Roven, stelen en moorden

De laatste tijd gaat het enkel nog over de economie en de Griekse crisis, maar de menselijke factor blijft wel eens buiten beschouwing. Neem nu de toename van de criminaliteit. Dagelijks horen we berichten dat er weer eens een winkeltje is overvallen, of dat een gepensioneerde thuis is overvallen en nadien neergeschoten. Het gaat over onwaarschijnlijk brutale misdaden. Wie breekt nu in godsnaam binnen bij een 80-jarige om die te beroven en nadien neer te schieten?

Maar dat is wel het soort dingen die we regelmatig horen. Iemand wordt beroofd, we hebben het over bedragen van 100 euro, en wordt nadien neergestoken of neergeschoten.

Vorig jaar was het zo erg niet, maar toen zagen we nog regelmatig patrouilles van de groep DIAS, de politieagenten die per 2 op een motorfiets de stad doorkruisten (herinnert u zich nog de 3 jonge agenten die 7 maanden geleden werden neergekogeld?). Dat is flink teruggeschroefd. Niet omdat er bij DIAS ontslagen zijn gevallen (hoewel dat natuurlijk nog kan komen), maar wel omdat er van de 1300 motorfietsen die de groep heeft, ongeveer 700 moeten worden gerepareerd. Daar is echter geen geld voor. Dus moeten ze het met ruwweg de helft van de motorfietsen doen. De agenten die zo de straat niet op kunnen, worden overgeplaatst naar andere afdelingen (niemand weet precies waar).

Met als gevolg dat de straatcriminaliteit alsmaar groter wordt.

18 thoughts on “Roven, stelen en moorden

  1. Het is toch wel opvallend dat zelfs op straat er geen politieagenten te bespeuren vallen.Ik had het niet bepaald opgemerkt maar buitenlandse bezoekers wel.Zou het leger niet wat kunnen patrouilleren of valt dat niet onder hun bevoegdheid in een ‘democratische’staat ? Legerdienst is nog altijd verplichtend en aanwezigheid van een uniform zou toch al wat zekerheid kunnen opbrengen . Waarlijk , mensen zijn bang geworden en niet zonder reden.

  2. Oei, Jenny, militairen op straat? Dat kan als olie op vuur werken. Er is niet veel nodig om het gevoel te geven van een militaire staat (dictatuur?).

    Een verhaal dat mijn schoonouders meebrachten! De zoon van een buurvrouw werkt in een restaurant in Chalkidiki maar moest zich nu gaan aanmelden voor zijn dienstplicht. Hij kreeg als antwoord, blijf nog maar even weg want we hebben geen geld voor miliciens. Jij hebt tenminste nu nog een job! Wij kunnen zelfs geen eten aanbieden.

  3. Als agenten telkens in grote ingeschakeld worden om stakers van plunderingen en vernielingen af te houden, blijft er weinig tijd over voor het normale werk.
    Wie organiseert al die rellen, wie heeft er belang bij?
    In Ierland knarsetandt men en gaat met dubbele ijver aan het werk om de crisis te boven te komen.
    In Griekenland weigert men te geloven dat de geldstroom uit het buitenland ooit kan stoppen.

  4. De grieken moeten eerst zien en dan pas zulen geloven dat de geldkraan dicht is.moet altijd toch een ongelovige Thomas zijn. grieken zijn niet ieren.
    de politie had het vanmiddag weer druk. met 4 a 5 mensen tegen een en ook nog al op de grond.
    Ik denk ook dat de leger zou het better doen. die zou misschien sneler aan de kant van de volk staan. ik wou graag zien de eerste tank die de Vouli binnen rijdt.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nmDnT5dRzCc

  5. Voila @Tzimi , dat is wat ik bedoel: laat wat soldaatjes in sjiek uniform paraat langs de weg staan .Het uniform is al genoeg om gemoederen te kalmeren want het zijn een aantal onruststookers die alles overhoop halen.
    Als er geen geld is om militiens eten te geven,schaf dan het leger af , bestel geen dure wapens meer die tot niks dienen en de jongens die dan toch dienst doen (verloren tijd voor een jonge man), laat ze dan wat zinnens doen.
    Alles loopt uit de hand , GAP is afgedaan zegt men , hij is uitgeput ,IMF dringt aan op organisatie maar de leiders zijn aan de bedelstaf toe !Behalve de bevolking uitputten roert er niks in dit land en het verdient beter!

  6. @Tzimi, prosèchies, de schrik zit er in Europa in: het leger begint zich te roeren in GR, en dat brengt ook herinneringen op aan de legerinterventie in Turkije. Met dat verschil, GR, is geen moslimland, zit in de EU en ook in de vermaledijde EU-zone. EU zal GR niet in de steek laten, uit eigen belang.
    Maar, en? , ik hoop toch dat geen enkele Griek heimwee heeft naar de kolonels jaren 70?
    En dan is de vaststelling: wanneer de bevolking uitgeperst wordt, de middenklasse het (financiële) gelag betaalt, dan zijn de jaren 30 echt niet ver af…
    Dit alles gaat regelrecht in tegen de Europese gedachte. En GR is en blijft een belangrijk EU-land.
    @Christe, waar is dat restaurant in Chalkidiki?

  7. Ik vrees dat de Europese gedachte begint uiteen te vallen.Er duikt heimwee op naar de oude nationale munteenheden .Daarbij is GR niet het enige land waar de bevolking op straat komt maar dit land lijkt voor zondebok te dienen en het voorbeeld hoe het NIET moet.

  8. http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/110929c.html

    Heb je het ooit zo zout gegeten?GR stelt prioriteiten en koopt(met een Amerikaanse grant)op korte termijn 400 Abraham tanks.Terwijl de mensen in de straten lopen te verrekken van de honger.

    Voorbereiding op burgeropstand en/of samen met Israel( ook Abraham tanks) tegen Turkije?Ax de militairen zijn nooit weggeweest!

  9. http://thetyee.ca/Opinion/2011/10/05/Europe-Arm-Dealers-Take-Down-Greece/

    @Bruno.Ik begrijp je “niet in de Engelse taal”-beleid niet.(Je zou internationaal heel hoge ogen kunnen gooien en Griekenland een grote dienst bewijzen).

    Noch waarom deze en de bovenstaande door mij aangedragen link niet op het blog-nivo kunnen komen.Verder dan een tweet of een genegeerd stukje informatie komt het niet.Jammer!

  10. @Aleko, als ik in het Engels ga beginnen bloggen, loop ik het risico om de lezers die me al 6 jaar volgen, kwijt te spelen. En ik weet niet in hoeverre er nieuwe lezers zouden bijkomen. Ik vind het wat moeilijk – de toon van de blog is sowieso al veranderd, maar in een andere taal zou het hele karakter van de blog wel drastisch omslaan, denk ik.
    En wat betreft het volgen van alle links en zo meer: het blijft al bij al een hobby – het kost me sowieso al behoorlijk wat tijd om alle artikels over Griekenland te lezen, laat staan dat ik er overal zou over kunnen bloggen. De voorbije week moest ik mijn dagtaak nog zien te combineren met ondersteuning van de radio- en tv-ploeg van de staatszender van mijn vaderland – 16 uur per dag – dan blijft er weinig over voor andere dingen.
    Maar indien iemand zich geroepen voelt om mee te bloggen met mij, is dat meer dan welkom. Geen democratie hier, maar wel laocratie! Ik kan een apart accountje aanmaken voor iemand die dan toegang krijgt tot de blogsoftware en ook dingen kan gaan publiceren. Het hoeft hier geen one man show te zijn, wat mij betreft.

  11. hou het, of probeer het, toch maar zelf in de hand bruno !

  12. Ik ben het helemaal met Rene eens, Bruno; je blog is perfect zoals die nu is en je tweets zijn een uitstekende aanvulling(die over Pavlopetri vandaag deed m’n hart sneller slaan!). Ik vrees dat met meerdere bloggers het al snel een onoverzichtelijk boeltje zal worden. Als iemand iets kwijt wil, kan die dat toch in een commentaartje schrijven? Ik geloof dat haast iedereen ook alle reakties leest (doe ik toch) en op die manier ook de andere links ziet.

  13. Tzimi, de Belgische kranten staan ook vol van dergelijke excessen en misdaden: moorden, verkrachtingen, mishandelingen, kindermishandelingen, … Is niet alleen in de Griekse maatschappij maar spijtig genoeg overal aanwezig.

    Impulsief zou ik zeggen dat je zulke mensen ondersteboven moet ophangen en langzaam villen want een straf van 5, 10, 20 of hoeveel jaren dan ook heelt niet de wonden van dat gezin. Geen enkele straf doet dat!

  14. ik weet het , en ik had liever gezien dat het niet zo ver was gekomen. ik hoor over verkrachtingen op scholen tijdens de bezetingen van deze scholen . het is moeilijk te begrijpen. groot geworden in een athene waar van af april tot eind september op balkon sliepen en op slot deeden wij nooit.jaaren lang op het dorp lieten wij de autosleutels zelf op kontakt.
    ik weet het, περασμενα μεγαλεια και διηγοντας τα να κλαις….

  15. In onze buurt is het erg snel veranderd.Wij deden ook niet op slot @Tzimi tot nu de laatste tijd.
    Bij onze achterbuur is 3 maal ingebroken , bij ons trouwens ook en nu hoor je overal alarmen.
    Ik heb het moeilijk met angst te leven en blijf onvoorzichtig zijn en daarom heeft m’n eega de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.De oudere generatie was ook erg achterdochtig omdat ze ook een gevaarlijke periode meegemaakt hebben maar herinner me niet wanneer.Weet jij misschien iets meer ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *