De zesde schijf

Hoe zit het nu eigenlijk met die zesde schijf van de lening? Gaat Griekenland die krijgen of niet? De trojka zou nu toch tevreden zijn over het werk dat hier de laatste tijd is uitgevoerd. Maar de vertegenwoordiger van Europese Unie binnen die trojka, Matthias Mors, die schijnt dan weer niet zo blij te zijn en vindt dat er geen structurele veranderingen zijn doorgevoerd (u leest het hier).

Minister van Financiën Venizelos komt dan weer vertellen dat er nieuwe wetten moeten worden gestemd om de zesde schijf te krijgen (had hij voordien niet gezegd dat alles rond was). Die zeggen dat er weer in de salarissen zal worden gesneden en dat de speciale belastingen er van bij de bron zullen af gaan. Vreemde logica allemaal en nog steeds worden er geen privatiseringen uitgevoerd, nog steeds worden  de lonen in de hele openbare sector niet gelijk gesteld, nog steeds worden er geen broodnodige stucturele veranderingen uitgevoerd, nog steeds wordt er niets aan de massale belastingontduiking gedaan. En ondertussen gaat Papandreou in Brussel zeggen dat de Grieken achter de veranderingen staan. Er worden hier helemaal geen veranderingen uitgevoerd! Er wordt alleen maar gesneden in de salarissen!

De nieuwe wetsvoortstellen zullen de komende dagen voor het parlement worden gebracht. Binnen de groep van PASOK-parlementsleden krijgen we weer het klassieke theater, dat sommigen zullen tegen stemmen, anderen zullen aftreden en wat weet ik nog meer. Mooie PR oefeningen om indruk te maken op de kiezers, maar uiteindelijk zal iedereen netjes voor stemmen, dat weten we nu al. Dit stelletje hypocriete derderangsacteurs mogen van mijn part zo snel mogelijk uit dat parlement worden gezet. Ze brengen er niets van terecht en Papandreou kan alleen maar mooi theoretisch praten. Wat de uitvoering van zijn ideeën betreft, is de man een grote nul. Hij zal wellicht wel genoeg tegenwind krijgen van binnen zijn eigen partij, maar hij is niet de sterke man die zijn wil weet door te drukken.

Hoelang deze regering het nog zal uitzingen, is wel erg onduidelijk. De sociale onrust groeit. Volgende week hebben we een algemene 48-uren staking. Op 28 oktober is het nationale feestdag. Wie wil nog achter een Griekse vlag marcheren onder het goedkeurend oog van een politicus? En op 17 november wordt het begin van de opstand tegen de junta herdacht. Dat terwijl vele Grieken vinden dat ze leven onder het bewind van een nieuwe junta.

10 thoughts on “De zesde schijf

  1. En had er hier iemand op het geachte forum gedacht dat als over een x aantal maanden die andere partij weer aan de macht is, dat dat dan voor Griekenland en haar burgers ook maar één eurocent verschil te hunner gunste zou uitmaken?
    #Nee,dus!

  2. Het geld is op :snappen ze dat niet of geloven ze het niet?

  3. Het senario met verkiezingen is , mogelijk. dat zou tot een directe failliesement leiden omdat de EU geen geld zou geven,en een uitreding van de euro.
    met een klap 2 vliegen.
    vergeet niet ,om in de termen van Androulakis te spreken, het kan ook per ongeluk ,fout gaan.

  4. de zesde schijf komt zeker. volgens het plan, haircut en faillisement rond de kerst, is het uitbetalen van de 6de schijf geen probleem.
    Μην ακους τις μαλακιες του Τραα και των αλλων της τροϊκας,κωλοπαιδα και υπαλληλοι του κερατα ειναι και την δουλεια τους κανουνε οι ανθρωποι. Μαριονετες ειναι ολλοι στο θεατρικο εργο με σκηνοθετες την Μερκελ και τον Νικολα.

  5. blijkbaar las niemand wat ik na verlof lesbos schreef… als ik daar (tegen velen en niet iedereen reageerde toen zo) zei : de nederlanders willen geen geld meer geven zei men ; wij willen geen geld van homo’s… als ik zei : de duitsers geven geen geld meer :van nazi’s willen we geen geld… europa kan niet bestaan zonder griekenland… als wij failliet gaan gaat europa failliet…

  6. Even terzijde @Rene, wat mezelf betreft: het is niet omdat er niet expliciet gereageerd wordt op iets, dat het niet gelezen wordt. Reageren om te reageren is ook niet je dat; een mens moet ook iets zinnigs te zeggen hebben.

  7. en dan?? de nederlanders vinden de grieken lui, de grieken vinden de nederlanders flikekrs, de Duitsers nazi en weet ik niet wat dan nog?? je zou moeten weten wat ze van hun eigen regering vinden.
    dat zijn kafeneion praatjes.10 grieken 13 meningen.

  8. Wordt het niet eens tijd dat de hardwerkende Grieken op 28 oktober massaal OXI gaan zeggen tegen het wanbeleid en de daad bij het woord gaan voegen!! Er zal toch wel iemand zijn daar die een goed idee heeft om een eind te maken aan die poppenkast!

  9. ik denk dat het gaat volgende week donderdag gebeuren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *