De liederen van het vuur

Het was een weekend vol muziek: gisteren nog een optreden van Michalis Tzouganakis en vrijdag een gratis optreden van het Orkest van Mikis Theodorakis met medewerking van een aantal bekende zangers. Dat optreden werd gehouden op de terreinen van de oude luchthaven van Athene – Hellinikon.

Zoals u weet staan er op die terreinen verschillende stadions van de Olympische Spelen weg te roesten. Tijdens de Special Olympics zijn sommige er van nog een keertje gebruikt, maar eigenlijk staat het er verder niets te doen.

De vorige regering had een absurd plan opgevat om van de oude luchthaven het grootste park van Europa te maken (ach, wat hebben we toch gelachen met de regering van Kostas Karamanlis), maar het is duidelijk dat daar niets van zal komen. Een paar maanden geleden heeft de emir van Qatar (hij die nu ook het grootste deel van Alpha Bank en Eurobank in handen heeft) blijkbaar een aantal miljard in Hellinikon geïnvesteerd. Wat hij er precies mee gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk, maar het ziet er naar uit dat er peperdure hotels gaan komen, en een jachthaven. Enkel voor de stinkend rijken, wellicht.

Nu heeft Mikis Theodorakis zich tegen die verkoop verzet en het optreden van afgelopen vrijdag was om dat protest klank bij te zetten. De kustgemeenten Alimos, Glyfada, Elliniko steunden de actie.

Ik kan wel respect voor Theodorakis opbrengen, maar ik kan hem niet altijd volgen. Hij wil nu dat de regering zich houdt aan de belofte van de vorige regering om een park aan te leggen en hij wil niet dat Hellinikon wordt verkocht. Tsja, je kunt daar natuurlijk actie voor voeren, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand logisch gezien verwacht dat er iets met de oude luchthaven zal gebeuren als de terreinen niet worden verkocht. 7 jaar staat alles daar te verkommeren, waarom zouden ze er nu iets mee doen? En sinds wanneer houden politici in Griekenland zich aan beloftes van een andere partij? Maar goed, de actie werd ook aangegrepen om te protesteren tegen de volledige uitverkoop van Griekenland.

Om eerlijk te bekennen: wij zijn naar het optreden geweest voor de muziek en niet voor de actie. Ik vind dat er op dit moment belangrijker dingen zijn om tegen te protesteren.

De muziek die te horen was, waren voornamelijk de “Liederen van het vuur” – die werden gezongen net na de val van de junta in 1974. De slogan “Psomi, Paideia, Eleftheria” (brood, onderwijs, vrijheid) was constant te horen. Voor de meeste Grieken is de huidige regering niet meer en niet minder dan een junta.

5 thoughts on “De liederen van het vuur

  1. Wel @Bruno, dat is één van mijn dromen die ik nog koester: naar een concert van Theodorakis in Griekenland zelf te kunnen gaan! En inderdaad, je kan –terecht m.i.- bedenkingen hebben bij de huidige acties van Mikis (het doet me denken aan de Belgische P.V.D.A. die op elke betoging nog met een megafoon op een kamionet slogans uit de jaren ’60 scandeert), maar voor de muziek en de daarbij horende achtergrond: hetgeen deze muziek in het verleden voor Griekenland heeft betekent, zou ik dat eens live willen meemaken! Ik hoop dat deze droom voor mij ooit werkelijkheid wordt. Voor mij blijft hij een grote meneer!

  2. @Roosje, Theodorakis zelf was in het begin wel aanwezig, maar hij zit nu wel in een rolstoel (hij is ondertussen dan ook al 86) en zingen doet hij niet meer. Maar als je ‘m hier nog wil zien, zul je je wellicht wel moeten haasten.

  3. Oh maar, daar maak ik me geen illusies rond (zingen is trouwens nooit zijn sterkste kant geweest ;-)). Ik neem genoegen met een concert van zijn Orkest of eender welk orkest dat zijn composities ten gehore brengt. Alleen al zijn liederen en symfonieën eens live te kunnen horen, zou mijn droom in vervulling doen gaan.

  4. Ουδεις αναμαρτητος. De reuze heb ik gezien van dicht bij. in het Pallas ,vlak bij Syntagma. en Manolis Glezos ,was ook daar. hij is niet altijd te volgen en zeker niet alatijd om met hem mee eens te zijn.dat heb ik met Mimis ANdroulakis ook. al lange tijd heeft een econoom hem echt ,ik citeer, ,Androulakis is een malakas, (oeps,i did ik again).iedereen heeft een slechte moment in zijn leven.maar hij heeft nog al wat muziek geschreven toch? en het is een plezier om naar hem te luisteren.
    maar zeker zo belangrijk om iedere word te begrijpen van de texten die hij gebruik.
    op dat concert van Lazopoulos met Basis en Glykeria was ook ,voor dat hij minister president werd.maar goed ,deze dagen zing ik het volgende mooi lied. het refereert een iemand die niet opkwam ,bij de parea, hij was gearesteert ,5 jaar gevangenis, en die persoon die ging informatie krijgen, 4 jaar gevangenis, om in de sfeer te komen van de 17 november binnenkort.
    text van een bekende van mij ,muziek van een bekende van iedereen
    http://www.youtube.com/watch?v=Ib45nBVOFvc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *