de gebeurtenissen (hij staat sowieso bekend om zijn politiek geinspireerde films). “Z” heeft talloze prijzen gewonnen (o.a. Oscar voor beste buitenlandse film in 1969). De titel “Z” verwijst naar de graffiti die overal in Griekenland te vinden was na de dood van Lambrakis: “Ζει”, wat zoveel betekent als “hij leeft”.

3 thoughts on “Lambrakis

  1. Ik zoek reeds zo’n 25 jaar en kan tot op heden “Z” van Kostas Gavras jammer genoeg nergens vinden.

  2. De DVD zat een tijdje geleden bij een krant @Flupke. Wil je een kopie?

  3. Amanaman, na 40 jaar wordt de film een ietsiepietsie publiek goed in GR? Jawadde, als dat geen Fortschritt is zeg!

    In videotheken vallen ze uit de lucht @Bruno, als ik er naar vraag, maarja, Fellini bv. eva. kennen ze ook niet. Je moet vooral niet lastig doen en gewoon een Rambofilm huren zoals iedereen. Vraag naar een Japanse film en ze schoppen je buiten wegens vloeken in onverstaanbare talen. Enkel kommerciele snert is te krijgen. Kultuur is veboden ahw.
    20 jaar geleden praatte je over een film VAN een regisseur.
    Nu praten ze over een film zonder scenario, MET een half mislukt zangeresje zonder stem wat niet kan akteren in de hoofdrol. Niemand weet wie de regisseur is van dergeliijke Troep.

    ‘Zi’ werd ook geroepen op de begrafenis van de eveneens vermoorde Alekos Panagoulis.

    Als je me een kopie zou kunnen bezorgen zou ik dat heel erg fijn vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *