Vuilnisoorlog

Bijna 2 weken is het geleden dat hier nog een vuilniswagen voorbij is geweest. Het vuilnis begint zich hier enorm op te stapelen en het gevaar voor ziektes en epidemies begint een realiteit te worden, volgens wetenschappers. Maar de arbeiders bij de vuilnisophaaldiensten blijven hardnekkig staken.

Dat leidt er toe dat sommige burgemeesters aan het kijken zijn om privéophaaldiensten in te schakelen om het vuilnis op te halen, natuurlijk flink tegen de zin van de stakers.

Bovendien heeft minister van Binnenlandse Zaken Kastanidis in een verklaring laten weten dat de stakers niet zullen worden betaald. Ofwel heb ik de boodschap verkeerd begrepen, ofwel worden stakende ambtenaren in Griekenland betaald? Mijn vrouw, die in het onderwijs staat, wordt nochtans niet betaald als ze staakt.

Ondertussen worden de vuilnisophaaldiensten opgevorderd om aan het werk te gaan. Als dat niet gebeurt, zal hun werk waarschijnlijk vanaf nu door privébedrijven overgenomen. Wordt dat een privatisering tegen wil en dank?

In ieder geval is de sfeer erg gespannen en hebben een aantal burgemeesters al een aanval moeten incasseren.

Maar het zal hier niet bij blijven. We krijgen nog meer stakingen en meer spanningen. De regering is beginnen raken aan de ambtenaren en de vakbonden rollen de spieren. Het boekhoudkundig centrum van de elektriciteitsmaatschappij wordt bezet gehouden, zodat de rekeningen met de extra onroerend goedbelasting niet kunnen worden gedrukt.

De algemene staking van volgende woensdag zal uiteindelijk een 48-uren staking worden. Belastingsambtenaren gaan weer staken en ook de ferries zullen volgende week niet uitvaren. Indien u geen zaken hebt in Griekenland, blijft u hier de komende weken best weg. De confrontatie regering-vakbonden zal op de spits worden gedreven. Het ziet er niet goed uit.

9 thoughts on “Vuilnisoorlog

  1. Ik ben er trouwens achter gekomen waarom de minister dreigt om het personeel niet te betalen. Hoewel ze al bijna 2 weken geen vuilnis hebben opgehaald, hebben de vuilnisophalers geen staking afgekondigd en worden ze dus gewoon doorbetaald.
    In plaats van te dreigen, betaal je toch gewoon die mensen hun loon niet? Ze hebben niet gewerkt en brengen de volksgezondheid in gevaar.

    @evelien – het is op conto van Papandreou te schrijven dat hij alle perspectief voor iets beters van de Grieken heeft weggenomen. Nummer 76 op de lijst van grote denkers, zal in ieder geval niet de geschiedenis in gaan als de premier die zijn land redde.

  2. @Bruno, ik geloof dat de vuilnisophalers elke dag gewoon naar hun werk gaan en inchecken; maar de toegangen tot de stortplaatsen worden geblokkeerd. Daarom zijn ze dus officieel niet in staking. Wel mag geweten worden dat hun loon van rond de 900 nu naar rond de 650 Euro per maand gaat… wie zou daar niet voor staken? Prive-ophaaldiensten in Griekenland, dat weten we ook wat dat betekent: uitbuiting van onverzekerde pakistanis en afghanen…

    Die maffiosi van GENOP (vakbond van DEI) mogen ze wat mij betreft gewoon op straat zetten. Nu blijkt dat ze die papieren in Griekenland drukken enkel en alleen voor de werkgelegenheid; DEI is ze nu gewoon in een goedkoop buitenland gaan drukken; dat ze dat maar blijven doen…

    Het ziet er in elk geval slecht uit: scholen worden bezet, er wordt al weken geen les gegeven; ministeries bezet, tientallen stakingen van lange duur… en in de prive-sector gaat de ‘stille slachting’ gewoon voort, zelfs goedgeleide, professionele bedrijfjes krijgen het erg lastig om te overleven; en de werknemers betalen het gelag: vanaf 2012 wordt de bijkomende belasting direct van het loon afgehouden; dat betekent dat we vanaf januari 3 bijkomende belastingen tegelijk betalen: de ‘doseis’ van de ektakti eisfora van 2010, de ektakti eisfora van 2011 en de ektakti eisfora van 2012… wie gaat er dan nog consumeren??

    Ik wil hier graag blijven, maar kan het nog wel?

  3. … en dan moet je ook nog eens verplicht 50% van het netto geld dat er overblijft, gaan spenderen, want anders ga je daar ook nog eens op worden belast.
    Waar zijn ze mee bezig? Nog steeds worden die vakbonden een hand boven het hoofd gehouden. Er komt niet 1 structurele verandering. Niets, maar dan ook niets van de ideeen waar onze briljante premier met zijn Nobelprijswinnende bende over heeft gedacht, wordt uitgevoerd.
    Het land loopt leeg – zelfs de paki’s en iraqi’s gaan terug.

  4. Het wordt tijd dat we ons vuil op het Evzones plein gaan droppen. Dat heeft alleen maar voordelen:

    – Geen stank en ratten in mijn straat.
    РAlle vuil op ̩̩n plaats (lekker makkelijk om op te halen).
    – Geen extra ophaal personeel nodig.
    – Geen onnodige verkeersfiles door ophaal wagens.

    Nadelen? Ik zie er geen!

  5. @Belgriek, dat is nog eens een goed statement!

  6. nee niet doen, daar achter is meer dan genoeg vuil.Evzones plein?? is dat toeval, omdat wij willen al lang het plein een andere naam geven aangezien dat ze de Syntagma al lang niet meer gebruiken.

  7. Zijn er lezers die elders wonen dan in Athene of Thessaloniki? Ik vraag het omdat het opvallend is dat stakingen in mijn buurt meestal niet gevolgd worden.Het vuilnis werd twee dagen niet opgehaald en dat was het.Alles is weer propertjes opgeruimd,er wordt gemaaid en gesnoeid door lokale diensten en goed opgeveegd.De bussen staken niet maar dat zijn geen staatsdiensten.De taxi’s deden officieel wel mee !Winkeliers schijnen het niet erg te vinden een dag te sluiten want ze hebben toch geen werk en daarbij sparen ze aan uitgaven.

  8. Vanmorgen een analyse gevolgd waarom zekere gemeentes er zo propertjes voorkomen terwijl anderen klaar staan voor een uitbraak van ongedierte.Het kwam weer eens op hetzelfde uit :overtollig veel ambtenaren , tot het vijfvoud van het nodige en dus geen geld om hen te betalen .Daarbij een slechte organisatie , coordinatie en werkatmosfeer.En zoals gewoonlijk,een harde kern van opstandelingen die werkwillenden niet toelaten hulp te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *